Novosti

Facebook HFS
11.09.2020.
25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival
Ocjenjivači

Iako svi živimo u vremenu nove normalnosti, lijepo je vraćati se u staru, kad se god  može, pa su tako na 25. filmskoj reviji mladeži i 13. Four River Film Festivalu zadržali neke dobre, stare običaje među kojima su i organizacija filmskoga kviza koji je pod nazivom Ziggy održan u četvrtak navečer ili objavljivanje dnevnog lista Dnevnik u boci (u kojem je urednik (i jedini muški član redakcije) okupio osam suradnica, pa se već i zbog toga osjeća blaženo), čiji je zadatak da bilježi sva bitna događanja na i oko Revije i Festivala.    

I ove godine djeluje Žiri mladih, doduše samo s domaćim snagama (oj, korono, prokleto ti sjeme!) sastavljen od dvadeset i dvije djevojke i tri mladića, koji će odlučiti  o dodjeli nagrada za najboljeg glumca i najbolju glumicu, najboljeg redatelja, scenarista, snimatelja i montažera odnosno o dodjeli Žute zastave, po jedanaesti put, filmu koji temom, pričom, protagonistima i kreativnim rješenjima najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, posebno među mladima.   

Stručni žiri djeluje u sastavu Mato Ilijić (rođen 1978. u Zagrebu), diplomirao 2001. na studiju montaže na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, montirao kratke i cjelovečernje igrane i dokumentarne filmove, TV-serije, druge emisije, eksperimentalne projekte, glazbene spotove, dobio Zlatnu arenu 2010. u Puli za montažu filma Suma summarum redatelja Ivana Gorana Viteza, vodio brojne radionice montaže i osnovao s  prijateljima mali studio Banana postprodukcija d.o.o., od 2006. predavač na studiju montaže na Akademiji dramske umjetnosti, suosnivač međunarodne radionice filmske montaže koja djeluje na Akademiji u Zagrebu, PWSFTViT u Lodzu, Poljska, FAMU Pragu, Češka i VŠMU Bratislavi, Slovačka, pa  Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, autorica scenarija za televizijske sapunice, humorističke i dramske emisije, znanstveno-popularne serijale, za dugometražne igrane filmove Bankirke redateljice Vanje Močnik (2007), Duh babe Ilonke redatelja Tomislava Žaje (2011) i Moj dida je pao s Marsa redatelja Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića (2019), idejna začetnica scenarističke radionice Palunko koja pri Hrvatskom filmskom savezu djeluje već osamnaest godina, voditeljica radionice za scenarij na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlići te   Sydney Levine, edukatorica i konzultantica prisutna u filmskoj industriji više od četrdeset godina, prva žene u međunarodnoj distribuciji u 20th Century Fox International od 1975., 1988. osnovala prvu bazu podataka za direktore nabave u filmskoj distribuciji FilmFinders, predavala međunarodno filmsko poslovanje na Sveučilištu Chapman, Slobodnom studiju filma i poslovanja UCLA, Deutsche Welle Academie, producentskim radionicama u Cannesu i Berlinu i drugdje.

Oni će u subotu, u podne, u online prijenosu odnosno u Urbanom parku dodijeliti nagrade za najbolje animirane, dokumentarne, igrane i filmove slobodnog stila u kategoriji Filmske revije mladeži te u kategoriji Four River Film Festivala, odnosno  Grand Prix za ukupno najbolji film ove godine.

Bit će dodijeljene i posebna nagrada publike odnosno nagrada koja donosi  sudjelovanje na Prodigy Campu nekome od mladih sudionika iz Hrvatske pa razumljivo već sada izaziva ugodne trnce neizvjesnosti i slatkog iščekivanja.

Kao svojevrsni bonus u subotu navečer će na Foginovom kupalištu na rijeci Korani biti prikazan ovogodišnji apsolutni pobjednik Filmskog festivala u Puli Tereza 37 redatelja Danila Šerbedžije.    

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Selektori

Program digitalne filmske naSTAVe ili dječje filmsko stvaralaštvo u karlovačkim osnovnim školama započeo je u utorak i traje sve do petka, a u četvrtak se uzajamnim predstavljanjem pridružuju srednjoškolci... »više

Otvoreni 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival otvoreni su u utorak 8. rujna projekcijom filma Glas Ognjena Sviličića na Foginovom kupalištu... »više

Star Film Fest

Najsjajnije zvijezde

Sedmi Star Film Fest otvoren je 3. rujna 2020. u 18 sati, koncertom filmske glazbe koju su na vanjskom prostoru ispred zgrade Kazališta 21 na Trgu grada Heidenheima izvodili Alen Bakarić&Sven Tomanić, a mogla se poslušati i online... »više

25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Patkice

Ako prošećete od Foginovog kupališta do starog hotela Korana, vidjet ćete uz novi i još nedovršeni hotel Lana golemi bestijarij poliesterskih životinja, među kojima su nosorozi, lavovi, dvogrbe kamile, albino King Kong... »više