Novosti

Facebook HFS
19.08.2017.
19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Reumatološko lječilište iz prapovijesti

Danas je u samom naselju oko 1.300 stanovnika, a u općini više od pet tisuća. Toplice se prvi put pisanim dokumentom spominju 1334. godine, kao župa Svetog Trojstva, a neka vrsta lječilišta, ksenodohij 1609., kada ga između crkve i kupališta gradi Franjo Keglević. U drugoj polovici osamnaestog stoljeća koriste se tri ljekovita izvora, a Gospodska kupelj je već tada natkrivena.

No, tragovi ljudi sežu još u prapovijest. Smatra se da su na današnjem području Krapinskih Toplica paleolitički lovci i sakupljači imali staništa na otvorenom, slična pronađenima u Golubovcu, Pregradi, Radoboju i Bedekovčini. Iz vremena mlađeg kamenog te bakrenog doba na području općine su pronađene glačane kamene sjekire, pa se smatra da su ljudska naselja postojala već u razdoblju između 5.500. i 2.200. godine prije naše ere. Vjerojatno su već tada otkrili i blagotvoran utjecaj ljekovitih izvora. Nije teško zamisliti tadašnje stanovnike kako se poslije naporna lova ili skupljanja hrane opuštaju u prapovijesnim tuš-kabinama. Čak i ako se moraju malo stiskati u njima!

Na brijegu Zašat su otkriveni ostaci nadzemnih kuća građenih od šiblja, drvne građe i blata kao dio visinskog prapovijesnog naselja utvrđenog zemljanim bedemom, iz razdoblja između 1200. i 800. godine prije naše ere, a postoje nagađanja da su termalna vrela poznavali i koristili u antičko doba kada su se Krapinske Toplice nazivale Aquae Vivae, no još nisu otkriveni materijalni dokazi koji bi potvrdili tu teoriju.


Photo by Mateja Ilijašev

Sredinom i koncem devetnaestog stoljeća Jakov Badl kupuje postojeće i gradi nove kupelji, ali i hotel, restoran Bellevue, prve parkove, a Krapinske Toplice postaju  omiljeno mondeno kupalište austrougarske elite. Pedesetih godina prošlog stoljeća osniva se Kupališno lječilište koje nešto kasnije prerasta u Bolnicu za reumatske bolesti i rehabilitaciju. Vremenom se djelatnost s reumatologije proširila i na ortopediju, neurologiju i kardiologiju. Koncem prošlog stoljeća sagrađene su dvije nove bolničke zgrade, a od 1994. godine se radi pod nazivom Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Prva privatna klinika u Hrvatskoj  Magdalena osnovana je 1996., a od 2008. godine postoji ortopedska bolnica Akromion.

U Krapinskom Toplicama je i kino s više od dvije stotine sjedala, koje bi valjalo digitalizirati i ponovo staviti u funkciju. Možda je prvi korak baš održavanje devetnaeste Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić koja je sinoć svečano otvorena prigodnim ali informativnim riječima voditeljice ŠMK Vere Robić-Škarica i nove predsjednice Savjeta Škole medijske kulture docentice Jelene Modrić, koje su naglasile zadovoljstvo brojem polaznika, kvalitetom predavača i voditelja radionica te opsegom i atraktivnošću najavljenih tema kojima će se idućih deset dana baviti. Iako bi se moglo pomisliti da je za stare snage već devetnaesto održavanje ŠMK tek rutina, treperenje u glasu voditeljice otkrilo je da se pozitivno uzbuđenje nije nimalo smanjilo i da se svakoj novoj Školi pristupa kao da je prva i neponovljiva. Pa, i jest!  

Postoji jedna, među mnogima, tradicija Škole medijske kulture i njene voditeljice. Uvijek na početku pita koliko je novih polaznika te godine, a cijela šuma visoko podignutih ruku potvrdila je da se ŠMK dobrano pomladila. Gotovo je tri četvrtine onih koji su tu po prvi put, iako je uvijek zadovoljstvo vidjeti i povratnike, koji imaju bar jednu, a neki i po desetak i više Škola u nogama.

Subota počinje jutarnjom analizom sinoć viđenog filma, pa prvim predavanjima i uvodnim sastancima polaznika radionica.       

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Posebno priznanje žirija Sarajevo Film Festivala za dokumentarni film Dom redatelja Zdenka Jurilja

U sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma svjetsku je premijeru imao film Dom redatelja Zdenka Jurilja nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza... »više

19. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Peta sreća

Poslije Šibenika (1999.), Trakošćana (od 2000. do 2005. i ponovo od 2014. do 2016.), Varaždinskih Toplica (od 2006. do 2009.) i Čakovca (od 2010. do 2013.), Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić (koja to ime nosi od 2008.)... »više

Mladi filmaši uživali i učili na filmskim radionicama za djecu i mladež u Kraljevici

Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici završile su svečanom premijerom filmova koje su snimili polaznici radionica, koje su se održavale od 25. srpnja do 1. kolovoza u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici... »više

Još jedno vrijedno priznanje za film Oni samo dolaze i odlaze

Dokumentarni film Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze nastavlja uspješan niz te je na netom završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DokuFestu u Priznenu osvojio posebno priznanje... »više