Povijesne stranice

Facebook HFS
11.09.2008.
Povratak ugleda
Novi sadržaji u Kino-klubu "Zagreb"
Povoljni uvjeti rada pogoduju da Kino-klub okuplja veliki broj i mladih i starih

Većina poznavalaca stanja u kino-amaterizmu Jugoslavije slaže se da Kino-klub "Zagreb" ima vjerojatno najbolje prostorije među svim klubovima te vrsta u zemlji. I pored tako pogodnih uvjeta, ove se prostorije, obnovljene prije godinu dana i znatno uljepšane, te funkcionalnije nego prije, zahvaljujući prije svega akciji SIZ-a tehničke kulture Medveščak, nisu koristile kako zaslužuju. Postoje doduše planovi za opsežnije oživljavanje prostora, koji bi trebao biti pun mladih i starijih ljudi što se žele baviti filmom ili videom, pa i fotografijom i drugim oblicima izražavanja uz pomoć tehničkih sredstava.

Tu su i dogovori o dovođenju najmlađih u Kino-klub "Zagreb" i planovi o suradnji kluba s osnovnim školama i radnim organizacijama s područja naše općine, jer bi za učenike trebalo organizirati nastavu povijesti, književnosti i tehničkog odgoja u klubu, uz pomoć postojećih projekcionih uređaja, i ostalih pogodnosti koje im klub pruža, a za odrasle se priprema niz organiziranih predavanja i drugih sadržaja, ponovo one vrste koja zahtijeva upotrebu projektora i kino-dvoranu. No, za sada su ti dogovori ipak još u fazi priprema i i konačnog oblikovanja, pa će za realizaciju svakako trebati još razgovora i usklađivanja stavova.


Fotografias misteriosas

U međuvremenu je počela nova aktivnost, koja je brzo i efikasno napunila prostore Kino-kluba "Zagreb" i oživjela ih, davši tim prostorima pun i pravi smisao. Riječ je o susretima subotom koje organiziraju članovi Kino-kluba "Zagreb" i učenici Centra za kulturu iz Križanićeve. Od video projekcija do recitala poezije, od koncerata klasične i rock muzike do izložbi slika i umjetničkih fotografija, od Enesa Kiševića do anonimnih sudionika programa, koji se nadaju da će jednoga dana biti opće poznati, ovi programi okupljaju u večernjim satima niz posjetilaca, zainteresiranih za sudjelovanje u raznolikim aktivnostima koje omogućavaju ovi susreti.

Uskoro šampionat

Odgovarajuća propaganda (informacije o susretima subotom u Kino-klubu "Zagreb" redovito se mogu čuti, kao i ostale informacije o drugim aktivnostima kluba, na programima sve tri najslušanije zagrebačke radio-stanice, 101, Velikoj Gorici i Sljemenu), zanimljivi programi i novi sadržaji koji se tek planiraju, čine okosnicu uspjeha ovih aktivnosti u KKZ. Spomenimo da je pred završetkom kino-video tečaj koji je okupio oko četrdeset i pet polaznika, da se užurbano snimaju ili dovršavaju filmovi za predstojeći klupski šampionat, da se pripremaju programi za Dan općine Medveščak itd., pa će slika o ponovno oživljenim prostorima Kino-kluba "Zagreb" biti nešto potpunija.

Krajem veljače održana je i godišnja izvještajna skupština Kino-kluba "Zagreb" na kojoj je Predsjedništvo KKZ dobilo punu podršku za svoju orijentaciju čiji je osnovni zadatak vraćanje starog ugleda i slave što ju je Kino-klub "Zagreb" godinama imao, kao najstariji kino-klub u ovom dijelu Evrope, stjecište većeg broja majstora amaterskog filma i u svoje vrijeme žarište tzv. anti-filma, koje je okupljalo najznačajnije svjetske stvaraoce toga žanra amaterskog filma.

Ne želeći žuriti s ocjenama, ipak se može pretpostaviti da je KKZ na najboljem putu da vrati dio stare slave vlastitim uspjesima sadašnjih članova.

Duško Popović

Objavljeno u listu "Medveščak", ožujka 1986.

Povijesne stranice

Šampionat Kinokluba Zagreb

Film "Slomljena figura", koji je od 24. IV. 1958. godine nosio naziv šampiona Kinokluba Zagreb, primio je izazov od autora devet novih filmova, pa će se, prema propozicijama... »više

U nekoliko redaka...

Građani u Kino-klubu Prostorije Kino-kluba «Zagreb» na Trgu žrtava fašizma 14, jedno su od rijetkih mjesta kod nas gdje se mogu pogledati najnovija, ali i klasična ostvarenja... »više

U nekoliko redaka...

Prostorije Kino-kluba "Zagreb" U sklopu sanacije stanja u Kino-klubu "Zagreb", a uz pomoć SIZ-a tehničke kulture općine Medveščak i Narodne tehnike Zagreba, uređene su prostorije... »više

Na zdravije noge

Nedostatak aktivnosti i osipanje članstva doveli su do toga da je Klub sada neophodno sanirati U protekle dvije godine rad Kino-kluba «Zagreb» bio je veoma loš, pa su izostali i neki veći rezultati.... »više