Novosti

Facebook HFS
01.10.2021.
Otvorena 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Revija je otvorena projekcijom filmova koji su obilježili 35 godina stvaranja Filmsko-kreativnog studija VANIMA i popratnom izložbom radova. Revija se održava online i u Varaždinu od 30. rujna do 3. listopada 2021.

Svečano otvorenje 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održano je u četvrtak, 30. rujna 2021., u 19 sati u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Revija se održava online i u Varaždinu od 30. rujna do 3. listopada, a online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/. Program Revije možete pogledati ovdje: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/.

Reviju smo otvorili glazbenim nastupom Paule Jovan, učenice II. osnovne škole Varaždin i Glazbene škole Varaždin koja nam je izvela koncert za dvije violine u A-duru Antonia Vivaldija. Paula je i dugogodišnja članica udruge VANIMA i suautorica jednog od filmova koje ćete imati priliku pogledati u službenoj konkurenciji ovogodišnje Revije.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine pretvaramo Varaždin u pravo središte dječjeg filma. Dobrodošlicu u Varaždinu, fizički i virtualno, mladim filmašima poželio je gradonačelnik Grada Varaždina, dr.sc. Neven Bosilj. “Čast mi je što vas mogu pozdraviti u gradu Varaždinu i poželjeti vam dobrodošlicu. 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece je zaista jedan impozantan broj te je uz filmski festival u Puli, koji ima 68 godina, jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih manifestacija tog tipa u našoj zemlji. Želim vam da ova četiri dana uživate u odličnim radovima naših osnovnoškolaca, od igranih, dokumentarnih, do animiranih filmova.”

“Danas je popularno govoriti o medijskoj pismenosti i medijskoj kulturi, što naši autori i mentori rade već šezdesetak godina. Sustavi su to napokon prepoznali i nadamo se da će dio naših mentora sudjelovati u raznim izradama I provedbi strategija koje su pred nama. Zahvaljujem svima na dolasku, popratite nas online i uživo, pogotovo varaždinske škole. Svim autoricama i autorima želim puno sreće na ovogodišnjoj Reviji, no čak i ako ne dobijete nagradu, nemojte posustati jer nas sljedeće godine očekuje 60. jubilarna Revija u Malom Lošinju, kada se nadam da ćemo se svi vidjeti uživo. Još jednom čestitke svima” rekao je tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec.

Veoma bitan segment Revije je i edukativni program. Radionice se održavaju u Varaždinu pa tako mali filmaši iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar sudjeluju na radionici animacije pijeskom koju vode Ivana Štedul i Ksenija Sanković. Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Marin Vučić pozdravio je sve sudionike Revije te je istaknuo njenu važnost za lokalnu zajednicu, kao i zadovoljstvo radionicama koje se provode u školi. “Pozdrav svima koji ste tu i pozdrav svima koji nas gledaju preko strojeva. Prvo, hvala što ste nas pozvali. Nije baš često da se škole ovakvog tipa pozivaju u stvari ovakvog tipa i prekrasno mi je da naši učenici, ali i naši profesori, mogu biti dio ovakve prekrasne i kreativne priče. Zbog toga vam se zaista zahvaljujem. Nije prvi puta da surađujemo s VANIMOM, imamo već nekoliko filmova, ali uvijek je lijepo kad se spoje kreativnost, rad i volja za pomaganjem i uključivanjem onih koji nisu uvijek uključeni u sve aktivnosti. Puno sreće, puno rada i puno zdravlja svima.“

Za program 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavilo se 167 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 78 radova. Tako ćemo i ove godine gledati filmove raznih tema, od otkrivanja tajni naših nastavnika, aktualnih tema kao što je potres koji nas je zatekao ove godine, a i društveno važnih tema poput inkluzije i dječjih prava pa sve do kadrova koji će vas nasmijati do suza. Članovi žirija u sastavu redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu neće imati lak zadatak, a ono što ih najviše veseli, kako kaže članica žirija Maja Flego je da vide kako djeca danas “vide svoj život”. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz II. Osnovne škole u Varaždinu.

Filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama. Popis odabranih filmova moguće je pronaći na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program/.

Na otvaranju Revije obilježili smo i 35. godina djelovanja Filmsko-kreativnog studija VANIMA te nam se obratila Dubravka Kalinić Lebinec: “Pozdrav svima ovdje uživo i svima koji nas prate online. Ne znam što bih drugo rekla, osim krenula od riječi anima što znači duša. Pozdravljam sve filmaše, bilo oni animatori, filmaši igranog filma, dokumentaristi ili bilo kojeg drugog filmskog roda. Ono zbog čega postoje klubovi u kojima zdušno rade voditelji i voditeljice s djecom filmašima je zapravo stvaralaštvo, ljepota i nešto što njihovom životu daje dušu. Kažu da smo mi ovdje imali naše Vanimatore glazbenjake, odnosno one koji se bave filmom, jer glazba je dio filma, dio filma su priča, scenarij, animacija, pokret, duša. Život je lijep s brojkama, formulama, kemijom, ali nema safta bez umjetnosti. Zato, svim malim umjetnicima i njihovim voditeljima, hvala što ste tu i što ste došli na Reviju i hvala što se bavite filmom.“

Nakon svečanog otvorenja slijedila je projekcija nagrađenih filmova na 58. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održanoj u Malom Lošinju, a varaždinski uzvanici imali su prilike pogledati izložbu povodom 35. godina Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Revija se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture te Minstarstva znanosti i obrazovanja.

59. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

35. obljetnica djelovanja Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Ovogodišnja Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bit će u znaku obilježavanja 35. obljetnice djelovanja varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA te će u sklopu otvaranja 59. Revije... »više

59. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Varaždinska duša

Dan se klonio padu…., napisali bi nekada u pikarskim romanima, a nebo se žarilo rumenilom, tu i tamo prošarano bijelim oblačićima i sa srebrnim tragom aviona koji je hitao tko zna kamo... »više

59. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Varaždinski filmski klipići

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece je najveća i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, koja se ove godine online održava od 30. rujna do 3. listopada u Varaždinu. Zajedno je organiziraju Hrvatski filmski savez i Filmsko-kreativni studio VANIMA... »više

Predprodukcija kratkog filma – predavanje

Ovoga četvrtka 30. rujna u 20 sati održati će javno predavanje o predprodukciji kratkometražnog filma u Klubu Pulske filmske tvornice. Producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac upoznati će prisutne o svim koracima stvaranja filma do konačnog početka snimanja ili produkcije... »više