Novosti

Facebook HFS
05.02.2020.
Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo
Gotova je osmoljetka

Ideja o pokretanju susreta nazvanog Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva nastala je u vrijeme šetnje po motovunskim zidinama, početkom srpnja 2006. godine, za trajanja Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja na kojoj su već deset i više godina sudjelovali javnozdravstveni eksperti iz cijelog svijeta.

Susret koji se prvih jedanaest godina zvao Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva od dvanaeste godine održavanja mijenja ime u Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo. Sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Prvi je takav susret održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova, a u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, dok se idućih godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču,  Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu, povremeno i uz Dječji filmski kamp. U organizaciji i provedbi proteklih su godina sudjelovali i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Županije istarske, Fond Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Motovun odnosno Poreč, Osnovna škola Rudeš iz Zagreba, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj i, kao službeni pokrovitelj, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na Dječjim filmskim kampovima koji se povremeno održavaju uza susrete Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, učenici iz cijele Hrvatske, uz pomoć svojih voditelja, educiraju vršnjake na području na kojem se Kamp održava o temeljima dječjeg filmskog stvaralaštva, a zajedno su snimili više od trideset igranih, dokumentarnih i animiranih filmova ili TV-reportaža.

Na četrnaestom susretu Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, u ponedjeljak,  30. ožujka, bit će prikazani Bljak!, animirani, AniMravec, OŠ Antuna Nemčića Gotstovinskog, Koprivnica/ZTK Grada Koprivnice, Priča iz šume, animirani, Grabrići, Karlovac, 100% prirodno – od ploda do soka - Jabuka, slobodni stil, Filmska družina OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo, Priroda i društvo (PiD), slobodni stil, Filmska družina ZAG, Zagreb, Štednja-ulaznica za budućnost, igrani, Filmska družina Jazavci, OŠ Pavao Belas, Brdovec, Najgore je to što nemaš nikoga, dokumentarni, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec, Dă-m šinš, TV-reportaža, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, Kao da se uklapam, dokumentarni, OŠ Katarine Zrinske, Mečenčani, Donji Kukuruzari, Reci NE nasilju!, slobodni stil, Studio kreativnih ideja Gunja, Voli, ne voli, voli…, dokumentarni, OŠ Bartola Kašića, Zagreb, Dragi tata, igrani, Kinoklub Zlatna dolina, Pleternica i Svakom je Bog dao nešto, dokumentarni, Filmska skupina OŠ Strahoninec.

Deseti Dječji filmski kamp bit će održan od 27 do 30 ožujka 2020. godine u prostorima Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a na njemu će biti održane radionice za igrani, dokumentarni i animirani film odnosno TV-reportažu, koje vode voditelji školskih filmskih skupina u svojim osnovnim školama ili udrugama te pedagozi, najčešće profesori hrvatskog jezika i medijske kulture ili istaknuti eksperti te drugi stručni voditelji.

Poseban će masterklas pod nazivom Zvuk i zdravlje održati Nikola Janković, dizajner zvuka, heavy metal glazbenik i veliki poznavatelj problema s kojima se mladi svakodnevno susreću.    

I tako je gotova osmoljetka. Kako se nekad govorilo, mala matura. Navršili četrnaest godina i valja ići dalje.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Filmski klub u Varaždinu

Nebo nad Berlinom

U utorak, 11. veljače, u suradnji s Goethe Institutom Hrvatska, Filmski klub koji djeluje pri varaždinskom kinu Gaj će prikazati dramu-fantaziju-romansu Nebo nad Berlinom iz 1987. godine njemačkog redatelja Wima Wendersa... »više

Dokumentarcu ”IKEA for YU” nagrada publike za najbolji film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ДОК #2

”IKEA for YU”, dokumentarni film nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić prošli vikend prikazan je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Beogradu... »više

Hrvatski filmski ljetopis - 98-99 / 2019.

U prodaji je novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (98-99, 264 stranice) koji otvaramo s dva raznovrsna temata. Prvi je priredila rusistica Ivana Peruško Vindakijević, a posvećen je sovjetskom književniku, scenaristu i jednom od najznačajnijih predstavnika škole ruskog formalizma... »više

Četvrta radionica Foruma mladih u Dubrovniku

Filmsko stvaralaštvo djece i mladih

Na prvoj ovogodišnjoj radionici Foruma mladih u Dubrovniku, a četvrtoj te vrste uopće, održanoj u kinu Sloboda u srijedu, 22. siječnja pod nazivom Filmsko stvaralaštvo djece i mladih, prikazano je osamnaest filmskih naslova snimljenih 2019. godine... »više