Novosti

Facebook HFS
30.05.2018.
Službeno je otvoren 9. VAFI & RAFI festival u Rijeci i Varaždinu
Deveti internacionalni festival animiranog filma djece i mladih od ove se godine po prvi put održava u Varaždinu i Rijeci. Bogat program VAFI & RAFI festivala počeo je u ponedjeljak, 28. svibnja, u Rijeci, dok će varaždinski dio započeti u četvrtak, 31. svibnja, i trajat će sve do nedjelje, 3. lipnja.

Domaćin riječkog dijela festivala (RAFI) je Art-Kino, gdje su projekcije filmova započele u ponedjeljak ujutro, dok je službeno otvorenje bilo u 19 sati u Malom salonu MMSU-a, izložbom redatelja Božidara Trkulje i njegovog glumačkog – lutkarskog postava animiranog stop – animacijskog filma „Posljednji izazov“ – prvog filma nastalog u Studiju za lutka film Zagreb filma.

RAFI dio

Svečanom otvaranju izložbe i festivala u Malom salonu MMSU-a osim autora, publici su se obratili organizatori VAFI & RAFI festivala – u ime domaćina Art-kina, Barbara Zupičić, te Hrvoje Selec iz varaždinske VANIME. Svoje zadovoljstvo početkom ove suradnje Varaždina i Rijeke u svom je obraćanju u ime grada Rijeke istaknuo Ivan Šarar, pročelnik Upravnog odjela za kulturu.

Završni dio RAFI dijela festivala održava se danas od 17:30 sati u Art-kinu, kada će se dodjeliti RAFI nagrade i održati projekcije pobjedničkih filmova. Također, prikazat će se animirani filmovi nastali na radionicama koje su vodili talijanski animatori s riječkom djecom i mladima.

VAFI dio

Iako je u Varaždinu od ponedjeljka trajao program projekcija za djecu iz škola i vrtića, koji su imali prilike gledati najblje slovenske animrane filmove - sutra, 31. svibnja, službeno počinje varaždinski dio festivala (VAFI) koji će svoje projekcije prikazivati u kinu GAJ. Ovom festivalskom dijelu pridružuje se i sedamdesetak malih autora sa svojim mentorima koji će pratiti šest službenih projekcija, razvrstanih u tri kategorije, odnosno vidjet će 111 animiranih filmova. Također, mladi će Varaždinci imati priliku raditi s voditeljima iz Italije te ostalim gostima koji će voditi radionice animacije koje će biti održane u Centru za mlade.

Službeno otvorenje bit će u 18:30 sati u kinu GAJ, a svečano otvorenje festivala također će otvoriti Božidar Trkulja zajedno s kolegom animatorom Markom Dješkom koji će se predstaviti izložbom u 19:30 sati u Galerijskom centru.

Dodjela „VAFI“ statua održat će se zadnjeg dana, u nedjelju, 3. lipnja, u palači Herzer.
Također, nakon svečane ceremonije dodjele nagrada, prikazat će se pobjednički filmovi.

Panel rasprava: Mediji i maloljetnici – uvijek na granici etičnog

U sklopu VAFI dijela festivala, u petak, 1. lipnja, održat će se panel rasprava na temu „Mediji i maloljetnici – uvijek na granici etičnog“ s početkom u 16 sati u palači Herzer.

Razgovarat će se o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, o djeci u medijima i njihovoj zaštiti te o međuprostoru kojeg s jedne strane ograničavaju propisi, s druge policija, a s treće strane interes javnosti.

Panelisti koji će voditi raspravu su Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Goran Banda iz Ureda UNICEF-a Hrvatske, Boško Picula – autor filmske emisije „Kokice“ te profesor Darijo Čerepinko sa Sveučilišta Sjever.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a više informacija kao i službeni katalog možete pronaći na internetskim stranicama www.vafi.hr.

Hrvatski festival jednominutnih filmova

Šezdeset puta u šezdeset minuta

Na 26. hrvatski festival jednominutnih filmova, održan od 24. do 27. svibnja u Požegi, prijavljeno je ukupno 494 rada, a za prikazivanje su odabrani Indigo Ignacia F. Roda, Španjolska, La Confesion Estebana Fonta Roja, Čile... »više

Filmska RUNDA

Treći put

Službeni je program započeo u petak, 25. svibnja 2018., u Osijeku, izložbom alternativnih fotoprocesa, a nastavljen Fokus RUNDOM naslovljenom Svjetlo, pa svečanim otvaranjem i Studentskom RUNDOM te Premijernom RUNDOM i pratećim programima... »više

Na svjetskim festivalima dječjeg stvaralaštva

Moj svakodnevni život

Filmske radionice FROOOM u organizaciji Bacača Sjenki zanimljiva su kombinacija dramskih vježbi, ali i vježbi tehničkoga tipa, vježbi filmskog jezika, projekcija filmskih programa i vođenih diskusija o filmu... »više

Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost u kinu Tuškanac

Od 24. do 31. svibnja u kinu Tuškanac na programu je velika retrospektiva hrvatskih igranih i dokumentarnih filmova 1960-ih koja se održava u sklopu aktualne izložbe Muzeja za umjetnost i obrt 'Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost'... »više