Novosti

Facebook HFS
24.04.2024.
Disney rapsodija na senzornim projekcijama! Snjeguljica i sedam patuljaka i Bambi na čak četiri lokacije diljem Hrvatske!
Prilagođenim uvjetima, senzorne projekcije pružaju sigurno, toplo i ugodno okruženje za svu djecu.

Proljeće donosi čak četiri nove projekcije u kojima će djeca imati priliku zaroniti u Disneyevu čaroliju i pogledati dva njihova najveća hita. Snjeguljicu i sedam patuljaka i Bambija, miljenika djece već preko 80 godina.

Prve senzorne projekcije održat će se 27. travnja u Kinu Velebit u Koprivnici i Kinu Samobor u 11 sati. U Koprivnici i Samoboru prikazat će se film Bambi, sinkroniziran na hrvatski.

Dom senzornih projekcija postalo je i novootvoreno kino Edison u Karlovcu gdje će se 28. travnja u 12:30 također prikazati film Bambi.

Posljednja ovosezonska senzorna projekcija u Zagrebu, održat će se 8. svibnja u kinu Kinoteka u 10 sati. U Kinoteci će se prikazati film Snjeguljica i sedam patuljaka. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Pod krilaticom “Kino dostupno svima” senzorne projekcije šire poruku o toleranciji i prihvaćanju različitosti. Senzorne projekcije omogućavaju sigurno okruženje za djecu s neurorazličitostima jer se filmovi gledaju s prigušenim svjetlima i tišim zvukom. Za vrijeme projekcije djeca se mogu međusobno družiti, prošetati ili grickati svoju najdražu grickalicu.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr. sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Senzornim se projekcijama sudjelovanje u kulturnim događanjima omogućuje za svu djecu, s naglaskom na udobnost i osjećaj dobrodošlice u kinu. Upravo je kino to mjesto u kojem djeca u društvu vršnjaka mogu kroz socijalnu interakciju, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav, usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje. Programom se u kino dvorani stvara siguran prostor za međusobno upoznavanje, učenje i prihvaćanje tuđe različitosti i osobitosti pri čemu djeca uče o empatičnom i tolerantnom ophođenju prema drugima.

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te na taj način podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.

Sve dodatne informacije možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Otvorene su prijave za filmske radionice za djecu i mlade u Fužinama!

Vrijeme je za još jedno filmsko ljeto! Skrovište od gradskih vrućina djeca će moći pronaći u Gorskom kotaru. Fužine će od 15. do 20. srpnja 2024. postati filmski set na kojem će djeca u dobi od 12 do 17 godina moći pohađati radionice filma... »više

Online događaj “KINO U PODNE” – suradnja osnovnih škola iz Gunje, Jakšića i Klinča Sela

Povodom obilježavanja 7. Dana medijske pismenosti, voditeljice filmskih družina dr. sc. Anita Tufekčić (OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja), Marija Jukić Rogač (OŠ “Mladost“ Jakšić) i Marija Brajković u suradnji sa Sanjom Šušnjara (OŠ Klinča Sela, Klinča Sela) organizirale su 19. travnja... »više

Razmišljanja mladih i film Futura

Ovog četvrtka, 18. travnja u 21 sat u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu Filmskog kluba mladih besplatna je projekcija filma Futura u kojem autorski trio uglednih talijanskih redatelja poduzima kolektivno istraživanje duž Apeninskog poluotoka... »više

Filmovi varaždinske Vanime na međunarodnim festivalima

Nakon što su filmovi  nastali u produkciji varaždinskog Filmsko kreativnog studija Vanima protekle godine neobično uspješno predstavljali ovaj filmsko kreativni studio i varaždinske animatore kako na festivalima i filmskim smotrama u Hrvatskoj i u njenom širem okruženju... »više