Novosti

Facebook HFS
11.04.2024.
Senzorne projekcije nastavljaju se u kinu Kinoteka!
Nova senzorna projekcija u Zagrebu očekuje nas u kinu Kinoteka gdje gledamo novi film Patke selice. Osim u Zagrebu, senzorna projekcija odvijat će se i u Samoboru uz film Bambi.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr. sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Pod krilaticom “Kino dostupno svima” senzorne projekcije omogućuju djeci sa senzornim teškoćama iskustvo gledanja filma u kinu. Kina su često preglasno i pretamno okruženje koje negativno utječe na djecu s teškoćama zbog čega ovaj projekt pokušava prilagoditi uvjete gledanja filma svima. Filmovi su stišani na nižu razinu zvuka i filmovi se gledaju s blago upaljenim svjetlima.

Osim uvjeta za gledanje, iskustvo senzorne projekcije prilagođeno je i za druženje djece, dopušteno je šetati dvoranom, razgovarati i dijeliti grickalice. Time se potiče razumijevanje među djecom i tolerancija različitosti. Filmovi su pomno odabrani kako ne bi bili senzorno neprihvatljivi.

Projektom senzornih projekcija pokušava se osigurati toplo kinookruženje za svu djecu i omogućiti im da se osjećaju sigurno i osnaženo posjetiti kino i uživati u odličnim filmskim naslovima.

U ovom bloku senzornih projekcija, u utorak, 16. 4. 2024. u 10 sati gledamo film Patke selice u kinu Kinoteka u Zagrebu. 

Patke selice donose priču o pačjoj obitelj Mallard koja živi mirnim životom u jednom ribnjaku u Novoj Engleskoj. I dok je tata Mack zadovoljan takvim načinom života, mama Pam otvorena je za anavanture i želi svojoj djeci – sinu tinejdžeru Daxu i kćerkici Gwen – pokazati svijet. Njezina težnja posebno dolazi do izražaja nakon što obitelj pataka selica sleti na njihovo jezerce i podijeli s njima uzbudljivim pričama. Nakon toga pak napokon nagovori Macka da krenu na obiteljsko putovanje, preko New Yorka, do tropske Jamajke. Dakako, njihovi dobro zamišljeni planovi brzo se izjalove te oni stječu nova iskustva, šire svoje vidike, upoznaju nove prijatelje i pritom uče o jedno o drugome (i sebi samima) više nego što su uopće mogli zamisliti.

Osim u Zagrebu, senzorna projekcija održat će se u subotu, 27. 4. 2024 u 11 sati u kinu Samobor. U Samoboru gledamo Bambi, Disneyev klasik iz 1942. godine.

Ulaz na projekcije je besplatan, a svoja mjesta možete rezervirati na senzorne@hfs.hr.

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

17. SEFF - otvorene prijave za filmove

U tijeku su prijave za filmove 17. izdanja Smaragdnog eco film festivala koji će se održati od 25.-29.rujna 2024. u Dugoj Resi. Primaju se filmovi u tri kategorije na platformi... »više

FILMSKI USKRS I VASKRS 2024 - najava

Kinoklub Karlovac već tradicionalno u travnju donosi zanimljive filmske sadržaje u Dom kulture Općine Vojnić. Tako je za nadolazeći vikend pripremljen dvodnevni program Filmski Uskrs i Vaskrs, koji uključuje filmske projekcije... »više

Otvorene prijave za 62. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotru hrvatskog školskog filma

62. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotra hrvatskog školskog filma održat će se u Varaždinu od 3. do 6. listopada 2024... »više

Proljetni praznici u kinu: novi ciklus Filmske naSTAVe oduševio sudionike

U subotu, 6. travnja, završio je 11. proljetni ciklus programa Filmska naSTAVa. Tijekom 5 dana filmskog obrazovanja u projekcijama i analizama uživalo je više od 170 sudionika među kojima su bili srednjoškolci, studenti i nastavnici iz više od 35 ustanova... »više