Novosti

Facebook HFS
23.09.2020.
Hrvatski filmski ljetopis - 101 / 2020.

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (101, 200 stranica) koji donosi temat o kompleksnom odnosu filmske slike i politike. U tematu možete pronaći ulomak iz knjige bosansko-švedskog filmologa Sanjina Pejkovića (priredio profesor Midhat Ajanović), a u kojemu autor, polazeći od filmskih eseja Lordana Zafranovića, Dušana Makavejeva i Gorana Markovića, analizira autorske prikaze prošlosti u jugoslavenskom i postjugoslavenskom filmu.

U rubrici "Studije" kritičarka Dina Pokrajac piše o stilu i temama velike francuske sineastice Claire Denis, dok profesorica filma i medija Sandra Nikolić obrazlaže temeljne teze utjecajne filozofije filma Gillesa Deleuza na primjeru američkih filmova ratne i srodne tematike. Filmski kritičar Dragan Jurak donosi veoma osobni esejistički zapis o iskustvu obiteljskog gledanja popularne televizijske serije Igra prijestolja.

Novi Ljetopis nudi niz osvrta na filmske festivale, podsjećajući nas na 17. Zagreb Film Festival, 15. 25 FPS i 22. Motovun Film Festival, kao i na festivale u Karlovym Varyma i Oberhausenu. Donosimo i 8 eseja suradnika različitih generacija o novijim filmovima (Jojo Rabbit, Parazit, Posljednji Srbin u Hrvatskoj, Ufuraj se i pukni itd.) te prikaze tri vrijedna filmska štiva, među kojima i važnu knjigu o filmskoj glazbi u Jugoslaviji te seminalno djelo Amosa Vogela Film kao subverzivna umjetnost.

Novi broj (101) po cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (s temama i stilu u filmovima Stanleyja Kubricka, filmskom amaterizmu, Anti Peterliću, Branku Belanu, ZF televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.)

Ljetopis možete i osobno kupiti na blagajni Kina Tuškanac te u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

Kreće nova sezona edukativnih programa!

Prema novoj organizacijskoj shemi, koja kreće od listopada, edukativni programi Kino kluba Split bit će obogaćeni novim sadržajima i provodit će se tijekom cijele godine. Programske aktivnosti realizirat će se samostalno ili modularno pokrivajući različite tematske cjeline... »više

Psiho, drama 2020

Psihodrama je napredna radionica Kinokluba Zagreb. Voditeljica je Jasna Jasna Žmak, a rok za prijave je 30. rujna 2020. »više

Krunoslav Lučić na Filmskoj čitanci

Iduće predavanje održat će Krunoslav Lučić u subotu 26. rujna u 19 sati u KKZ-u, a tema je Stil i pripovijedanje prostora i vremena u igranom art filmu »više

Radionica filmske kritike i analize

Voditeljica radionice je Višnja Vukašinović Pentić, a rok za prijavu je 4. listopada »više