Novosti

Facebook HFS
23.09.2020.
12. Eastern Neigbours Film Festival
Prvo online izdanje

Kao najava ovogodišnjeg Eastern Neighbours Film Festivala prije ljetnih je mjeseci održan niz promotivnih sadržaja unutar Nizozemske kulturne platforme, a posebno se izdvojila izložba-spomenik Srebrenica je nizozemska povijest, koju su pokrenule i organizirale četiri mlade žene porijeklom iz Bosne, sve četiri aktivne u kulturnom životu Nizozemske, arhitektica Arna Mačkić, kazališna autorica i redateljica Daria Bukvić, diplomirana pravnica Emina Ćerimović te scenaristica i redateljica Ena Sendijarević, koja je diplomirala scenarij i režiju na Nizozemskoj filmskoj akademiji, režirala nekoliko uspješnih kratkih filmova, njen je rad Import bio2017. godine zvanični nizozemski kandidat za nagradu Oscar, dok je 2019. snimila prvi dugometražni igrani film Take me somewhere nice, s kojim je već postigla zavidne uspjehe. Cilj je bio podizanje svijesti nizozemskog društva o Srebrenici i ulozi Nizozemske, posebno njene vojske unutar UN-a, ali i zajednice u cjelini i obilježavanje dvadeset i pete obljetnice zločina. Izložba-spomenik je otvorena 11. srpnja u Hagu, a riječ je o dvadeset i pet fotografija dvadeset i petogodišnjaka iz Nizozemske, vršnjaka tragičnih događaja, koje je snimio domaći autor Robin de Puy, inspiriran radom Bosanska djevojka sarajevske umjetnice Sejle Kamerić. 

Dvanaesti po redu Eastern Neighbours Film Festival bit će održan od 4. do 8. studenoga u online izdanju i prilagođen uvjetima u kojima svijet živi, a puni su izazova, iskušenja te neizbježnosti usvajanja novih modela i oblika zajedničkog življenja na siguran i zdrav način.


Kadar iz filma Sorry rumunjskog redatelja Siniše Dragin

U rujnu i listopadu se održava svojevrsna predigra ENFF-a koja se sastoji od cijelog niza projekcija kratkih filmova, naravno opet online, a traje već ovih dana i to besplatno. Neki se od uglavnom mladih redatelja bave filmskim odjecima današnjice u više Istočnoeuropskih zemalja, a posebno posljedicama izolacije, ljudske udaljenosti i novog normalnog, sve uvjetovano djelovanjem COVID-19. 

Iako je naglasak na online projekcijama, neće izostati tradicionalna gostovanja, a prvo je već 26. rujna u dvorani  Rialto, u Amsterdamu, s nagrađivanim bugarsko-rumunjskim filmom Svinja redatelja Dragomira Sholeva, emotivnom obiteljskom pričom o ugnjetavanju djece u imigrantskim uvjetima. Film je osvojio nagradu kritike FIPRESCI kao i nagradu za najbolji bugarski film 2019. U listopadu se nastavlja uzbudljivim kratkim filmovima iz Istočne i Jugoistočne Europe, a svaki će uvodno predstaviti jedan od članova ENFF-a. Bit će to virtualni susret s publikom.

Prva nedjelja u listopadu odvijat će se u Laaktheater u Hagu, gdje će biti prikazan hrvatsko-slovenski film Moj dida je pao s Marsa redatelja Marine Andree Skop i Dražena Žarkovića, dirljivi znanstveno-fantastičan film za djecu o prijateljstvu, ljubavi i obitelji, a na dvanaestom će Filmskom festivalu istočnih susjeda biti kao i uvijek prikazani još mnogi najbolji recentni igrani, dokumentarni i animirani filmovi iz Istočne i Jugoistočne Europe, popraćeni filmskim debatama, radionicama te živim Q&A događanjima s glumcima i autorima.  

Kao dio programa ENFF u suradnji s IDFA prikazuje četiri kratka dokumentarca, Crvene gumene čizmice, jedan od prvih radova redateljice Jasmile Zbanić, iz 2000., Prizori slovenske redateljice Hanne Slak, rođene u Poljskoj, a nastanjene u Berlinu, iz 2013., Jedan dan na Drini, nagrađivani film autorice Ines Tanović, iz 2011. te Gomila materijala talentirane redateljice Sajre Subašić, rođene 1994. u Njemačkoj, nagrađen na zadnjem Sarajevo Film Festivalu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Hrvatski filmski ljetopis - 101 / 2020.

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (101, 200 stranica) koji donosi temat o kompleksnom odnosu filmske slike i politike. U tematu možete pronaći ulomak iz knjige bosansko-švedskog filmologa Sanjina Pejkovića (priredio profesor Midhat Ajanović)... »više

Kreće nova sezona edukativnih programa!

Prema novoj organizacijskoj shemi, koja kreće od listopada, edukativni programi Kino kluba Split bit će obogaćeni novim sadržajima i provodit će se tijekom cijele godine. Programske aktivnosti realizirat će se samostalno ili modularno pokrivajući različite tematske cjeline... »više

Psiho, drama 2020

Psihodrama je napredna radionica Kinokluba Zagreb. Voditeljica je Jasna Jasna Žmak, a rok za prijave je 30. rujna 2020. »više

Krunoslav Lučić na Filmskoj čitanci

Iduće predavanje održat će Krunoslav Lučić u subotu 26. rujna u 19 sati u KKZ-u, a tema je Stil i pripovijedanje prostora i vremena u igranom art filmu »više