Novosti

Facebook HFS
06.06.2018.
NOVA KNJIGA
TOMISLAV GOTOVAC
Life as a Film Experiment

Tomislav Gotovac (1937-2010) jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetoga stoljeća koji je obilježio filmsku, likovnu i izvođačku praksu te ostavio neizbrisiv trag na generacije umjetnika. Posljednjih petnaestak godina njegovi su radovi sve prisutniji na internacionalnoj umjetničkoj sceni, na brojnim važnim izložbama i u relevantnim muzejima, a sve je veće zanimanje za istraživanje njegovog pionirskog opusa.

Jedan od njegovih najbližih prijatelja, poznati filmski redatelj i autor Slobodan Šijan, ovom je monografijom odao dužnu poštu Gotovcu i njegovom jedinstvenom  razumijevanju filmske umjetnosti.

Na gotovo 400 stranica, 48 poglavlja funkcionira kao 48 „kadrova“ analiza, citata, krokija i komentara, ali i kao pokušaj razumijevanja nekih od procesa koji su utjecali na nastanak Gotovčevih filmova i na formiranje njegovih umjetničkih postupaka. Izdašno koristeći i miješajući osobna sjećanja, naraciju, svjedočanstva i arhivski materijal Šijan donosi knjigu umjetnika o umjetniku na specifičan umjetnički način.

Izobilje vizualnog materijala, kao i iznimno grafičko oblikovanje čine da se knjiga  montažno-kolažne strukture, čita kao film. Takav pristup rekonstrukcija je interakcije Gotovca sa stvarnošću, filmom i umjetnošću, pa osim kao monografija o autoru funkcionira i kao osobna kontekstualizacija burnog umjetničkog razdoblja, i kao jedinstvena kulturološka i sociološka studija o području nekadašnje Jugoslavije od 1960-ih naovamo.

Tomislav Gotovac, za kojega su stvarnost i „movie“ bili življeni sinonimi, ovim izdanjem dobiva prvo cjelovito i dosljedno predstavljanje na engleskom jeziku.

>> detaljnije

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

U Varaždinu završio deveti po redu VAFI & RAFI festival

Proteklog je tjedna održan 9. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Rijeci i Varaždinu, a publika je imala prilike vidjeti četrnaest službenih projekcija, te sudjelovati u popratnim programima festivala od kojih je dio bio posvećen zemlji partneru – Italiji... »više

KINO KLUB SPLIT: POZIV NA PRIJAVE ZA RADIONICE

Od 13. – 15.06. u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) održati će se Radionica produkcije pod vodstvom producenta Tibora Kesera. Na trodnevnoj radionici polaznici će se upoznati s ulogom producenta, ali i produkcijske kuće... »više

Portreti: Suvremeni Iran Asghara Farhadija

Kino Tuškanac, Tuškanac 1
Od petka, 01. lipnja do nedjelje, 03. lipnja u kinu Tuškanac održava se retrospektiva jednog od najvećih suvremenih filmskih autora, iranskoga redatelja Asghara Farhadija... »više

Službeno je otvoren 9. VAFI & RAFI festival u Rijeci i Varaždinu

Deveti internacionalni festival animiranog filma djece i mladih od ove se godine po prvi put održava u Varaždinu i Rijeci. Bogat program VAFI & RAFI festivala počeo je u ponedjeljak, 28. svibnja, u Rijeci, dok će varaždinski dio započeti u četvrtak, 31. svibnja, i trajat će sve do nedjelje, 3. lipnja... »više