Novosti

Facebook HFS
30.05.2018.
Filmska RUNDA
Treći put

Službeni je program započeo u petak, 25. svibnja 2018., u Osijeku, izložbom alternativnih fotoprocesa, a nastavljen Fokus RUNDOM naslovljenom Svjetlo, pa svečanim otvaranjem i Studentskom RUNDOM te Premijernom RUNDOM i pratećim programima. Nastavljeno je u subotu, prvo zanimljivim jednosatnim panelom, onda  Fokus profesijom: snimanje te Festivalskom RUNDOM, a u nedjelju je okončano Dječjom RUNDOM.    

A sve je zaista počelo prije tri godine kada su četiri prijateljice, Ana, Dalija, Ines i Marta odlučile da se nakon nekoliko godina vlastitih uspješnih profesionalnih iskustava i karijera u filmskom stvaralaštvu okušaju i u pokretanju trodnevne revije kratkih filmova, koja će biti obogaćena i cjelogodišnjim programom edukativnih radionica i projekcija, s naglaskom na predstavljanje budućih mladih filmskih autora. Prva je Filmska RUNDA održana 2016., kao mjesto susreta filmaša, podjednako profesionalaca i amatera, ali i svih ljubitelja filmske umjetnosti, koje nudi jedinstven kulturni sadržaj kakvoga prije nije bilo u gradu. Ljudi nemaju prilike često ni redovito vidjeti kratke filmove niti u Zagrebu, a naravno ni u Osijeku. Filmska RUNDA svake godine stavlja u fokus poneku granu filmske profesije, a nakon prošlogodišnjeg usmjerenja na scenariste, ove je godine u središtu bilo snimanje, s naglaskom na osječkim direktorima fotografije. Ambicija je organizatorica i voditeljica da idućih godina sadržaje razvijaju tako da omoguće nekomu tko ih kontinuirano prati spoznaju o svemu što je potrebno da bi se čovjek odlučio da proba, sam ili s ekipom, snimiti film. Pa se i sam pojaviti na idućoj Filmskoj RUNDI, ne kao promatrač nego kao protagonist.  

Filmska RUNDA nastaje u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go, a osim filmskih projekcija, program čine i različiti paneli otvorenog tipa u kojima se kroz interakciju autora i publike propituje značaj kratke filmske forme i mogućnosti njezine realizacije u Osijeku i u Hrvatskoj.

Treće izdanje ove revije hrvatskih kratkometražnih filmova u Osijeku završilo je u nedjelju, 27. svibnja, a u tri dana kroz glavni je program publika mogla premijerno pogledati više od dvadeset nagrađivanih filmova svih rodova. Tako su ove godine predstavljena i četiri filma koja su snimili osječki autori i direktori fotografije različitih generacija, u profesionalnim produkcijama, Marija redatelja Juraja Primorca, u kojem je direktor fotografije bio Luka Matić, Sve bih ostavio ovdje osječkog autora Ivana Faktora, Siguran let redatelja Alda Tardozzija, sa snimateljem Filipom Totom te Iza lica zrcala redateljice Katarine Zrinke Matijević, s direktorom fotografije Vjeranom Hrpkom.

U segmentu Festivalska RUNDA prikazani su nagrađivani filmovi koji su nakon niza domaćih i stranih strukovnih nagrada napokon pronašli svoj put i do osječke publike,  a među njima i Oni samo dolaze i odlaze autora Borisa Poljaka, Maniveld Chintis Lundgren, Skoro ništa: I dalje noć redatelja Davora Sanvincentija te Tanja redateljice Jasne Nanut. 

Umjetnička organizacija Teatar to go djeluje na području suvremenog kazališnog stvaralaštva i audiovizualne djelatnosti kroz produkciju umjetničkih projekata i kulturnih manifestacija. Filmska RUNDA nastala je u njenoj produkciji, a potporu joj između ostalih daju i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i mnogi drugi.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Na svjetskim festivalima dječjeg stvaralaštva

Moj svakodnevni život

Filmske radionice FROOOM u organizaciji Bacača Sjenki zanimljiva su kombinacija dramskih vježbi, ali i vježbi tehničkoga tipa, vježbi filmskog jezika, projekcija filmskih programa i vođenih diskusija o filmu... »više

Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost u kinu Tuškanac

Od 24. do 31. svibnja u kinu Tuškanac na programu je velika retrospektiva hrvatskih igranih i dokumentarnih filmova 1960-ih koja se održava u sklopu aktualne izložbe Muzeja za umjetnost i obrt 'Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost'... »više

Deveti VAFI i prvi RAFI

U dva grada

RAFI će, po prvi put, biti održan od 28. do 30. svibnja u Rijeci, s osam službenih projekcija na kojima će biti prikazano 77 profesionalno napravljenih filmova za djecu i mlade do osamnaest godina, podijeljenih u četiri dobne kategorije, a odabrale su ih osnivačica VANIMA-e Dubravka Kalinić Lebinec... »više

Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Novo iskustvo

Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo (prvih jedanaest odvijali su se pod imenom Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva) odnosno osmi Dječji filmski kamp autora i voditelja projekta novinara Duška Popovića održani su od 18. do 21. svibnja... »više