Novosti

Facebook HFS
03.01.2018.
Radionica Video kluba Mursa
Zajedno

Oduvijek se voditelji brojnih aktivnosti, uključujući prigodne radionice, u kino i video klubovima susreću s nestrpljivim iščekivanjima polaznika da što prije vide rezultate svoga rada i podijele ih s drugim gledateljima. Ne treba previše imaginacije da se zamisli čežnja onih (i ne tako silno davnih, ako ćemo iskreno) autora koji su snimali filmskim kamerama, na filmskoj vrpci, najčešće na osmici, superosmici i u najboljem slučaju na šesnaestici, pa je trebalo čekati, u pravilu danima i tjednima, da se traka razvije (uz vječiti strah da nešto u procesu razvijanja ne pođe po zlu pa se snimka upropasti ili izgubi) i tek onda, oboružani škarama i ljepljivom vrpcom, na glomaznim montažnim stolovima pristupi konačnom uobličavanju ostvarenja. Od ideje do realizacije je obično proteklo dobrih mjesec-dva, ili više.

Naravno, vrijeme opće digitalizacije je rokove skratilo do nezamislivih minuta i sekundi, pa se filmsko djelo može pogledati worldwide gotovo istovremeno dok nastaje, što svakako ispunja želje onih s najtanjim živcima. Pa ipak, ima još ljudi koji se sjećaju davnih stihova o ljepoti iščekivanja („…ima više draži ova slatka strepnja…“), samo za takve su očito tempi passati!


Photo by Nataša Dorić

Od 15. do 17. prosinca 2017. je u Video klubu Mursa u Osijeku održana prva radionica izrade blagdanskih video čestitaka u tehnici stop-trik animacije za male i velike, pod nazivom Zajedno. Naziv nije odabran slučajno i dobro je oslikavao suštinu radionice jer su na njoj sudjelovali timovi koji su se sastojali od najmanje jednog odraslog i najmanje jednog dječjeg polaznika, iako uopće nije smetalo da ih bude i više. Tako je objedinjena zamisao i želja da zajedno osmisle ideju, zajedno je realiziraju i zajedno uživaju u konačnom rezultatu, a na koncu je zajedno prezentiraju svima drugima.

Svaki tim je prvo zamislio svoju čestitku, sa svim važnim detaljima, a zatim ju je uz pomoć voditelja Nataše Dorić i Aleksandra Muharemovića oživotvorio. Bilo je tu naravno i obilje smijeha i dobre volje, a svakako i truda koji su uložili u cijeli proces. Zadovoljna lica malih i velikih sudionika i osmjesi koji su ih krasili bili su svima najljepši rezultat. I činjenica da su bili zajedno, što je u ovim užurbanim vremenima u kojima živimo, čuvajući posao ako ga već imamo ili jureći za njim, ako je tek velika želja, kada je vrijeme koje djeca provode s roditeljima često tek misaona imenica, možda i najvažnije postignuće radionice.

Svakako vrijedi napomenuti i činjenicu da je radionica sufinancirana iz sredstava DHFR koja su namijenjena poticanju kulturnog stvaralaštva pretežno nekomercijalne naravi i kulturne raznolikosti u audiovizualnoj djelatnosti pa je za krajnje korisnike bila besplatna.

Konačno, na facebook stranici Video kluba Mursa svakoga dana je bila prikazana po jedna animirana čestitka sudionika kao i galerija fotografija s radionice. Za najnestrpljivije su na Youtube kanalu Video kluba Mursa sve čestitke objavljene istovremeno.

Obilje pozitivne energije i lijepih iskustava i malih i velikih sudionika i njihovih voditelja stvara nadu da će ova radionica postati novi, lijepi, predblagdanski običaj u kojem će uživati svi koji u budućnosti budu u njemu sudjelovali.

Ostaje nam samo da skupa poželimo, u ovim blagdanskim danima, da se želja i ostvari!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

DOČEK NOVE GODINE: Kino Tuškanac
Nedjelja 31. 12. 2017./ ponedjeljak 1. 1. 2018.

SILVESTROVO KAO NA FILMU

Prošlih smo pet godina dočekali Novu u kinu Tuškanac s odličnim filmovima, glazbom, dobrom hranom i pjenušcem, pa vas i pri kraju ove aktualne godine pozivamo na staro mjesto... »više

Kino Tuškanac, subota, 23. prosinca u 11 h

Subotnja matineja za male i velike

Medvjedić Paddington 2 (Paddington 2, Velika Britanija / Francuska, 2017.); r: Paul King; sc: Michael Bond, Jon Croker; animacija: Erik Wilson
igrano animirani, komedija, boja, DCP, 103 min, sinkronizirano »više

Peto izdanje knjige Ante Peterlića

Osnove teorije filma

Četrdeset godina od izlaska prvog izdanja i deset godina od smrti prof. dr. Ante Peterlića (Kaštel Novi, 1936. – Zagreb, 2007.), na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu je u utorak, 19. prosinca 2017. promovirano novo, peto po redu izdanje... »više

Filmski četvrtak u HDA

Izgubljena olovka

Zadnji je ovogodišnji Filmski četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu bio posvećen srednjemetražnom (47') igranom filmu redatelja Fedora Škubonje Izgubljena olovka, snimljenom 1960., koji je te godine u Puli osvojio posebnu glumačku nagradu... »više