Novosti

Facebook HFS
06.06.2018.
VAFI i RAFI
Deveti plus prvi

Tradicionalnim puštanjem šarenih balona u zrak, a okruženi Varaždinskom građanskom gardom, publika i sudionici su u četvrtak, 31. svibnja svečano i veselo započeli deveto izdanje Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI u Varaždinu, a prije toga je, od ponedjeljka do srijede, održan prvi RAFI u Rijeci. Tako je uspostavljena festivalska suradnja dva grada na području dječjeg animiranog filma odnosno animiranog filma za djecu, a prva iskustva govore kako s optimizmom valja očekivati još uspješniji nastavak u godinama koje slijede.

Održane su izložbe redatelja Božidara Trkulje i njegovog glumačko–lutkarskog postava stop–animacijskog filma Posljednji izazov, prvog filma nastalog u Studiju za lutka film Zagreb filma te kolege Marka Dješke, a u sklopu Festivala su održane dvije radionice animiranog filma za djecu i mlade u Rijeci odnosno tri u Varaždinu, koje su vodili partneri iz Italije, iz OTTOmani studija te gosti iz Srbije Danilo Dabić (Zvoganj animation) i Ivana Popović (Mala Iv). A Centar za mlade u Varaždinu dobio je novi mural na dvorišnom zidu za što je zaslužan profesor likovne kulture i street art majstor iz Koprivnice Zvonimir Haramija Hans, koji je ujedno, uz Lindu Golik Horvat bio selektor VAFI sekcije.

S posebnim se zanimanjem čekao okrugli stol o Medijima i maloljetnicima – uvijek na granici etičnog koji je održan 1. lipnja u palači Herzer, o zaštiti maloljetnika u elektronskim medijima, djeci u medijima i njihovoj zaštiti te međuprostoru kojeg s jedne strane ograničavaju propisi, s druge policija, a s treće interes javnosti. Sudionici su mu bili Maja Flego, Ured pravobraniteljice za djecu RH, Gorana Banda, UNICEF Hrvatska, Boško Picula, novinar i autor filmske emisije za djecu i mlade Kokice i Darijo Čerepinko, pročelnik odjela za Odnose s javnošću Sveučilišta Sjever, a voditeljica Maja Zuber, urednica portala teen385.com. O zanimanju publike te privlačnosti teme svjedoči i više od dva sata trajanja okruglog stola te brojna pitanja i komentari.

Žiri u kojem su bili Ana Hušman, Hrvatska, Andrea Martignoni, Italija te Igor Prassel, Slovenija je između stotinu i jedanaest filmova u VAFI sekciji najboljima proglasio ruski U kraljevstvu (MINI kategorija), kineski Rez (MIDI kategorija) te portugalski Život…tamo (MAXI kategorija). Podijeljeno je i petnaest diploma.

U RAFI sekciji su najboljima proglašeni njemački Pingvin (za djecu do šest godina) te ruska Dva tramvaja, koji je dobio posebno priznanje, francuski Lov (djeca od sedam do deset godina) i belgijski Naslikani, posebno priznanje, francuski Vani (publika od jedanaest do četrnaest godina) i Otoci blizanci kao posebno priznanje te singapurski Izazov (za publiku od petnaest do osamnaest godina) i posebno priznanje za poljski Mak. Žiri je bio sastavljen od dvanaestero djece i mladih odgovarajuće dobi, od pet do osamnaest godina.

U posebnoj kategoriji plavi VAFI Maja Flego, Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske i Gorana Banda, UNICEF Hrvatska najboljim su proglasile indijski Ja sam Ti, o pravu djeteta na pogrešku, ali i na razumijevanje i potporu.

Ovogodišnja je zemlja partner bila Italija, organizatori Filmsko-kreativni studio VANIMA Varaždin i Art-kino Rijeka, suorganizatori ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez, Koncertni ured Varaždin, Pučko otvoreno učilište Varaždin i kino Gaj, a pokrovitelji HAVC, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Turistička zajednica Grada Varaždina i Društvo filmskih radnika Hrvatske.

Najavljen je i jubilarni, deseti VAFI koji će se održati 2019. u suradnji s partnerima iz Kanade, a na njemu će biti uvedena i sekcija animacije u mobilnim aplikacijama, u suradnji s ASIFA Kina.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

 

NOVA KNJIGA

TOMISLAV GOTOVAC
Life as a Film Experiment

Tomislav Gotovac (1937-2010) jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetoga stoljeća koji je obilježio filmsku, likovnu i izvođačku praksu... »više

U Varaždinu završio deveti po redu VAFI & RAFI festival

Proteklog je tjedna održan 9. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Rijeci i Varaždinu, a publika je imala prilike vidjeti četrnaest službenih projekcija, te sudjelovati u popratnim programima festivala od kojih je dio bio posvećen zemlji partneru – Italiji... »više

KINO KLUB SPLIT: POZIV NA PRIJAVE ZA RADIONICE

Od 13. – 15.06. u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) održati će se Radionica produkcije pod vodstvom producenta Tibora Kesera. Na trodnevnoj radionici polaznici će se upoznati s ulogom producenta, ali i produkcijske kuće... »više

Portreti: Suvremeni Iran Asghara Farhadija

Kino Tuškanac, Tuškanac 1
Od petka, 01. lipnja do nedjelje, 03. lipnja u kinu Tuškanac održava se retrospektiva jednog od najvećih suvremenih filmskih autora, iranskoga redatelja Asghara Farhadija... »više