Novosti

Facebook HFS
15.05.2024.
Svečanim potpisivanjem ugovora započeo treći ciklus poticanja rada školskih filmskih družina koji financira HAVC
U ponedjeljak, 6. svibnja u dvorani Matice Hrvatske održano je svečano potpisivanje ugovora između Hrvatskog filmskog saveza i osnovnih te srednjih škola koje su dobile sredstva za sufinanciranje posebnog programa za podupiranje rada i poticanja proizvodnje audiovizualnih djela školskih filmskih družina koji već treću godinu zaredom financira Hrvatski audiovizualni centar.

Ugovore su potpisivali/e ravnatelji/ce navedenih škola s tajnicom Hrvatskog filmskog saveza, Tatjanom Aćimović, a uz prisustvo Chrisa Marcicha, ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra te članica stručnog povjerenstva Ingrid Padjen Đurić, više savjetnice za filmsku pismenost pri HAVC-u, Ivane Ivančić Medved, više savjetnice za natjecanja i smotre pri AZOO i Sanje Zanki Pejić, voditeljice revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

U ožujku ove godine je raspisan Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2023./2024. koji treću godinu provodi Hrvatski filmski savez temeljem Sporazuma o suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i zaprimljeno je 70 prijava. Povjerenstvo je za financijsku podršku na navedeni poziv odabralo 34 potpore u ukupnom iznosu od 39.800,00 eura.

Pod pojmom školske filmske družine obuhvaćene su filmske grupe koje djeluju kao izvannastavna aktivnost pri osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. S obzirom da navedene družine nemaju status pravnih osoba, a škole koji su nositelji istih nisu registrirane za obavljanje audiovizualne djelatnosti, njima je onemogućena prijava na redovne natječaje Hrvatskog audiovizualnog centra. Javni poziv stoga je raspisan s ciljem izravne potpore školskim filmskim družinama u financiranju njihovih aktivnosti kroz proizvodnju audiovizualnih djela.

"Iznimno nam je drago financirati i podržati ovaj hvalevrijedan program, sada već u trećem izdanju.  Zahvaljujemo našim partnerima HFS i AZOO u provedbi, ali naravno i školama koje sudjeluju. Odgajaju se generacije mladih kroz proizvodnju audiovizualnih djela," rekao je ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich.

U ime Hrvatskog filmskog saveza, koji je zaduženi za provedbu programa, prisutne je pozdravila glavna tajnica Tatjana Aćimović, a zatim se pristupilo svečanom potpisivanju navedenih ugovora.

"Ovo je jedan od najvrednijih projekata koji spaja odgojno-obrazovne i kulturne ustanove i institucije. Hvala HAVC-u zbog višegodišnje potpore, nadamo se da će se nastaviti i sljedećih godina i da ćemo je obogatiti što boljom i kvalitetnijom suradnjom. Hvala i svima koji potiču filmsku pismenost i brinu o iznimno kvalitetnom provedenom vremenu djece i mladih - filmska umjetnost je ušla u škole, gdje joj je uistinu i mjesto," naglasila je Aćimović.

Više od dvadeset prisutnih ravnatelja i mentora školskih filmskih družina, a čije su škole ostvarile sufinanciranje putem navedenog javnog poziva, zadovoljni su što su institucije prepoznale njihov dugogodišnji rad u području filmskog stvaralaštva, a potpora ovakve vrste ojačat će rad grupa kupovinom nove opreme.

Autorica fotografija: Inia Herenčić

Izraelski film Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju i mirovini aktivist Goran Božićević u Klubu PFT-a

Ovoga petka, 10. svibnja s početkom u 20 u Pulskoj filmskoj tvornici besplatna je projekcija dokumentarnog filma Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju u kojemu izraelski redatelj Avi Mograbi u formi vojno-strateškog izvještaja... »više

Otvorene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli!

26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” ove se godine održava na čak tri lokacije... »više

FILMSKI EU TJEDAN 2024 - najava

Kinoklub Karlovac i ove godine povodom obilježavanja Dana Europe 9. svibnja provodi ciklus projekcija europskih filmskih naslova Filmski EU tjedan, kojemu je cilj promovirati europsku kinematografiju... »više

Svibanj donosi nove besplatne senzorne projekcije!

Posebni projekcijski programi odvijat će se na četiri lokacije. Uz odlične filmske naslove nastavljamo promovirati zajednički cilj prihvaćanja različitosti i toleraciju... »više