Novosti

Facebook HFS
24.08.2020.
22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Šešir

Radnik Parka koji skuplja ošišanu travu oko Staroga grada, pomažući u pripremi Vinskoga grada i svega što će se, kad već nema Špancirfesta, tamo događati, na glavi ima tipičan orijentalni stožasti šešir od trske, dobrodošao na ovom suncu i  vrućini, ispod kojeg proviruje gusta brada i ogromni brkovi, a iznad njih sunčane naočale. Još samo da unjkavim glasom pjevuši onaki sukijaki, bidaki, fikitaki ili već nešto, pa bismo se slušajući ga komotno preselili na azijska rižina polja i oči bi nam se iskosile same od sebe.

Pandemija korona virusa blago se osjeti i na 22. ŠMK, ne samo zbog sveprisutnih maski. Poneki se prijavljeni polaznik nije pojavio jer se u zadnji čas otkrilo da mu je zaražen član obitelji, drugi su se jednostavno, ljudi smo, uplašili, a treći dolaze naknadno, kad se već vidjelo da stvari sasvim lijepo štimaju. Četvrti dan protekao je mirno, seminarci slušaju predavanja, radioničari se uhodavaju, o čemu dobro svjedoči primjer polaznika radionice za fotografiju koji u dvorištu pomno slušaju svog voditelja Mimija, a on govori tako glasno i razumljivo da ga dobro čujem i sa svoga četvrtog kata. Mislim da ću tražiti diplomu, kao i svaki drugi sudionik, ili bar pola. Jasminka zadovoljno govori o svojim polaznicima radionice za animaciju, cure su mlade, agilne i strpljive pa posao lijepo napreduje. Polaznici radionice za igrani film u traganju za što boljim kadrovima stigli su do ušća Mure u Dravu, a od sraza dvije rijeke i nagomilane energije polaznika (u slobodnom prijevodu, „malo nas je al smo ludi“) sigurno će proistječi nešto dobro. Među većim radionicama, po broju sudionika, je svakako radionica dramske pedagogije koja radi u učionici Doma, kao da su u izlogu i gledam ih uvijek kad prolazim. Dislocirani dokumentaristi i snimatelji su van vidokruga ali znajući kako inače rade ne treba sumnjati da opet spremaju nešto zanimljivo.

I medijski interes raste pa je Školu danas posjetila ekipa Hrvatskog radija s novinarkom Ivanom Sučić, s kojom se inače družim u županijskom povjerenstvu  Lidrana, Školske će novine objaviti reportažu na dvije stranice o Školi, a Karlo i ekipa stalno snimaju nove kadrove za svakodnevne internetske priloge zvane Kronika.

Polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture preko Zoom-a je dr. sc. Midhat Ajanović iz Švedske govorio o mjestu i značaju zagrebačke škole crtanog filma u općoj povijesti animiranog filma, dok su u popodnevnim satima Mirjana Jukić, prof. i Katica Šarić, mag. paed. soc. govorile o multimediji u teoriji i praksi, a polaznici drugog, koji sami sebe nazivaju i čini se ozbiljno smatraju sektom, jer je dio njih već godinama na istom seminaru, ali tvrde da je on istodobno isti, a uvijek sasvim različit,   slušali su dr. sc. Iliju Barišića o filmskom izlaganju u videoigrama odnosno Melitu Horvatek Forjan, prof. i Natašu Jakob, prof. o medijima – suradnicima u učionici, (inkluzija potiče empatiju).

Kupujem nešto u trgovini, kad jedna od prodavačica, prepirući se s kolegom, dosta glasno pita da kako bi se ona prodala, pa se naravno svi muški (čak i oni koji bi samo željeli da ih se takvima smatra) automatski okrenu ne bi li ošacovali robu, a  blagajnica mene pita jesam li samo čuo kakvi se tu razgovori vode? To nas dovede do rasprave dolazi li zaista sve zlo od žena i tko je i kako uvijek započinjao ratove i sukobe pa se rastajemo bez ujednačenog stava. Ionako bih izgubio, žene su uvijek u pravu!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Zvjezdano kino

Jedno od meni najljepših kina je ono u gradu i na otoku Visu, s golemom bugenvilijom koja prekriva trećinu platna, pozivanjem okolne mularije koju majke vabe da dođu na večernju spizu, prikazom Bartola Kašića koji upravo uplovljava u luku... »više

Otvorena Škola medijske kulture

Škole medijske kulture "dr. Ante Peterlić" održava se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2020... »više

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Bez potopa

Točno nasuprot restoranu Studentskog doma ulazi se u Slavensku ulicu, koja isprva iznenadi svojim gotovo mediteranskim ugođajem, jer je puna visokih borova, srebrnih i drugih smreka, tuja i čempresa, a čak se i poneka smokva probija između ostalog raslinja... »više

Sedamnaesta Ljetna škola filma Šipan

Dan(i) poslije

Gostujući voditelji i sudionici već su napustili Šipan, spušteno je veliko platno i zatvorena škola i kino, ali sve sa željom i nadom da se sljedeće godine, kad Ljetna škola filma Šipan slavi punoljetnost, opet svi sastanu u boljim vremenima... »više