Novosti

Facebook HFS
20.07.2022.
Hrvatski filmski ljetopis - 109 / 2022.

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (109, 196 stranica) koji otvaramo tematom posvećenim amaterskom filmu. Filmologinja Petra Belc Krnjaić istražuje institucionalni, proizvodni i ideološki kontekst jugoslavenskog eksperimentalnog filma unutar okvira amaterske i profesionalne filmske proizvodnje, a Branislav Filipović i Žolt Lazar raspravljaju o sociopolitičkom značaju amaterske pornografije kao izraza samoproizvodnog duha kulture amaterizma unutar potrošačkog društva.

U rubrici "Hrvatski film" redatelj Bruno Pavić piše o nastanku svojeg hibridnog dokumentarca Nulti krajolik, dok se Juraj Kukoč bavi bogatim i raznovrsnim dokumentarnim opusom redatelja Bogdana Žižića. U rubrici "Serije" kritičar Dinko Štimac analizira utjecaje, teme i stil južnokorejskog hita Igra lignje, a u novom broju pronađite i osvrt Luje Parežanina na kompilaciju koja okuplja remiks interpretacije soundtracka Tomislava Simovića za film Gosti iz galaksije Dušana Vukotića.

Novi Ljetopis popratio je i 14. Subversive Film Festival, kao i inozemne festivale, međunarodni festival dokumentarnog filma Visions du Réel te filmski festival u Karlovym Varyma. U rubrici "Novi filmovi" pročitajte i deset eseja suradnika različitih generacija, među ostalima i o filmovima Povjerenje Matije Benićai Nebesa Srđana Dragojevića te o novim djelima Paola Sorrentina, Pabla Larraína i Pedra Almodóvara. Ljetopis donosi i prikaze recentno objavljenih knjiga o filmu, autobiografskog djela Mire Furlan, knjige o sadašnjosti i budućnosti kina Larsa Henrika Gassa, te važno biografsko djelo o Godardu Davida Sterritta.

Novi broj (109) po cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o dokumentarnim filmovima, svjetovima animacije, religioznom u djelima Alfreda Hitchcocka, filmovima Alberta Serre, o političkom aspektu Zvjezdanih staza i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na blagajni Kina Tuškanac te u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

Održane CinEd edukacije za profesore i filmaše

Prošli tjedan u Zagrebu i Rijeci održane edukacije za rad s djecom i mladima kroz film... »više

Nagrada Vedran Šamanović za 2022. godinu: Nicole Hewitt za film Žene minorne spekulacije

Utemeljena u počast filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću te prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010, godišnja nagrada „Vedran Šamanović“ i ove se godine dodjeluje “filmskom umjetniku... »više

Održan 20. Gastro film fest u Osijeku i retrospektiva „Prvih 20. godina GFF-a“

U subotu, 16. srpnja 2022. godine, na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek održan je, kao dio programa Osječkog ljeta kulture, 20. Gastro film festival... »više

Završena selekcija za nadolazeća izdanja Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži

Od 1.364 prijavljena filma, naša je selekcijska komisija odabrala 63 naslova – svi će oni biti prikazani na novim izdanjima spomenutih manifestacija od 6. do 10. rujna u Karlovcu... »više