Novosti

Facebook HFS
29.01.2020.
Četvrta radionica Foruma mladih u Dubrovniku
Filmsko stvaralaštvo djece i mladih

Na prvoj ovogodišnjoj radionici Foruma mladih u Dubrovniku, a četvrtoj te vrste uopće, održanoj u kinu Sloboda u srijedu, 22. siječnja pod nazivom Filmsko stvaralaštvo djece i mladih, prikazano je osamnaest filmskih naslova snimljenih 2019. godine, u produkciji Ljetne škole filma Šipan, dvije dubrovačke osnovne škole, Ivana Gundulića i Lapad, Udruge Luža i Dubrovnik Film Festivala te srednjih škola i učeničkih domova Paola di Rosa, Muškog učeničkog doma, Klasične gimnazije odnosno Udruge Luža i Band Dapal te Convivo. Ove je godine na radionici bilo najviše prijavljenih i prikazanih radova od početka održavanja, a organizirana je u suradnji Grada Dubrovnika, Kinematografa Dubrovnik i gradskih udruga i ustanova koje se između ostaloga bave filmskim i videostvaralaštvom.   

Zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić naglasio je, pozdravljajući sudionike i publiku, kako je ova radionica i pokazatelj uspjeha Foruma mladih čiji sastavni dio nije bila od početka, nego je uvrštena kao rezultat osluškivanja potreba i želja mladih koji se bave filmom i njihovih mentora i na njihovu inicijativu, u sklopu programa Mladi i Grad skupa.

Nova generacija dubrovačkih autora očito preferira igrani film pa se među osamnaest prijavljenih našlo njih sedam ili više od trećine od ukupnog broja. Tako su prikazani igrani filmovi Ljetna lektira, dug petnaest minuta i Trenutak Kairosa, koji traje sedam i pol minuta, nastali na prošlogodišnjoj Ljetnoj školi filma Šipan, pa triler Otmica, koji se bavi pričom o tajanstvenom predmetu što ga jedni pokušavaju ukrasti od drugih, dug nešto više od šest minuta, Lozinka u trajanju više od četiri minute i rad s Mix radionice igranog filma s DUFF-a 2019., u trajanju od sedam i pol minuta, svi u produkciji udruge Luža i Dubrovnik Film Festivala te Ime mi je Mara autorica iz Učeničkog doma Paola di Rosa, s nepunih sedam minuta trajanja i Klasična Things autora Bruna Restovića iz Klasične gimnazije Dubrovnik, koji je s čak osamnaest minuta trajanja bio i najduži prikazani na projekciji.

Na programu su bila i četiri dokumentarna filma, Bonton učenika Osnovne škole Ivana Gundulića, dug tek jednu minutu i dvadeset i sedam sekundi odnosno Save the Earth, više od dvije minute i ponovo Bonton, ali ovaj dug čak devet minuta, Osnovne škole Lapad i Alex Muškog učeničkog doma, dug deset minuta, o mladiću čija je opsesija i željeni životni poziv sviranje bubnjeva, a ni bolest ga ne zaustavlja na putu kojeg je odabrao.  

Prikazana su i tri animirana filma, Morska čarolija s Ljetne škole filma Šipan, u trajanju dužem od tri minute, odnosno dvominutni Introvert/Noćna mora i trominutni One strange day nastao na Dubrovnik Film Festivalu u radionici Wild Kids.

Program je zaokružen jednominutnim trailerom Zabranjena vrata učenika Osnovne škole Ivana Gundulića, minut i pol dugim spotom radionice zvuka Dubrovnik Film Festivala Create Beyond the Measure, video spotom autora Marina Frke, udruge Luža i Band Dapal te Convivo Sati, godine i petominutnom drugom vježbom odnosno podcastom u produkciji Dubrovnik Film Festivala i Motion.

Kroz program su kao i uvijek duhovito i simpatično vodili, i s autorima prikazanih filmova razgovarali o motivima i procesu nastanka te uspomenama sa snimanja, Đive Galov i Miro Bronzić.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Frooom! Filmska škola za djecu i mlade

Ja sam Đuro

Na 13. međunarodnom festivalu filmova za djecu i dječjeg stvaralaštva, koji se održava od 24. do 31. siječnja u glavnom gradu Bangladeša Dhaki, u službenom programu (za koji je prijavljeno 1200 radova, a odabrano trinaest među kojima i dva iz Hrvatske)... »više

Filmski četvrtak u HDA

Čehov na hrvatskom filmu

Ovogodišnja je serija projekcija u programu Filmski četvrtak u HDA započela 23. siječnja prikazivanjem dugometražnog igranog filma Vatroslava Mimice Događaj, iz 1969. godine... »više

VINKO GARMAZ (1936-2020) – VELIKI UČITELJ MALIH FILMAŠA

Makarsko primorje, grad Makarska, udruga DokuMa i Hrvatski filmski savez danas se s tugom opraštaju od još jednog “malog velikog” filmskog čovjeka. Napustio nas je Vinko Garmaz (1936-2020)... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Dubravka Premar

Akademska filmska i TV montažerka Dubravka Premar prvi se put pojavila u Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić 2006., kao voditeljica specijalizirane radionice za postprodukciju zvuka za film i video, koju od tada kontinuirano vodi... »više