Povijesne stranice

Facebook HFS
27.10.2008.
Nagrada Kino-klubu "Zagreb"
Osam desetljeća Kinokluba Zagreb - S požutjelih stranica
Svečano uručene nagrade Kino-saveza Hrvatske
Kino-klub zaslužio nagradu zbog dosljednog provođenja politike širenja filmske kulture

Kino-klub "Zagreb", koji je u toku 1985. godine obilježio pedesetu godišnjicu plodnog i samostalnog rada, kao najstariji kino-klub u ovom dijelu Evrope od najstarijih kino-klubova uopće, nagrađen je godišnjom nagradom Kino-saveza Hrvatske "za istaknute rezultate i doprinos unapređivanju kino-amaterskog pokreta u Hrvatskoj".

Nagrada, koja se sastoji od diplome o dodjeli priznanja i plakete "Lucija" uručena je na svečanosti koja je 20. ožujka održana u prostorijama Društva filmskih radnika Hrvatske. Tjedan dana poslije održana je i projekcija filmova nagrađenih autora i organizacija u Centru za film Studentskog centra u Zagrebu.


Vladimir Petek

Kino-klub "Zagreb" nagradu je zaslužio dosljednim provođenjem politike širenja filmske kulture, dakle područja koje objedinjuje kulturu u užem smislu riječi, tehničku kulturu i aktivno filmsko stvaralaštvo, kroz svojih pedeset godina samostalnog rada i pedeset i sedam godina aktivnosti, kao i za niz kvalitetnih filmova, kino-amaterskih tečajeva, manifestacija i smotri filmske kulture i za druge rezultate koje je postigao u toku dugog postojanja i prolazeći kroz uspone i padove, kao i većina klubova te vrste, ali nikada se ne gaseći. Zbog svega toga, godišnja nagrada Kino-saveza Hrvatske došla je zaista na pravo mjesto i svakako će pridonijeti ubrzanju povratka Kino-kluba "Zagreb" na mjesto koje mu pripada.

Treba istaći da je Nagradu Kino-saveza Hrvatske za životno djelo primio dr. Mihovil Pansini, dugogodišnji redovni zaslužni član Kino-kluba "Zagreb" i prvi majstor amaterskog filma u Jugoslaviji, a da se među dobitnicima godišnjih nagrada nalaze i članovi kluba Ivan Martinac i Vladimir Petek. Tako je od ukupno jedanaest nagrada, uključujući i Nagradu za životno djelo, čak četiri završilo kod članova Kino-kluba "Zagreb" ili u samome Klubu, čime je još jednom potvrđena uloga i značenje toga rasadišta filmske kulture iz kojega je krenulo niz kvalitetnih filmskih amatera i ne mali broj profesionalaca.
(D. P.)

* * * * *

U povodu Dana općine Medveščak
Premijera filma Ž. Malnara
U Kino-klubu "Zagreb" premijerno prikazan film Željka Malnara "Tamna planeta"

U sklopu niza manifestacija održanih u povodu Dana općine Medveščak, u Kino-klubu "Zagreb" je u četvrtak, 10. travnja održana izuzetna filmska projekcija. Dugogodišnji član KKZ Željko Malnar, poznati svjetski putnik, istraživač, pisac i autor ukupno pedeset i šest filmova na kojima je zabilježio dobar dio svojih putovanja, izabrao je amaterski kino-klub, iz kojeg je potekao i u kojem je snimio svoje prve filmove, da bi u njemu održao premijeru svojeg najnovijeg ostvarenja.

Film "Tamna planeta" prikazan je prije toga samo u SAD, gdje je pobrao brojne pohvale kritike, nekoliko nagrada, među kojima je i "Zlatni ključ Fort Wortha", a svakako mu je najveće priznanje uvrštenje u arhivu i na listu posebno vrijednih filmova, koji se čuvaju u Metropolitain muzeju u New Yorku. Projekcija u Kino-klubu "Zagreb" bila je dakle evropska premijera i posebna počast KKZ kao organizatoru ove filmske svečanosti.

"Tamna planeta" govori o arheološkim istraživanjima u Jugoslaviji, na području Like i granici Dalmacije i o traganju za čovječjom ribicom. Ekspedicija kojoj je pošlo za rukom da je otkrije i u Lici imala je Željka Malnara kao svoga člana, a on je iskoristio priliku i snimio izuzetno vrijedan film, koji nije dokumentarac o traganju za čovječjom ribicom i jedan u nizu speleoloških filmova, nego osebujni, poetski pristup svijetu tmine o kojem znamo, čini se, manje nego o udaljenim zvijezdama kojima uporno stremimo. (D. P.)

Objavljeno u listu "Medveščak", travnja 1986.

Povijesne stranice

Autorska večer Ljubiše Grlića u Kino-klubu "Zagreb"
"Filmski zafrkant"

S izuzetnim smislom za priču ovaj autor uspijeva zainteresirati gledaoca i prikovati mu pažnju na ekran Luk i voda Odgovarajući na pitanje voditelja... »više

Povratak ugleda

Povoljni uvjeti rada pogoduju da Kino-klub okuplja veliki broj i mladih i starih Većina poznavalaca stanja u kino-amaterizmu Jugoslavije slaže se da Kino-klub "Zagreb" ima... »više

Šampionat Kinokluba Zagreb

Film "Slomljena figura", koji je od 24. IV. 1958. godine nosio naziv šampiona Kinokluba Zagreb, primio je izazov od autora devet novih filmova, pa će se, prema propozicijama... »više

U nekoliko redaka...

Građani u Kino-klubu Prostorije Kino-kluba «Zagreb» na Trgu žrtava fašizma 14, jedno su od rijetkih mjesta kod nas gdje se mogu pogledati najnovija, ali i klasična ostvarenja... »više