Novosti

Facebook HFS
17.04.2024.
Razmišljanja mladih i film Futura

Ovog četvrtka, 18. travnja u 21 sat u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu Filmskog kluba mladih besplatna je projekcija filma Futura u kojem autorski trio uglednih talijanskih redatelja poduzima kolektivno istraživanje duž Apeninskog poluotoka i kroz otvorene razgovore s mladima donose njihove vizije budućnosti.

Prije projekcije film će najaviti pulski umjetnik i kulturolog Igor Zenzerović, a poslije projekcije moderirat će razgovor o filmu s publikom i gošćom večeri Katharinom Mikulić, projektnom voditeljicom pulske udruge mladih ZUM.

Redatelji Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher kroz seriju intervjua s mladima donose njihova očekivanja, strahove, snove i prepreke koje moraju prevladati da bi ih ostvarili.

Uz današnje političke i socioekonomske podjele, pretjerano oslanjanje na tehnologiju i globalnu klimatsku krizu, film implicira pitanje: postoji li uopće budućnost za nas? No, inteligencija, izražajnost i dalekovidnost ovih tinejdžera budi nadu u moguće bolje sutra.

Ovaj film će se izučavati u budućnosti u potrazi za tragovima o onome što se događalo u današnje vrijeme... Nitko od nas ne zna što budućnost nosi, ali film poput ovoga je podsjetnik da bi nam trebalo biti stalo.
- The New York Times

Pietro Marcello (Caserta, 1976.) studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti. Godine 2007. realizirao je dokumentarni film Il Passaggio della Linea, predstavljen na Venecijanskom filmskom festivalu. Potom je režirao nagrađivani film Čeljusti vuka (2009.), pobjednik Torino Film Festivala i dobitnik nagrade Teddy na Berlinale Forumu. Njegov sljedeći film bio je Tišina Pelešjana (2011.) i potom dokumentarno-igrani hibrid Bella e perduta (2015.) s kojim se natjecao u Locarnu. Njegov dosad najpoznatiji film Martin Eden (2019.) bio je nominiran za četiri Europske filmske nagrade a osvojio je nagradu Platform u Torontu i Volpi Cup za najbolju mušku ulogu u Veneciji.

Francesco Munzi (Rim, 1969.) talijanski je redatelj i pisac čiji je prvijenac Saimir dobio nagradu Nastri d’argento za najbolji debitantski film. Njegov najpoznatiji film Crne duše (2014.) osvojio je nekoliko nagrada u Veneciji i čak devet nagrada David di Donatello. Njegov posljednji film je arhivski dokumentarac Assalto al cielo (2016.) o mladim štrajkašima u Italiji od 1967. do 1977.

Alice Rohrwacher (Fiesole, 1981.) talijanska je redateljica i scenaristica poznata po filmovima Corpo celeste (2011.), Čuda (2014.), za koji je osvojila Veliku nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu te Sretni Lazzaro (2018.) koji je na istom festivalu nagrađen za najbolji scenarij a nominiran je i za četiri Europske filmske nagrade.

Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher: Futura
dokumentarni, Italija, 2021., 108 minuta

Montažerka: Aline Hervé
Direktor fotografije: Ilyà Sapeha
Prva asistentica redatelja: Tiziana Poli
Doprinos priči: Stefano Laffi
Izvršni producent: Alessio Lazzareschi
Generalni direktor: Giulia Moretti
Koordinatorica produkcije: Lucia Santarelli
Druga asistentica redatelja: Maria Giménez Cavallo
Korekcija boje: Andrea Maguolo
Montažerka zvuka: Marta Billingsley
Produkcija: Avventurosa u koprodukciji s kinom Rai
Originalna glazba: Marco Messina i Sacha Ricci

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM.
__

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.

Filmovi varaždinske Vanime na međunarodnim festivalima

Nakon što su filmovi  nastali u produkciji varaždinskog Filmsko kreativnog studija Vanima protekle godine neobično uspješno predstavljali ovaj filmsko kreativni studio i varaždinske animatore kako na festivalima i filmskim smotrama u Hrvatskoj i u njenom širem okruženju... »više

Mladi u Međuprostoru u Klubu PFT-u

Ovog petka, 12. veljače u 21 sat u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu Filmskog kluba mladih besplatna je projekcija nagrađivanog igranog filma Međuprostor u kojem redatelj Leonardo di Costanzo dokumentaristički te u vizualnoj maniri Tarkovskog oslikava... »više

Senzorne projekcije nastavljaju se u kinu Kinoteka!

Nova senzorna projekcija u Zagrebu očekuje nas u kinu Kinoteka gdje gledamo novi film Patke selice. Osim u Zagrebu, senzorna projekcija odvijat će se i u Samoboru uz film Bambi... »više

17. SEFF - otvorene prijave za filmove

U tijeku su prijave za filmove 17. izdanja Smaragdnog eco film festivala koji će se održati od 25.-29.rujna 2024. u Dugoj Resi. Primaju se filmovi u tri kategorije na platformi... »više