Zapis

Facebook HFS
34
2001
34/2001
Zapis
CLOSE-UP
Radionica filmske glume Kinokluba "Zagreb"
 

Članovi kinokluba Zagreb krenuli su u ožujku ove godine s novim tečajem – radionicom filmske glume Close-up – kojoj je cilj upoznati polaznike sa specifičnostima glume na filmu. Radionica je, prema riječima organizatora, Gorana Kovača, potaknuta potrebom svladavanja umijeća  glume pred kamerama čemu se na Akadaemiji dramske umjetnosti ne poklanja veća pozornost jer je studij uglavnom usredotočen na kazalište.

Radionica, osim praktičnog dijela, uključuje i »teorijsku« obuku. Budući glumci najprije se upućuju u osnove teorije filma, kako bi se upoznali s temeljnim filmskim pojmovima (kadar, kadriranje, planovi, mizanscena i sl.), a tek onda uče kako izgovarati tekst i ponašati se  pred kamerom. Improviziranim audicijama  nastoji ih se osloboditi straha od filmske tehnike, a istodobno se simulira put koji glumac prolazi od audicije do snimanja filma. Završna etapa radionice je snimanje filma u kojem se polaznici uvode u proces snimanja i kroz njega  primjenjuju sve dotad naučeno. O ostvarenom se potom traži mišljenje i korisne sugestije glumačkog »profesionalca/ke«, koji će polaznicima, na internim klupskim premijerama za prijatelje, rodbinu i druge zainteresirane,  usput prenijeti svoja glumačka iskustva. Polaznici na  kraju dobivaju video-kasetu i uvjerenje da su završili tečaj, a kinoklubu ostaje baza osnovnih podataka (biografije, fotografije, video-zapisi) o glumcima koja može biti od pomoći i amaterima i profesionalcima u potrazi za glumcima.      Radionice traju mjesec dana, te primaju najmanje tri a najviše osam polaznika. Voditelj (predavač) je redatelj Ognjen Sviličić a snimateljica Irena Marković.

Do sada je  (u ožujku) održana jedna radionica s tri  polaznika. Nakon »teorijskog« dijela potencijalni glumci su se okušali pred kamerama radeći na scenariju koji je prema proznom predlošku Raymonda Carvera Vitamin napisao Ognjen Sviličić.  Za drugi tečaj, koji će se po svoj prilici održati tek u rujnu, već se prijavilo dosta studenata s ADU-a  kojima je ovo prilika da se bolje upoznaju s načinom rada glumaca na filmu i uče s profesionalnim glumcima. 

SADRŽAJ

ZAPIS