Novosti

Facebook HFS
17.06.2020.
NISAM OD JUČER II

Pozivamo vas na ONLINE radionicu Kinokluba Zagreb -- NISAM OD JUČER II -- u čijem je središtu odnos prema arhitekturi. Održat će se pet predavanja, a prijave traju do 11. srpnja.

Radionica će poticati samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage značajnim arhitektonskim djelima iz lokalne sredine autora. Prije dvije godine na istoimenoj radionici ponudili smo kultne filmove iz povijesti Kinokluba Zagreb kao inspiraciju za nove filmove polaznika. Ove godine pažnju posvećujemo arhitektonskoj baštini kao stvaralačkoj inspiraciji polaznika. Radionica će se odvijati i online i zato pozivamo autore iz kinoklubova i srodnih udruga iz svih krajeva Hrvatske.

Vodimo se idejom kako inspiracija za nove filmove ne trebaju biti samo filmovi nego i djela iz drugih polja umjetnosti. Arhitektura je dio ljudskog bivanja, ali rijetko se javno promišlja van svoje utilitarne funkcije. Svako arhitektonsko djelo ima kreativne, vrijednosne i političke aspekte i smatramo da oni mogu biti inspirativni za stvaranje igranog, dokumentarnog ili eksperimentalnog filma.

Prijave započinju od trenutka ove objave i traju sve do zadnjeg predavanja 11. srpnja.

Sastavili smo popis zgrada, arhitektonskih zdanja, bilo u funkciji, bilo izvan funkcije, nedovršenih ili s vremenom devastiranih koje nam se čine zanimljive za filmsko istraživanje. Popis se može pogledati ovdje, a tijekom radionice nadopunjavat će se prijedlozima polaznika. Budući da se radi o online radionici polaznici također mogu odabrati arhitektionski prostor iz svoje sredine kao stvaralačku inspiraciju za svoj film.

Radionicu čine  predavanja iz polja filmske umjetnosti, arhitekture, urbanizma, urbane antropologije i povijesti umjetnosti. Projekcije i predavanja održavat će se u tjednom ritmu i otvorena su za sve zainteresirane. Raspored predavača je sljedeći:

Nikica Gilić  - subota 20.6. u 20:00

Maroje Mrduljaš -  subota 27.6. u 20:00

Valentina Gulin Zrnić - petak 3.7. u 20:00

Antun Sevšek - subota 4.7. u 20:00

Sandra Križić Roban - subota 11.7. u 20:00

Predavači će obraditi temu arhitekture iz polja u kojem djeluju i pokušati potaknuti autore da otvoreno i svjesno percipiraju arhitekturu i prostor koji ih okružuje te na temelju toga izvedu rad u filmskom mediju. Tijekom predavanja, kao i kroz diskusije među polaznicima, poticat će se samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksija i hommage odabranim arhitektonskim zdanjima.

Predavanja se završavaju sredinom srpnja, nakon čega polaznici tijekom ljeta samostalno nastavljaju rad na svojim filmovima. Nakon ljeta polaznici će zaokružiti svoj autorski koncept te ga predstavljati jedni drugima i međusobno se stvaralački nadopunjavati. Izbor roda i medija prepušta se polazniku na odabir (u skladu s njegovim znanjima i mogućnostima). Oprema Kinoklub Zagreb bit će na raspolaganju polaznicima.

Za prijavu je obavezno navesti: 

- osobne podatke (ime, email, telefonski broj)

- arhitekturu koju je polaznik odabrao za svoju stvaralačku inspiraciju, interpretaciju, hommage, dekonstrukciju ili nadgradnju te ukratko obrazložiti svoj odabir. 

Svaki polaznik koji krene na radionicu vlastoručnim se potpisom obavezuje snimiti film.

Prijave se šalju na radionice@kkz.hr

Očekivani kraj rada te rok za završavanje filmova je 10. listopada 2020.

Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu

Digitalnom platformom na adresi filmskanastava.hfs.hr Hrvatski filmski savez dovodi Filmsku naSTAVu u sve hrvatske osnovne i srednje škole! »više

Izložba Tomislava Gotovca

Happ naš i druge priče

U Galeriji AŽ / Atelijeri Žitnjak u Zagrebu je u petak, 5. lipnja otvorena izložba posvećena obilježavanju desete godišnjice smrti Tomislava Gotovca a.k.a. Antonia G. Lauera, filmskog redatelja, likovnog umjetnika i velikog performera, rođenog 9. veljače 1937. u Somboru... »više

Bacači Sjenki

Samo nebo nam je granica

Višestruko nagrađivana umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti Bacači Sjenki, koja uspješno isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte... »više