Novosti

Facebook HFS
19.08.2020.
Sedamnaesta Ljetna škola filma Šipan
Dan(i) poslije

Gostujući voditelji i sudionici već su napustili Šipan, spušteno je veliko platno i zatvorena škola i kino, ali sve sa željom i nadom da se sljedeće godine, kad  Ljetna škola filma Šipan slavi punoljetnost, opet svi sastanu u boljim vremenima, bez restrikcija, ograničenja i maski, bez mjera koje bi mogle ograničavat kreativnost i energiju kojom otok filmski diše punim plućima.

U open air kinu u Šipanskoj Luci već se godinama traži stolica više pa su  organizatori Miro Bronzić i Nils Neubert odlučili, poštujući sve mjere i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne prekidati tradiciju i održati sedamnaestu po redu LjšfŠ. Sve je proteklo u najboljem redu pa udruga Škola filma Šipan ističe kako je ovo bila jedna od najboljih Ljetnih škola filma. Tako je prva polovica kolovoza u Šipanskoj Luci gotovo turistički bila na razini prethodnih sezona, Šipan je još jednom živio za film i u duhu filma, a sve je kao i obično kulminiralo svečanim zatvaranjem 14. kolovoza kad su prikazani radovi svih radionica.

Radionice su kao i uvijek bile namijenjene osnovnoškolcima, a mali su filmaši  osmislili, režirali, snimili, montirali i na završnoj večeri premijerno prikazali dva filma. Radionica igranog filma koju su vodili Jura Troje i Noa Nikolić iz udruge Kaooosss iz Zagreba napravila ja malu avanturu na tragu horora mističnog naziva Humbara, astarija grupa je pod mentorskom palicom šipanskog župnika Jerka Bana ponosno prezentirala film  u dokumentarno igranoj formi ili kako su sami rekli – mockumentary Otmica. Najmlađi polaznici radionice fotografije i osnova vizualnog izražavanja koju je vodio Dean Zulich na završnoj su se večeri predstavili slideshowom fotografija snimljenih na cijelom nizu radnih izleta.

Radionice su trajale od 4. do 14. kolovoza, a paralelno se odvijao program open air kina na kojem su prikazani Dnevnik Diane Budisavljević, u prisustvu redateljice Dane Budisavljević, kultni animirani film Porco Rosso u režiji Hayao Miyazakia, pa dugometražna drama Mater, prvijenac redatelja Jure Pavlovića, film Ljube Zdjelarevića Ideš? Idem!, a zatim i klasik Trideset konja iz 1988 godine s Borisom Dvornikom u glavnoj ulozi, nastao po scenariju Ive Brešana i u režiji Mladena Jurana. U četvrtak 13. kolovoza publika je mogla vidjeti remek djelo, dvostrukog kandidata za Oskara, (sjeverno)makedonski dokumentarac Medena zemlja u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.

Na Šipanu je gostovala i Kazališna družine Kolarin iz Dubrovnika koja je ispred zgrade Dubravka prikazala svoju najnoviju predstavu Mare Fjočica u režiji Paola Tišljarića, a po tekstu Joza Lovrića Jadrijeva koji je dobar dio svog života proveo upravo na Šipanu.

Za sve one koji bi inače bili na Šipanu, ali zbog situacije izazvane pandemijom COVID 19 virusa ipak nisu došli, kao i za sve prijatelja LjšfŠ diljem svijeta, organizatori su osigurali i livestream završne večeri koji se mogao uživo pratiti, a i sada se može pregledati na YouTube kanalu Ljetne škole filma Šipan.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Počinje!

Na 22. školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić radionicu za dokumentarni film vodi, kao i proteklih nekoliko godina, filmski redatelj Tomislav Mršić, a polaznici se bave pitanjima definiranja dokumentarnog filma... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Svevremenska

Neka su lica malo neoštra, a i prošlo je dosta vremena pa smo ih možda mrvicu zaboravili. Druga pamtimo zauvijek, mnoga zbog toga što ih više nema, a tako su puno značili za Školu medijske kulture, ostale baš zato što su još uvijek s nama, i svjedoče o svevremenosti Škole... »više

Završio virtualni summit medija za mlade

Međunarodni summit medija za mlade (International Youth Media Summit) ove godine odvio se u virtualnome izdanju od 31. srpnja do 8. kolovoza. Okupio je 70 diplomata, filmaša i savjetnika iz 23 zemlje svijeta na online platformama... »više

Ljetna škola filma Šipan 2020

Bal s maskama

Sedamnaesta Ljetna škola filma Šipan počinje svečanim otvaranjem u petak, 7. kolovoza u 21.00, predstavljanjem prošlogodišnjih radionica te ovogodišnjih voditelja i projekcijom filma Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević... »više