Novosti

Facebook HFS
07.09.2022.
PUNOM DVORANOM OTVORENO 9. IZDANJE STAR FILM FESTA

Dugo očekivano deveto izdanje Star Film Festa započelo je zvjezdanim otvorenjem uz punu projekcijsku dvoranu.

Naš korak do prvog desetljeća obilježili smo u prostorijama Centra kreativne industrije Sisak, a prvi od tri filmska dana pozdravio je direktor festivala Matija Holjevac koji je svima poželio dobrodošlicu. Publici se obratio i predstavnik grada Siska Filip Pjerobon koji je izrazio veliko iščekivanje nadolazećim filmskim projekcijama.  

Već tradicionalnom izložbom smo započeli večer, a svoje radove je predstavila Mateja Štefinščak pod nazivom Nigrad ni bilo. Radovi su posjetitelje upoznali sa procesom rada animiranog filma, sam natjecateljski program su najavile naše stručne selektorice, Anja Kavić i Martina Mladenović, a sam program je otvoren prvom projekcijom u sklopu koje je prikazan eksperimentalni film The Wounds of My House španjolske redateljice  Claudie Estrade Tarascó i igrani film Seriously and Lively Song Jie China koji prikazuje odrastanje i promjene koje donosi, ali i obiteljsku ljubav i nevinost djece koja ostaje nepromijenjena. Prikazan je i francuski animirani Spoon autora Arthura Chaysa koji priča priču bijega iz svakodnevice i The Great Survival Louis Besse koji kroz animaciju donosi priču naših predaka čija se prapovijesna rutina prekida kada otkriju alkohol.

Prva natjecateljska projekcija završila je hrvatskim igranim filmom Bakalor redateljice Darie Stilin koji sniman na Hvaru na lokalnom dijalektu. Film prikazuje Branka, suvremenog Don Quijota čije su vjetrenjače žalopojke mještana, nezadovoljna supruga i nemoguća birokracija. Jedan Badnji dan u Vrboskoj na otoku Hvaru pokazat će se kao najveći test za njega i za njegovo malo misto.

Večer se nastavila uz projekciju dugometražnog dokumentarnog filma Tvornice radnicima redateljaSrđana Kovačevića iz 2021. godine koji je na veliko platno donio priču o radnicima koji su 2005. godine okupirali tvornicu ITAS u Ivancu. Od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi. Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikro svijet tvornice sukobljava se sa jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima.

Star Film Festival u Sisku ostaje do subote, 3. rujna, a program se prvotno nastavlja u petak, 2. rujna, uz sadržaj za najmlađe - projekcije kultne animirane serije Baltazar i predstavljanje videoigre inspirirane istom od strane Gamechuck zagrebačkog studija. Detalje cijelog programa možete pronaći na našoj službenoj web stranici.

OBLIK ENERGIJE

Snagom ekspresije i likovnom zanimljivošću, izložba radova mlade grafičarke Martine Ipše svakako se izdvaja kao jedno od središnjih zbivanja ove sezone programa „Podrum ponedjeljkom“ što ga varaždinska Vanima organizira u Centru za mlade P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu... »više

Otvorene prijave na radionicu hibridnog filma pod mentorstvom Igora Bezinovića

Otvorene su prijave na trodnevnu radionicu hibridnog filma pod mentorstvom Igora Bezinovića u organizaciji Kino kluba Split. Radionica će se održavati 24., 25. i 26. rujna u prostoru Kino kluba Split, Ulica slobode 28 (Dom mladih)... »više

Završen je 15. Smaragdni eco film festival

Proteklog vikenda, dodjelom nagrada najboljim filmovima, završen je 15. SEFF - Smaragdni eco film festival! »više

Sva tri hrvatska filma nagrađena na 82. izdanju festivala UNICA u Locarnu!

82. izdanje festivala u organizaciji Međunarodnog udruženja filmskih saveza neprofesijskog filma (UNICA) održano je od 21. do 25. kolovoza u Locarnu. Hrvatsku su predstavljala tri kratkometražna filma prema odabiru Diane Nenadić... »više