Hrvatski filmski ljetopis - 109 / 2022.

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (109, 196 stranica) koji otvaramo tematom posvećenim amaterskom filmu. Filmologinja Petra Belc Krnjaić istražuje institucionalni, proizvodni i ideološki kontekst jugoslavenskog eksperimentalnog filma unutar okvira amaterske i profesionalne filmske proizvodnje, a Branislav Filipović i Žolt Lazar raspravljaju o sociopolitičkom značaju amaterske pornografije kao izraza samoproizvodnog duha kulture amaterizma unutar potrošačkog društva.

U rubrici "Hrvatski film" redatelj Bruno Pavić piše o nastanku svojeg hibridnog dokumentarca Nulti krajolik, dok se Juraj Kukoč bavi bogatim i raznovrsnim dokumentarnim opusom redatelja Bogdana Žižića. U rubrici "Serije" kritičar Dinko Štimac analizira utjecaje, teme i stil južnokorejskog hita Igra lignje, a u novom broju pronađite i osvrt Luje Parežanina na kompilaciju koja okuplja remiks interpretacije soundtracka Tomislava Simovića za film Gosti iz galaksije Dušana Vukotića.

Novi Ljetopis popratio je i 14. Subversive Film Festival, kao i inozemne festivale, međunarodni festival dokumentarnog filma Visions du Réel te filmski festival u Karlovym Varyma. U rubrici "Novi filmovi" pročitajte i deset eseja suradnika različitih generacija, među ostalima i o filmovima Povjerenje Matije Benićai Nebesa Srđana Dragojevića te o novim djelima Paola Sorrentina, Pabla Larraína i Pedra Almodóvara. Ljetopis donosi i prikaze recentno objavljenih knjiga o filmu, autobiografskog djela Mire Furlan, knjige o sadašnjosti i budućnosti kina Larsa Henrika Gassa, te važno biografsko djelo o Godardu Davida Sterritta.

Novi broj (109) po cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o dokumentarnim filmovima, svjetovima animacije, religioznom u djelima Alfreda Hitchcocka, filmovima Alberta Serre, o političkom aspektu Zvjezdanih staza i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na blagajni Kina Tuškanac te u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

20.07.2022.