Novosti

Facebook HFS
06.12.2017.
50. KRATKI UTORAK PREDSTAVLJA SATURNALIJE - BEČKU FILMSKU EROTIKU 1906.-1910. UZ GLAZBU UŽIVO LP DUA!

Jubilarni pedeseti Kratki utorak u kinu Tuškanac pod vodstvom Ivana Ramljaka proslavit ćemo u utorak 12.12. u 21 sat, i to uz program 'Bečke filmske erotike' s početka prošlog stoljeća! Prikazat ćemo 16 filmova prve produkcijske kuće na području Austro-Ugarske - Saturn film, koja se specijalizirala za proizvodnju tzv. 'filmova za gospodu'. Događanja na velikom platnu će komponiranom autorskom glazbom uživo pratiti beogradski pijanistički LP Duo.


Saturn films


Saturn films


Studio Saturn filma

U posljednjih skoro pet godina održano je 49 Kratkih utoraka na kojima je prikazano 430 filmova, uz gostovanje 41 gosta. Između ostaloga gledali smo djela Dzige Vertova, Segunda De Chomóna, Lotte Reiniger, Oskara Fischingera, Mary Ellen Bute, Jeana Epsteina, Jeana Painlevéa, Fritza Langa, Josefa Von Sternberga, Jeana Geneta, Marguerite Duras, Santiaga Alvareza, Georgesa Franjua, Alberta Lamorissea, Walta Disneya, Texa Averya, Maxa Fleischera, Friza Frelenga, Chucka Jonesa, Lena Lyea, Jiřija Trnke, Jana Lenice, Malcolma McLarena, Jana Švankmajera, Waleriana Borowczyka, Zbigniewa Rybczyńskog, Maye Deren, Stana Brakhagea, Wernera Nekesa, Kurta Krena, Alberta Grifija, Petera Tscherkasskog, Haruna Farockija, Jordana Belsona, Yervanta Gianikiana i Angele Ricci Lucchi, Jamesa Herberta, Josefa Daberniga, Kevina Jeromea Eversona, Mikea Hoolbooma, Karla Lemieuxa, Jaapa Pietersa, Jörga Buttgereita, Jessa Franca, Istvána Szabe, Jeana-Pierrea Jeuneta, Guya Maddina, Miguela Gomesa, Sergeja Loznice, José Luisa Guerína, Rubena Östlunda, Vlade Škafara, Karpa Godine, Ivice Matića, Slobodana Šijana, Vlatka Gilića, Vlade Kristla, Nedeljka Dragića, Zorana Tadića, Krste Papića, Vatroslava Mimice, Ljubomira Šimunića, Vlatka Filipovića, Vefika Hadžismajlovića, Petra Ljubojeva, Ivana Martinca, Ivana Faktora, OM Produkcije, Davorina Marca, Ivana Ladislava Galete...i to gotovo sve s filmskih kopija!


Zabranjeno kupanje

Pedeseti Kratki utorak posvetit ćemo rađanju filmske industrije u Habsburškoj Monarhiji, koje je bilo i više nego zanimljivo. Prva produkcijska kuća smještena u Beču u vlasništvu fotografa Johanna Schwarzera zvala se Saturn Films, i između 1906. i 1910. proizvodila je isključivo erotske filmove, koji su zapravo bili prvi igrani filmovi ikad snimljeni u ovom dijelu Evrope. Sadržaj filmova se otvoreno reklamirao, a prikazivani su na tzv. 'večerima za džentlmene', zajedno s filmovima o kirurškim zahvatima i fizičkim deformitetima produciranim u drugim državama. Filmovi često smiješnog sadržaja, uglavnom su što se tiče radnje bili kopije sličnih francuskih filmova tvrtke Pathé Frères koji su nastali ranije, i u biti dočaravaju manje i više maštovite načine kako pokazati golo (žensko) tijelo. Od onih koje prikazuju higijenske navike ili jednostavno bezbrižno nago trčkaranje po livadi, do vrlo elaboriranih, s tematikom tržnice robova ili hipnotičke seanse. S tom razlikom da su Saturnovi filmovi bili dosta eksplicitniji u tome od francuskih, u kojima su djevojke uglavnom pokrivene s finim tkaninama. Inače, Schwarzerove produkcije bile su izuzetno popularne diljem Evrope, pa i u Japanu, a bile su 'prevedene' i na talijanski i francuski jezik. U ovom jednosatnom programu vidjet ćemo šesnaest najzanimljivijih filmova iz produkcije Saturn Films, koja je s radom stala 1911. odlukom Carskog suda o zabrani daljnje djelatnosti zbog širenja nemorala.


