Novosti

Facebook HFS
29.01.2020.
Hrvatski filmski ljetopis - 98-99 / 2019.

U prodaji je novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (98-99, 264 stranice) koji otvaramo s dva raznovrsna temata. Prvi je priredila rusistica Ivana Peruško Vindakijević, a posvećen je sovjetskom književniku, scenaristu i jednom od najznačajnijih predstavnika škole ruskog formalizma Juriju Tynjanovu. Donosimo prijevode njegovih eseja koji daju vrijedan uvid u rana teorijska promišljanja filma.

U tematu o kultnom slovenskom kantautoru, višemedijskom umjetniku i društvenom aktivistu Marku Brecelju, Janko Heidl piše o njegovom prvom redateljskom uratku, dokumentarnom filmu Brojanje ujesen, dok sam Brecelj nudi dragocjeni osvrt na vlastiti autorski poduhvat.

U rubrici Hrvatski film nagrađivana animatorica Petra Zlonoga donosi osobni zapis o umjetničkim i životnim inspiracijama u kontekstu filmskog stvaranja, dok se kritičarka Ejla Kovačević bavi temom djevojaštva u suvremenom hrvatskom filmu (u kratkometražnim filmovima Hane Jušić i Barbare Vekarić). U rubrici Iz povijesti filma Enes Midžić predstavlja otkriće iz najranijih dana filma, po kojemu, vodeći se pisanjem onodobnog splitskog tiska, nešto ranije datira prijelomne filmske eksperimente iz Edisonove radionice.

Ugledna redateljica Katarina Zrinka Matijević donosi vrijedan komparativni prikaz udjela žena u hrvatskoj i europskoj kinematografiji, dok se kritičar Igor Jurilj bavi posebnostima nagrađivane televizijske serije Sluškinjina priča, s posebnim naglaskom na njezin politički kontekst.

Novi Ljetopis opsežno je popratio Dane hrvatskog filma i filmski festival u Puli, kao i festival u Sarajevu. Donosimo i 16 eseja suradnika različitih generacija o novim filmovima s kinorepertoara (Dnevnik Diane Budisavljević, Festival straha, Posljednji dani ljeta, Zagrebački ekvinocij itd.) te prikaze tri vrijedna filmska štiva, među kojima i biografiju Georgea Lucasa te knjigu koja nudi poljski pogled na povijest hrvatskog filma.

Novi dvobroj (98-99) po cijeni od 80 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (s temama o latinskoameričkom političkom dokumentarizmu, o ekranizacijama romana Fahrenheit 451, Ladislavu Galeti, Bobu Dylanu, Michaelu Hanekeu, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.). Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

Četvrta radionica Foruma mladih u Dubrovniku

Filmsko stvaralaštvo djece i mladih

Na prvoj ovogodišnjoj radionici Foruma mladih u Dubrovniku, a četvrtoj te vrste uopće, održanoj u kinu Sloboda u srijedu, 22. siječnja pod nazivom Filmsko stvaralaštvo djece i mladih, prikazano je osamnaest filmskih naslova snimljenih 2019. godine... »više

Frooom! Filmska škola za djecu i mlade

Ja sam Đuro

Na 13. međunarodnom festivalu filmova za djecu i dječjeg stvaralaštva, koji se održava od 24. do 31. siječnja u glavnom gradu Bangladeša Dhaki, u službenom programu (za koji je prijavljeno 1200 radova, a odabrano trinaest među kojima i dva iz Hrvatske)... »više

Filmski četvrtak u HDA

Čehov na hrvatskom filmu

Ovogodišnja je serija projekcija u programu Filmski četvrtak u HDA započela 23. siječnja prikazivanjem dugometražnog igranog filma Vatroslava Mimice Događaj, iz 1969. godine... »više

VINKO GARMAZ (1936-2020) – VELIKI UČITELJ MALIH FILMAŠA

Makarsko primorje, grad Makarska, udruga DokuMa i Hrvatski filmski savez danas se s tugom opraštaju od još jednog “malog velikog” filmskog čovjeka. Napustio nas je Vinko Garmaz (1936-2020)... »više