Novosti

Facebook HFS
24.02.2021.
Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (104, 187 stranica) koji otvara temat o znanstvenofantastičnim serijama. Ante Jerić piše opširni esej o naracijama straha u postkapitalističkoj budućnosti Zvjezdanih staza, Mislav Živković analizira žanrovske mehanizme i ljubavni diskurs dviju epizoda Crnog zrcala, a Goran Pećanac istražuje izvore i tipove moći u seriji Čuvari, koristeći pritom teorijske modele Michela Foucaulta i psihoanalize.

U tematu posvećenom animaciji čitajte osvrt Hane Sirovice na Animafest 2020, sažetke znanstvenog skupa Animafest Scanner VII te osvrt kustosice i kritičarke Luje Šimunović na izazove izložbe o Zagreb filmu održane u zagrebačkom MSU.

Na stranicama novog Ljetopisa možete pronaći i osobni zapis Dragana Juraka o ponovnim gledanjima filma Titanic, esej Igora Jurilja o pandemijskom fenomenu dokumentarnog serijala Kralj tigrova, te osvrt Nike Petković na projekciju nedavno restauriranih filmova Tatjane Ivančić, pionirke ženskog stvaralaštva u hrvatskom amaterskom i eksperimentalnom filmu.

Novi Ljetopis opširno je popratio i 67. pulski filmski festival te 29. dane hrvatskog filma, a donosi i osvrte na recentna izdanja 25 FPS-a i beogradskog festivala dokumentarnog filma Beldocs. U ovom su broju prikazana i tri štiva, među ostalima i knjiga o povijesti hrvatske konceptualne umjetnosti te fotomonografija o boravku Orsona Wellesa na Hvaru.

Novi broj (104) po cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr . Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o filmskoj glazbi Mate Matišića, dokumentarnim esejima Dušana Makavejeva i Lordana Zafranovića, filmovima Claire Denis, Anti Peterliću, Branku Belanu, filmskoj avangardi i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na blagajni Kina Tuškanac te u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

Kino klub Split: Poziv za prijavu filmova traje još samo par dana!

Kino klub Split u ovom trenutku uzbuđeno priprema raspored za nadolazeću sezonu. Kao i u prethodnom periodu, jedan dio budućeg programa bit će posvećen prezentaciji audiovizualnih djela filmaša vezanih uz kinoklubove i nezavisne produkcije... »više

Filmska naSTAVa u gostima: putujemo u Samobor!

S veseljem najavljujemo novo gostovanje programa Filmska naSTAVa te se veselimo novim filmskim analizama u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kina Samobor... »više

U sjećanje na Mustafu Nadarevića

Od komedije do tragedije

Kino Tuškanac ovog tjedna, od srijede, 24. do nedjelje, 28. veljače, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, prikazuje osam filmova u kojima je u manjim i većim ili glavnim ulogama nastupio Mustafa Nadarević (Banja Luka, 1943. - Zagreb, 2020.)... »više

Foto-kino klub Baranja film

Film se gleda u kinu, sve ostalo je improvizacija

I ovoga puta, po već višegodišnjem ustaljenom običaju, Foto-kino klub Baranja film u svome Mikro-kinu na Trgu slobode 16 a u Belom Manastiru, a uz moto Film se gleda u kinu, sve ostalo je improvizacija, organizira Reviju dokumentarnog filma DOKfilm 2021... »više