Novosti

Facebook HFS
23.09.2020.
Psiho, drama 2020
Psihodrama je napredna radionica Kinokluba Zagreb. Voditeljica je Jasna Jasna Žmak, a rok za prijave je 30. rujna 2020.

Svaki kreativni proces, aktivira cijeli niz psiholoških mehanizama koji se upliću u svaki korak stvaranja, ponekad ga obogaćujući, ponekad kočeći. Od glasa unutarnjeg kritičara do kreativne blokade, od nedostatka inspiracije do pritisaka očekivanja, od radosti suradničkih procesa do njegovih prepreka, kreativno stvaranje podrazumijeva susret sa određenih aspektima naše osobnosti s kojima se ponekad, zbog njihove “neuhvatljivosti”, teško hvatamo ukoštac.

U okviru ovog radioničkog ciklusa pozabavit ćemo se upravo tim aspektima naše kreativnosti i to uz pomoć psihodramskih tehnika. Psihodrama je edukativni i terapijski pravac koji se bazira na ideji da su naši identiteti kompleksne i dinamične formacije satkane od niza uloga koje igramo u različitim životnim situacijama i koje u nama međusobno komuniciraju, ponekad tako da se međusobno nadopunjuju, ponekad tako da se svađaju. U psihodrami se pomoću akcijskih metoda  istražuju različiti aspekti naših odnosa sa samima sobom i sa svijetom oko nas i to tako da se – stavljaju na scenu.

kako se prijaviti?

Za prijavu je potrebno poslati:

- kratko pismo motivacije 

-još kraći CV

Maksimalan broj polaznika je šest

Zainteresirani polaznici mogu se prijaviti do 30. rujna 2020., na radionice@kkz.hr

Ciklus radionice Psiho, drama sastoji se od ukupno šest modula koji će se održavati jednom tjedno, u sljedećim terminima: 

ponedjeljak, 5.listopad 19 - 21h

ponedjeljak,12.listopad 19 - 21h

ponedjeljak,19.listopad 19 - 21h

ponedjeljak, 26.listopad 19 - 21h

Tijekom ovog ciklusa tako ćemo imati prilike da s našim kreativnim blokadama porazgovaramo, bolje ih upoznamo i, možda, promijenimo neke dijelove odnosa s njima. Probat ćemo, osim toga, sjesti na različite kritičarske stolice, istražiti kako je biti “dobar”, a kako “loš” kritičar i ispitati postoji li treći put između ta dva pola. Nakon tog “obračunavanja” s tuđim komentarima i kritikama, posvetit ćemo se i glasovima naših unutarnjih kritičara koji često znaju biti mnogo grublji i neugodniji od onih vanjskih. Nadalje, istražit ćemo mehanizme koji se nalaze u pozadini naših očekivanja i načine kako se nosimo s njima te ispitati koje su perspektive za bolju međusobnu suradnju između nas i naših očekivanja. I za kraj, ispitat ćemo koje uloge zauzimamo kao članovi kreativnog tima, jesmo li zadovoljni njima ili neke njihove aspekte možemo odbaciti i zamijeniti ih nekim kvalitetnijima.

Sudjelovati mogu svi članovi Kinokluba i autori koji se bave nekim oblikom kreativnog rada: pisanjem, snimanjem, montažom, režijom... Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno predznanje, samo spremnost na rad. Radionica je besplatna.

o voditeljici

Jasna Jasna Žmak radi kao dramaturginja, scenaristica i spisateljica na filmu i u kazalištu. Vodila je brojne spisateljske i scenarističke radionice, između ostalog i u Kino klubu Zagreb. Od 2012. predaje na odsjeku odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno se nalazi u edukaciji za psihodramsku praktičarku pri zagrebačkom Centru za psihodramu.

Krunoslav Lučić na Filmskoj čitanci

Iduće predavanje održat će Krunoslav Lučić u subotu 26. rujna u 19 sati u KKZ-u, a tema je Stil i pripovijedanje prostora i vremena u igranom art filmu »više

Radionica filmske kritike i analize

Voditeljica radionice je Višnja Vukašinović Pentić, a rok za prijavu je 4. listopada »više

Odabrani filmovi djece i mladih za 12. Festival prava djece

Mali festival za velike teme ove godine seli na vaše ekrane. Kvalitetne obiteljske filmove gledat ćemo na HRT-u, a filmove dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva mladih putem festivalske web stranice... »više

ROBERT NELSON I UMJETNOST ZABAVNE EKSPERIMENTALE NA KRATKOM UTORKU

Prvi Kratki utorak nakon ljetne pauze, koji će se održati 22.9. u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, biti će posvećen jednom od ključnih likova američkog underground filma 60-ih i 70-ih – radikalnom eksperimentalnom zajebantu Robertu Nelsonu... »više