Novosti

Facebook HFS
27.08.2017.
19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Zdravo i dugo

Krunoslav Heidler, živa enciklopedija ne samo domaćeg filmskog amaterskog i profesionalnog stvaralaštva, pokretač i organizator mnogih filmskih i drugih  događanja u proteklih pola stoljeća i više, filmski autor, vrstan fotograf, a svakako vrijedi istaknuti i jedini hrvatski kreativni producent u razdoblju jugoslavenske kinematografije, koji je od 1967. do 1973. vodio poduzeće Filmski autorski studio  poznatiji kao FAS, duhovit i šarmantan sugovornik, godinama stalan član organizatorske i provedbene ekipe Škole medijske kulture koju je pratio kao službeni fotograf ŠMK, ali često i kao glumac i suradnik u filmovima i drugim radovima polaznika kroz niz generacija, danas navršava osamdeset i pet godina. Iako je tek mislima, ali ne i fizički s nama (proslave njegovih rođendana ušle su odavno u legende ŠMK), mi smo i danas s njim. Sretno, dragi Kruno!

Zanimljivo je predavanje o filmskim enciklopedijama, leksikonima i rječnicima u nas održao prof. dr. Hrvoje Turković, istaknuvši prije svega dvotomnu Filmsku enciklopediju Jugoslavenskog leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, urednika dr. Ante Peterlića iz 1986-1990. godine, koja na čak 1530 stranica osvjetljava sve bitne aspekte filma i kinematografije u svijetu i kod nas te pomaže gledateljima da bolje razumiju medij s kojim se gotovo svakodnevno susreću. Bilo je govora i o filmskim leksikonima izdanim u nama susjednim Srbiji i Sloveniji, a posebno o Filmskom leksikonu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz 2003., urednika Brune Kragića i Nikice Gilića koji na 800 stranica i u preko dvije tisuće članaka donosi nazive filmova na hrvatskom i izvorniku, tehničke podatke, imena redatelja, scenarista, snimatelja, skladatelja i glavnih glumaca, obrađuje pojedine antologijske igrane, dokumentarne i animirane filmove te u biografskim člancima govori o njihovim autorima, definira filmološke pojmove i profesije, žanrove, stilske  formacije i smjerove.

Profesor Turković naznačio je i osnovne karakteristike Filmskog enciklopedijskog rječnika čiji je urednik, a izdavanje se očekuje iduće godine. Bit će to opsežan rad, rezultat dugogodišnjeg i složenog posla, koji će dati višeslojna jezična i pojmovna tumačenja svih, pa i recentnih pojmova, uskladiti terminologiju te sigurni smo postati nezaobilazno štivo za sve koji se žele ozbiljnije baviti filmom.

Na prvom su stupnju seminara medijske kulture Mirjana Jukić, prof. i Katica Šarić, mag. paed. soc. održale završne vježbe multimedija u teoriji i praksi i pomogle u montaži radova polaznika, a na drugom stupnju je prof. dr. Hrvoje Turković govorio o kritici, interpretaciji i teoriji filma-vezama i razlikama.

Zadnjeg dana ovogodišnje Škole medijske kulture očekuju nas predavanje dr. sc. Brune Kragića za polaznike prvog stupnja seminara medijske kulture, o povijesti filma odnosno dr. sc. Irene Paulus, za polaznike drugog stupnja, o filmskoj glazbi i novim medijima: filmovima o Jasonu Bourneu te završnica metodičkih vježbi za nastavu filmske umjetnosti u srednjim školama koje su vodile Ana Đordić, prof. i doc. art.  Jelena Modrić, filmska montažerka. Bit će održana i prezentacija šest filmskih projekata polaznika radionice prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca.

U radionicama se užurbano i do zadnjeg časa radi na dovršetku filmova, fotografija, radijskih ostvarenja i svih vježbi, a u nedjelju u 19.00 najavljena je prezentacija  programskih sadržaja i rezultata polaznika seminara i radionica 19. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić.        

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

…rastanak se primakao

Na prvoj, šibenskoj Školi medijske kulture održanoj 1999. godine bile su tri radionice, za dokumentarni, igrani te animirani film, a seminar medijske kulture za učitelje i nastavnike hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola imao je samo jedan stupanj... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Vrijeme sporta i razonode

Prof. dr. Hrvoje Turković polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture govorio je o strukturi filmskoga djela, a dr. sc. Midhat Ajanović polaznicima drugog o nadrealističkoj filmskoj komediji... »više

Autorice dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži: od 37 naslova u konkurenciji, čak 26 režirale redateljice

Natjecateljski program Revije i Festivala donosi 71 naslov autora i autorica diljem svijeta... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Među prvih pet

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koju organizira i već devetnaest godina uspješno provodi Hrvatski filmski savez, među pet je najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te se ubraja među stotinu i pedeset najvažnijih... »više