Novosti

Facebook HFS
04.11.2020.
Digitalna filmska naSTAVa
Digitalnom platformom na adresi filmskanastava.hfs.hr Hrvatski filmski savez dovodi Filmsku naSTAVu u sve hrvatske osnovne i srednje škole!

Filmska naSTAVa interaktivan je program filmskog obrazovanja namijenjen osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima, kao i njihovim nastavnicima i profesorima diljem Republike Hrvatske.

Pozivamo sve da isprobaju novu digitalnu platformu Hrvatskog filmskog saveza, na kojoj se može besplatno pronaći sve što je potrebno za održavanje sata filmske nastave u razredu – i to prilagođeno današnjim generacijama učenika.

Učenički kratkometražni filmovi na platformi nagrađeni su na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Filmskoj reviji mladeži & Four River Film Festivalu. Nakon pogledanih filmova, predlažemo vođenje diskusije s učenicima uz usmjerena pitanja, oblikovana prema posebno izrađenim metodičkim predlošcima.

Korištenje platforme počinje gledanjem uvodnih videopriloga koje su snimili voditelji Filmske naSTAVe, a svrha im je pobliže upoznati sudionike sa svijetom filma i filmskog stvaralaštva djece i mladih. Učenici nakon toga mogu ponovo pogledati filmove te samostalno odgovoriti na pripremljena pitanja uz pomniju analizu sadržaja. Navedeno podrazumijeva stjecanje temeljnih filmoloških znanja, razvijanje filmske pismenosti i razumijevanje filmskog jezika.

Platforma omogućuje učenicima i nastavnicima aktivno sudjelovanje u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju, a dostupna je na poveznici filmskanastava.hfs.hr i besplatna je za korištenje.

U kultnom okupljalištu filmofila, kinu Tuškanac, prije osam godina počela je Filmska naSTAVa – jedinstven program filmske pismenosti koji ima preporuke MZO-a, AZOO-a, Hrvatskoga državnog arhiva (Hrvatske kinoteke), portala medijskapismenost.hr te triju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Akademije dramske umjetnosti, Filozofskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta. Posebno nas veseli što je naš tim profesora, kolega iz struke koji se niz godina bave filmskom edukacijom djece i mladih, dio programa naSTAVe pripremio za još širu publiku – vas i vaše učenike.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.Održava se uz financijsku potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ministarstva kulture.

Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte na press@hfs.hr.

Senzorne projekcije u kinu Tuškanac

Senzorne projekcije filmova Pčelica Maja i Tabaluga održat će se ovaj vikend 7. studenog u 16 sati u Kinu Tuškanac... »više

Filmovi Tatjane Ivančić u Berlinu i Berkeleyu

Filmovi Tatjane Ivančić prikazat će se u Berkeleyskom muzeju umjetnosti i pacifičkom filmskom arhivu (BAMPFA) i u Njemačkoj Kinoteci- muzeju za film i televiziju... »više

TEKSTURE SVAKODNEVICE: PRONAĐENI SVJETOVI TATJANE IVANČIĆ NA KRATKOM UTORKU

Na novom Kratkom utorku, koji će se održati 3. studenog u 20h, u kinu Tuškanac u Zagrebu, u suradnji s Kinoklubom Zagreb premijerno predstavljamo digitalno restaurirane filmove Tatjane Ivančić, nekadašnje članice KKZ-a. Prikazat ćemo 14 filmova... »više

FILMOVI IVANA MARTINCA U MM SC-a

Zagreb, petak, 30. listopada 2020, u 20 sati »više