Novosti

Facebook HFS
31.08.2022.
Završen je 15. Smaragdni eco film festival

Proteklog vikenda, dodjelom nagrada najboljim filmovima, završen je 15. SEFF - Smaragdni eco film festival!

Ovaj po svemu jedinstveni festival održava se već 15-tu godinu zaredom. Tijekom održavanja Festivala sudionici obilaze urbana i ruralna mjesta Pounja biciklima budeći tako ne samo svojim filmovima već i vlastitim primjerom ekološku svijest publike i lokalnog stanovništva. Organizator i idejni začetnik Festivala Daniel Pavlić s ponosom ističe kako je SEFF jedini filmski festival na svijetu bez ugljičnog otiska.

Uz projekcije filmova tijekom Festivala se održavaju i radionice, izložbe, tribine te glazbene i književne večeri.

Karavana ovogodišnjeg SEFF-a svoj je put započela 23. kolovoza iz Martin Broda (BiH) preko Kulen Vakufa, gdje su posjetili Centar za nezbrinutu djecu "Duga" i pod vodstvom Marine Pavlić održali radionicu mentalne ekologije za djecu. Nakon Kulen Vakufa boravili su u Bihaću i na Štrbačkom buku u Nacionalnom parku Una da bi potom prešli na hrvatsku obalu Une i posjetili Dvor te Sunju gdje su održali projekcije filmova. Njihovo putovanje završava u Hrvatskoj Kostajnici finalnom večeri dodjele nagrada u subotu 27. i prikazivanjem izložbe fotografija „15 godina SEFF-a“ Nikole Šolića posvećenu prerano preminulom članu festivalskog tima Marijanu Crtaliću u nedjelju 28. kolovoza.

Među 300-tinjak filmova, koliko ih je ove godine bilo prijavljeno na SEFF, za prikazivanje na Festivalu je bilo odabrano njih 36 i to: 16 kratkometražnih, 11 dugometražnih i 9 animiranih filmova. Između njih su stručni žiriji izabrali pobjednike po kategorijama.

-Kratkometražni film: Žiri u sastavu Lana Kosovac, Branka Bešević Gajić i Lana Barić pobjednikom je proglasio film „When the swallovs fly away“ Sebastiena Pinsa iz Belgije. Autor, nažalost, nije mogao prisustvovati dodjeli te je plaketu u njegovo ime primio posebni gost večeri, Veleposlanik Kraljevine Belgije u RH gospodin Nicolaas Buyck. -Dugometražni film: Žiri u sastavu Robin Bisio, Paulo Portugal i Anna Rybalova pobjednikom je proglasio film „Bridging troubled waters“ izraelskog autora Rana Levyja-Yamamorija. Primajući nagradu autor je istaknuo kako je sudjelovanje na SEFF-u za njega bilo jedinstveno iskustvo budući je za razliku od drugih festivala s tematikom okoliša i prirode koji se održavaju u velikim gradovima SEFF filmove prikazuje u ruralnim krajevima, ljudima koji žive u neposrednom kontaktu s prirodom što je izuzetno važno.

-Animirani film: Žiri u sastavu Marko Cindrić, Ruža Helać i Roger Ballen za najbolji je film proglasio „Haboob“ iranske autorice Mahse Samani. Ni ona, nažalost, nije mogla nazočiti dodjeli nagrada ali se zahvalila organizatoru video porukom. Ovom animiranom filmu koji govori o jednoj o najzagađenijih regija u svijetu u Iranu, dodjeljena je i Grand prix nagrada koju je dodjelila kao članica žirija mlada glumica Marija Novaković.

No, dodjela nagrada nije bila i kraj ove ugodne večeri na obali Une. „Mikrofon je uzela“ Ena Rajić, naša poznata #spokenword pjesnikinja i satiričarka ali i edukatorica na ovogodišnjem SEFF-u, koja nas nije samo zabavila već i natjerala da se dobro zamislimo nad onim što je govorila izvodeći svoj Spoken word poetry show “Pseudočovjek”. Za kraj festivala se desila još jednu posebnost ovogodišnjeg SEFF-a koju moramo istaknuti. Naime, prvo što se moglo uočiti došavši na terasu kostajničkog kafića Kostarika, gdje je održana dodjela nagrada, bila su tri niza polaroid fotografija obješenih pomoću drvenih štipaljki na špage. Radi se o multimedijalnom projektu „Multiplastica“ fotografa Roberta Sironija, preciznije o njegovom dijelu koji je u stvari izložba naziva „Kako će nas plastika doći glave“. Polazeći od toga da su plastične vrećice jedan od najbrutalnijih zagađivača u povijesti Sironi snima portrete ljudi s plastičnim vrećicama na glavi. Vrećice su pri tom simbol gušenja svakog pojedinačnog sudionika, ali i svih nas, u otpadu.

Posljednjeg dana SEFF-a, u nedjelju navečer su prikazani pobjednički filmovi, a publici je posebno svoj film predstavio i pobjednik u kategoriji dugometražnog filma Ran Levy-Yamamori koji je u Kostajnicu stigao iz Izraela.

Još preostale radionice filma "Digital generation" koje su tijekom festivala bile otkazane zbog bolesti voditelja, održati će se neknadno 17. rujna 2022. u Hrvatskoj Kostajnici.

Pokrovitelji 15. izdaja SEFF-a su bili Hrvatski audiovizualni centar i Sisačko-moslavačka županija, a partneri Nacionalni park Una i Gradska galerija Bihać. Hvala vinariji Florijanović!

Čestitke svim dobitnicima nagrada, te zahvala svima koji su na neki način sudjelovali na ovom jubilarnom 15. izdanju festivala!

tekst sastavili Aleksandar Olujić i Daniel Pavlić, fotografirao Nikola Šolić.

Sva tri hrvatska filma nagrađena na 82. izdanju festivala UNICA u Locarnu!

82. izdanje festivala u organizaciji Međunarodnog udruženja filmskih saveza neprofesijskog filma (UNICA) održano je od 21. do 25. kolovoza u Locarnu. Hrvatsku su predstavljala tri kratkometražna filma prema odabiru Diane Nenadić... »više

Adaptacija

Iako je škola skraćena za dva dana svečano zatvaranje je trajalo dva sata. Prezentacija programskog sadržaja  započela je projekcijom u 19:00 sati u varaždinskom Kinu Gaj pa se kasnije nastavilo izložbom  radova s radionice za fotografiju... »više

U Varaždinu je završila 24. Škola medijske kulture „dr. Ante Peterlić“

Svečano je zatvorena 24. Škola medijske kulture „dr. Ante Peterlić“ projekcijom radioničkih filmova u kinu Gaj i izložbom radova s radionice fotografije i radiofonijskih eksperimenata u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu... »više

Operacija Mitsubishi

“Nađemo se za pet minuta dolje ispred kluba.”, rekla mi je Rea, djevojka iz organizacije Škole u 21:56. Bilo bi glupo odbiti ovu insajdersku pozivnicu. Pretpostavljam da mi je ovaj poziv upućen jer je Mislav, šef tehnike, ponovio još par puta da je star... »više