Novosti

Facebook HFS
15.07.2022.
Završena selekcija za nadolazeća izdanja Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži
Od 1.364 prijavljena filma, naša je selekcijska komisija odabrala 63 naslova – svi će oni biti prikazani na novim izdanjima spomenutih manifestacija od 6. do 10. rujna u Karlovcu

27. Filmska revija mladeži i 15. Four River Film Festival bit će održani u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac od 6. do 10. rujna, a natjecateljski program uključit će 63 filma raspoređena u četiri kategorije -  igrani, animirani, dokumentarni film i slobodni stil.

Nakon dvije pandemijske godine i festivalskih izdanja koja su uključivala kombinaciju programa online i uživo, organizatore veseli što se ove godine napokon filmsko žutilo u Karlovcu vraća uživo!

Selekcijsku komisiju za 27. Filmsku reviju mladeži i 15. Four River Film Festival čine dr.sc. Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije te doktorica filmologije, filmski kritičar Boško Picula i direktorica fotografije i redateljica Dinka Radonić. Spomenuti trojac proteklih je mjeseci marljivo gledao pristigle filmske uratke kako bi odabrao najbolje od najboljih za festivalsko izdanje.

"Nakon što su dvije godine mlade filmašice i filmaši iz Hrvatske i svijeta stvarali u izvanrednim okolnostima zbog pandemije, oduševljava i broj i kakvoća njihovih radova. Njihova ljubav prema filmskoj umjetnosti je neuništiva, a radovi koji ove godine u Karlovac stižu iz Hrvatske i s gotovo svih kontinenata potvrđuju da je kreativnost u najtežim uvjetima najmaštovitija", o prijavama kaže Boško Picula.

Upravo spomenuti podatak svjedoči kako prava ljubav opstaje i u najtežim uvjetima – ni pandemija ni nemogućnost bavljenja filmom pod normalnim uvjetima nije pokolebala mlade filmaše u njihovom nastojanju da se izraze kroz medij filma – pa su ovi podaci utoliko još dragocjeniji.

O svestranosti hrvatskih srednjoškolaca i njihovu interesu za stvaranje filma svjedoči podatak da su prijavljeni filmovi stizali iz najrazličitijih dijelova Hrvatske, dok su na Festival stizale prijave iz čak preko 50 zemalja svijeta, iz najrazličitijih dijelova svijeta i sa gotovo svih kontinenata. U festivalski program uvršteni su filmovi iz sljedećih zemalja: Makedonije, Argentine, Crne Gore, Danske, Egipta, Francuske, Grčke, Indije, Indonezije, Irana, Južne Koreje, Nizozemske, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Švedske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine. To svakako potvrđuje da će ovogodišnji filmski program biti raznovrstan i zanimljiv.

Veliki broj prijava komentirala je i Sanja Zanki Pejić, koordinatorica Revije i Festivala: „Zahvaljujemo mladim autorima što su prepoznali Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival kao izvrsnu platformu za prezentaciju svojih radova te čestitamo svima koji su u ovim pandemijskim godinama snimili svoje filmove, bez obzira jesu li ušli u konkurenciju ili ne. Iako online izdanja imaju svoje čari i prednosti te nas veseli činjenica da je prošlogodišnje izdanje popratilo više od 208.000 ljudi, nadamo se da ćemo u rujnu napokon ponovno imati priliku ugostiti mlade filmaše i uživo, a ne samo online.“

Večernji programi i u pandemijskim izdanjima protekle dvije godine održani su uživo, a organizatori su i ove godine spremni na sve kombinacije što se tiče projekcija natjecateljskog programa.

Radujemo se što će Karlovac i ove godine postati svjetsko središte filmskog stvaralaštva mladih tijekom naših 5 dana trajanja Revije i Festivala. Večernji program ćemo po modelu Riječnog kina, koje Kinoklub Karlovac od danas provodi i ovoga ljeta, organizirati na otvorenom diljem županije. Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, ponovno ćemo imati i dnevne natjecateljske projekcije uživo s autorima u Gradskom kazalištu Zorin dom, glavnoj festivalskoj lokaciji. Prošlogodišnje online izdanje polučilo je logično i određene dobre stvari, poput većeg angažmana autora online te ćemo taj dio komunikacije i streaming određenih sadržaja zadržati i dalje. Čestitke svim autorima čiji su filmovi prošli u konkurenciju!” izjavila je Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac.

Više o rezultatima selekcije kao i kompletan popis pročitajte ovdje:
https://frff.com.hr/official-selection-yff/
https://frff.com.hr/official-selection-frff/

Osim srednjoškolskih filmova u natjecateljskom programu, Revija je poznata i po svojim popratnim sadržajima kojima nadopunjuje rad srednjoškolaca iz godine u godinu: radionicama, okruglim stolovima te suradnjama s renomiranim partnerima. Ako sve navedeno nije dovoljan poticaj za sudjelovanje, ili pak posjet Karlovcu za vrijeme ‘žute groznice’, organizatori u rukavu imaju još jedan adut. Naime, ova već etablirana filmska manifestacija održava se u jednoj od najljepših filmskih dvorana na svijetu – na obalama četiri karlovačke rijeke, svaku večer na drugoj rijeci, drugoj destinaciji: Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri. Posebni gosti ovogodišnjeg izdanja bit će članovi Youth Cinema Networka koji slavi 10 godina postojanja.

Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac pozivaju sve željne zanimljivog filmskog, edukativnog i zabavnog sadržaja da se od 6. do 10. rujna pridruže filmskom žutilu u Karlovcu!

12. IZDANJE RIJEČNOG KINA UZ KARLOVAČKO U KARLOVCU, KAMANJU, OZLJU, OGULINU I DUGOJ RESI

Nakon sadržajnog i odlično posjećenog Zvjezdanog ljeta u Karlovcu, događanja na otvorenom se nastavljaju, a prvo od njih je Riječno kino uz Karlovačko, u organizaciji Kinokluba Karlovac... »više

16.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – filmski program

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 10.Antičkih filmskih večeri i 16.Festivala dokumentarnog rock filma... »više

Poziv 20. Gastro film fest u Osijeku – 16.-17.07.2022.

U subotu, 16. srpnja 2022. godine, na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek (Ulica Kneza Trpimira 2/A, u blizini zgrade Eurodoma) održati će se 20. Gastro film festival... »više

14. MIKRO-ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE, 2022.

Tradicionalno zanimanje učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta za fotografiju i film i ove godine je urodilo plodom u obliku 14. MIKRO-ŠKOLE MEDIJSKE KULTURE, u vremenu od 24.-26. lipnja 2022... »više