Novosti

Facebook HFS
17.04.2019.
Filmski festival smijeha
Sedmi FIFES

Kino Tuškanac odnosno Hrvatski filmski savez i 2019. su pružili gostoprimstvo  Filmskom festivalu smijeha kojeg sedmu godinu za redom organizira FFVAL, Foto-film-video amateri Luke osnovana prije deset godina kao neprofitna udruga tehničke  kulture slobodno udruženih filmskih i video stvaratelja te fotografskog stvaralaštva, slikarstva i likovne umjetnosti. Danas broji oko pedeset članova, od osnovnoškolske  do odrasle dobi, većinom stanovnika Općine Luka, blizu Zaprešića, koja ima tek oko 1500 stanovnika, a u organizaciji i provedbi FIFES-a pridružila se i Udruga Mistična bića, koja je osnovana 2013.

Ovogodišnji je ocjenjivački sud radio u sastavu Ivo Bagarić, producent, montažer i grafičar na Novoj TV, ali i član Kinokluba Zagreb, autor četrdesetak kratkometražnih filmova i snimatelj desetak dugometražnih za Nature Relaxation, zatim rođena Puležanka Jadranka Đokić, diplomirala na smjeru glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, s više od petnaest godina profesionalnog glumačkog rada i brojnim kazališnim predstavama, televizijskim i filmskim ulogama te Igor Mulc, fotograf i video snimatelj glazbenih spotova, reklamnih, instruktivnih, dokumentarnih te igranih filmova, diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Dječji ocjenjivački sud činili su učenici OŠ Luka Antun i Slaven Halambek, Rea Iveković, Lola Mihelec, Marta Ožegović i Borna Šipek, dok su u predselekcijskoj komisiji bili učenici Privatne umjetničke gimnazije Zagreb Korina Bajić, Leon Bjelinski, Laura Čulek, Petra Donković, Luka Došlić, Pia Lasić, Petra Pavetić Kranjčec, Patrik Radotić, Luka Stjepanović i Franka Vrljić.  

Ne sedmi je FIFES ukupno prijavljeno oko sedamsto filmova, a u službene kategorije Junior do 12 godina uvršteno šesnaest, kategoriju od 13 do 18 godina isto šesnaest, Senior domaći autori iznad 18 godina tri te strani iznad 18 godina devetnaest ili  ukupno pedeset i tri filma u konkurenciji. U kategoriji Senior za domaće autore prvu je nagradu osvojio Nikola Kostrešević za igrani film Kako je lik dosegnuo nevjerojatne sposobnosti snimljen u koprodukciji Kinokluba Zagreb i Blanka, a drugu Marin Pavelić za igrani film Cedevita 2. Kartel koji je osvojio i nagradu publike, dok je treću primio Jovan Kliska za igrani film Dva. Kod stranih autora je pobijedio Christophe M. Saber iz Švicarske igranim filmom Punchline, drugo je mjesto osvojio animirani film Paris autora Guy Treflera, a treće Candice Nachman iz SAD za igrani In love.

U kategoriji Junior do 12 godina pobijedio je animirani Ted is having hiccup grupe djece iz Belgije, drugi je igrani Mačak u vreći grupe autora sa Škole filma Šipan, a treći igrani Zec Roka Kostovića iz OŠ Zadarski otoci-Filmske družine Barakude. Među autorima od 13 do 18 godina pobijedio je animirani This is still not a pipe grupe djece iz Belgije, drugi je animirani Mica-tica Lucije Uroić, FKVK Zaprešić, a treći igrani Granny's War autorice Jasmine Ko, Južna Koreja.   

Dječji je ocjenjivački sud u kategoriji Junior do 12 godina nagradio animirani film Dijeta FVD AniMravec iz Koprivnice, a u kategoriji autora od 13 do 18 godina animiranog Slučajnog prolaznika Brune Borovca i Maria Cvetkovića, Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, koji je dobio i vrijednosni bon od 1000 kuna. Isti je bon u kategoriji Junior do 12 godina dobio igrani film Večer amatera Frane Sušca, OŠ Tituša Brezovačkog iz Zagreba.

Osmi je Filmski festival smijeha FIFES najavljen za iduću, 2020. godinu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Gentrifikacija na filmu

Urbani(stički) ratovi

Proces je u suštini zamjena starijih i jeftinijih stambenih zgrada (nekada i cijelih dijelova grada), po pravilu u povijesnim jezgrama ili užim gradskim središtima, skupim objektima u kojima žive imućniji građani, tzv. srednji sloj, a nekadašnje se stanovništvo zbog sve većih troškova života mora seliti... »više

Kino Tuškanac

Vizije i ostvarenja

Dugogodišnja voditeljica filmskih programa Hrvatskog filmskog saveza Agar Pata je, poslije sedamnaest uspješnih sezona kreiranja programa kina Tuškanac i brojnih popratnih sadržaja, početkom prošle godine otišla u mirovinu, a zamijenio ju je Marko Rojnić... »više

Mala filmska forma

Cilj ove napredne radionice je potaknuti polaznike na stvaranje svog prvog autorskog filma. Uvodno predavanje radionice održat će se u četvrtak, 25.travnja 2019. u 19 sati u projekcijskoj dvorani Kinokluba Zagreb. »više

Život u zaboravu

Ovog četvrtka, 11. travnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice gledat ćemo crnohumornu dramu redatelja Toma DiCilla snimanju niskobudžetnog filma Život u zaboravu. »više