Kod fotografa

Iz filmskog programa izdvajamo 'Pješčanu kupelj', koja predstavlja prije stotinjak godina inovativne tehnike njege kože, zatim 'Mladenačku igru' u kojoj možemo vidjeti neke zaboravljene sportove, kao i neke znane, ali u sasvim novom ruhu. Tu je i fantazmagorični 'Kiparov san', zatim urnebesni 'Veseli događaj kod prozora', zbunjujuća 'Regrutacija', spektakularna 'Mandarinova čarolija', a ne smijemo nikako zaboraviti film 'Uzbudljiva lektira', jedan od prvih (možda i prvi?) prikaza masturbacije u povijesti filma!


Regrutacija


Moć hipnoze

Projekciju će sa živom glazbenom izvedbom pratiti sjajni beogradski pijanistički LP Duo, u sastavu Sonja Lončar i Andrija Pavlović, inače redovni gosti Muzičkog Biennalea Zagreb, koji su prije godinu i po oduševili posjetitelje Kratkog utorka sa svirkom uz kućne filmove Vukice Đilas.


LP Duo

Program realiziramo u suradnji s Filmarchiv Austria i Art-kinom Croatia iz Rijeke, filmovi se prikazuju digitalno, a ulaz na projekciju je 10 kn.

Raspored filmova (56 min):

Zabranjeno kupanje (Baden verboten), 1906.-1907., 1'12''  
Pješčana kupelj (Das Sandbad), 1906.-1907., 1'36'' 
Ples velova (Schleirtanz), 1906.-1907., 0'38'' 
Mladenačka igra (Jugendspiele), 1906.-1907., 1'20''
Ribič (Der Angler) , 1906.-1907., 3'15'' 
Tržnica robova (Sklavenmarkt), 1906.-1907., 2'30''
Kiparov san (Der Traum des Bildhauers), 1906.-1907., 3'16'' 
Kod fotografa (Beim Fotografen), 1908.-1910., 7'24'' 
Veseli događaj kod prozora (Eine Lustige Geschichte Am Fenster), 1908.-1910., 1'12'' 
Živući mramor (Lebender Marmor), 1908.-1910., 5'15'' 
Regrutacija (Weibliche Assentierung), 1908.-1910., 3'54'' 
Umišljena služavka (Das eitle Stubenmädchen), 1908.-1910., 3'30'' 
Obiteljski doktor (Der Hausarzt), 1908.-1910., 6'47'' 
Moć hipnoze (Die Macht Der Hypnose), 1908.-1910., 7'12'' 
Mandarinova čarolija (Die Zauberein Des Mandarins), 1908.-1910., 1'36'' 
Uzbudljiva lektira (Aufregende Lekture), 1908.-1910., 3'18''

Oni samo dolaze i odlaze osvojio žiri Tenerife Shortsa!

Dokumentarni film Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze proglašen je najboljim kratkometražnim filmom festivala Međunarodnog festivala kratkog filma Tenerife Shorts... »više

ZIMSKI PROGRAM KINO KLUBA SPLIT: Prakse amatera nekad i sad

U narednom periodu Kino klub Split ugostiti će nekoliko autora, autorica, predavača i predavačica u sklopu ovogodišnje filmske škole čija će predstavljanja biti besplatna i otvorena za javnost... »više

PO BLAGDANSKI POKLON NA TUŠKANAC! – VELIKI ADVENTSKI POPUST NA SVA IZDANJA HFS-a

Od danas do kraja prosinca ne morate posjedovati studentski indeks da biste ostvarili popust na kupnju najkvalitetnijih knjiga o filmu koje se nude na hrvatskom jeziku i DVD-izdanja s antologijskim djelima hrvatskih autora... »više

Kino Tuškanac

Ciklus argentinskog filma

Veleposlanstvo Argentine u Budimpešti i Hrvatski filmski savez pozivaju vas na svečano otvaranje ciklusa suvremenog argentinskog filma u utorak 5. prosinca u 19,30 sati u kino Tuškanac... »više