Novosti

Facebook HFS
06.06.2018.
VAFI i RAFI
Deveti plus prvi

Tradicionalnim puštanjem šarenih balona u zrak, a okruženi Varaždinskom građanskom gardom, publika i sudionici su u četvrtak, 31. svibnja svečano i veselo započeli deveto izdanje Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI u Varaždinu, a prije toga je, od ponedjeljka do srijede, održan prvi RAFI u Rijeci. Tako je uspostavljena festivalska suradnja dva grada na području dječjeg animiranog filma odnosno animiranog filma za djecu, a prva iskustva govore kako s optimizmom valja očekivati još uspješniji nastavak u godinama koje slijede.

Održane su izložbe redatelja Božidara Trkulje i njegovog glumačko–lutkarskog postava stop–animacijskog filma Posljednji izazov, prvog filma nastalog u Studiju za lutka film Zagreb filma te kolege Marka Dješke, a u sklopu Festivala su održane dvije radionice animiranog filma za djecu i mlade u Rijeci odnosno tri u Varaždinu, koje su vodili partneri iz Italije, iz OTTOmani studija te gosti iz Srbije Danilo Dabić (Zvoganj animation) i Ivana Popović (Mala Iv). A Centar za mlade u Varaždinu dobio je novi mural na dvorišnom zidu za što je zaslužan profesor likovne kulture i street art majstor iz Koprivnice Zvonimir Haramija Hans, koji je ujedno, uz Lindu Golik Horvat bio selektor VAFI sekcije.

S posebnim se zanimanjem čekao okrugli stol o Medijima i maloljetnicima – uvijek na granici etičnog koji je održan 1. lipnja u palači Herzer, o zaštiti maloljetnika u elektronskim medijima, djeci u medijima i njihovoj zaštiti te međuprostoru kojeg s jedne strane ograničavaju propisi, s druge policija, a s treće interes javnosti. Sudionici su mu bili Maja Flego, Ured pravobraniteljice za djecu RH, Gorana Banda, UNICEF Hrvatska, Boško Picula, novinar i autor filmske emisije za djecu i mlade Kokice i Darijo Čerepinko, pročelnik odjela za Odnose s javnošću Sveučilišta Sjever, a voditeljica Maja Zuber, urednica portala teen385.com. O zanimanju publike te privlačnosti teme svjedoči i više od dva sata trajanja okruglog stola te brojna pitanja i komentari.

Žiri u kojem su bili Ana Hušman, Hrvatska, Andrea Martignoni, Italija te Igor Prassel, Slovenija je između stotinu i jedanaest filmova u VAFI sekciji najboljima proglasio ruski U kraljevstvu (MINI kategorija), kineski Rez (MIDI kategorija) te portugalski Život…tamo (MAXI kategorija). Podijeljeno je i petnaest diploma.

U RAFI sekciji su najboljima proglašeni njemački Pingvin (za djecu do šest godina) te ruska Dva tramvaja, koji je dobio posebno priznanje, francuski Lov (djeca od sedam do deset godina) i belgijski Naslikani, posebno priznanje, francuski Vani (publika od jedanaest do četrnaest godina) i Otoci blizanci kao posebno priznanje te singapurski Izazov (za publiku od petnaest do osamnaest godina) i posebno priznanje za poljski Mak. Žiri je bio sastavljen od dvanaestero djece i mladih odgovarajuće dobi, od pet do osamnaest godina.

U posebnoj kategoriji plavi VAFI Maja Flego, Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske i Gorana Banda, UNICEF Hrvatska najboljim su proglasile indijski Ja sam Ti, o pravu djeteta na pogrešku, ali i na razumijevanje i potporu.

Ovogodišnja je zemlja partner bila Italija, organizatori Filmsko-kreativni studio VANIMA Varaždin i Art-kino Rijeka, suorganizatori ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez, Koncertni ured Varaždin, Pučko otvoreno učilište Varaždin i kino Gaj, a pokrovitelji HAVC, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Turistička zajednica Grada Varaždina i Društvo filmskih radnika Hrvatske.

Najavljen je i jubilarni, deseti VAFI koji će se održati 2019. u suradnji s partnerima iz Kanade, a na njemu će biti uvedena i sekcija animacije u mobilnim aplikacijama, u suradnji s ASIFA Kina.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

 

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

NOVA KNJIGA

TOMISLAV GOTOVAC
Life as a Film Experiment

Tomislav Gotovac (1937-2010) jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetoga stoljeća koji je obilježio filmsku, likovnu i izvođačku praksu... »više

U Varaždinu završio deveti po redu VAFI & RAFI festival

Proteklog je tjedna održan 9. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Rijeci i Varaždinu, a publika je imala prilike vidjeti četrnaest službenih projekcija, te sudjelovati u popratnim programima festivala od kojih je dio bio posvećen zemlji partneru – Italiji... »više

KINO KLUB SPLIT: POZIV NA PRIJAVE ZA RADIONICE

Od 13. – 15.06. u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) održati će se Radionica produkcije pod vodstvom producenta Tibora Kesera. Na trodnevnoj radionici polaznici će se upoznati s ulogom producenta, ali i produkcijske kuće... »više

Portreti: Suvremeni Iran Asghara Farhadija

Kino Tuškanac, Tuškanac 1
Od petka, 01. lipnja do nedjelje, 03. lipnja u kinu Tuškanac održava se retrospektiva jednog od najvećih suvremenih filmskih autora, iranskoga redatelja Asghara Farhadija... »više