Novosti

Facebook HFS
13.09.2017.
22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival
Utvrdo

Za dugogodišnje posjetitelje Karlovca jedno je od većih (a ugodnih) iznenađenja lijepi paviljon koji se odnedavno pojavio u parku, skoro u neposrednoj blizini Zorin doma. I jednako oku ugodne prilazne staze koja ga okružuju. Uljepšao je filmski Karlovac, moglo bi se reći, kao vrijedna cameo uloga u kakvom dobrom filmu. Samo što će, vjerujemo, njegova uloga potrajati jako dugo!  

Poslije svečanog otvaranja 22. filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala koje je, stjecajem kišnih okolnosti, ipak održano u Zorin domu ispunjenom do zadnjeg mjesta, svima je postalo jasnije zašto se toliko govori o jajima. Jaja su obilježje ovogodišnjih Revije i Festivala, pa se uz tradicionalno žutilo lišća u karlovačkim parkovima i slavljenički, filmski žuti tepih sada pridružilo žutilo žumanjaka u jajima pa je cijeli grad posve žut.

Prije prigodne svečanosti vrijedno se radilo, pa su u Gradskom muzeju održana dva programa pod zajedničkim nazivom Najbolje iz dječje filmske kuhinje, o ljubavi odnosno o toleranciji, pa radionički program za osnovnoškolce, u suradnji s Foto danima mladih, a nazvan Foto priča, debata Snimati nasilje ili reagirati na njega?, a zatim i piknik i speeddating. Radni su dan i svečana večer 22. filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala zaokruženi projekcijom filma redatelja Igora Bezinovića Kratki izlet, koji je u Karlovcu premijerno prikazan. I, naravno, glazbenim druženjem koje je potrajalo do uhu-hu!     

Program se u srijedu sastoji od dva predstavljanja srednjoškolskih filmskih aktivnosti, onog slovenskog filmskog kampa Film Smoothie iz Maribora te već sedmogodišnje (počela 2010.) Ljetne škole filma Gunja, odnosno prve dvije revijsko-festivalske projekcije u Zorin domu. U Gradskom muzeju se nastavljaju projekcije Najbolje iz dječje filmske kuhinje, prvo s temom Ja i svijet oko mene, a onda Prijateljstvo. Popodne Relativity school održava svoj Work in progress, a navečer se u prvom programu Nekad lauerati Revije i Festivala, a danas? odvija autorska večer s Čejen Černić, pobjednicom 39., tada još zajedničke Revije djece i mladih održane 2001. u Čakovcu, s dokumentarnim filmom I to smo mi, i prikazuje igrani film Dan bez imena makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, koji govori o misterioznoj smrti četvoro tinejdžera. Počinje se baš, onako, tvrdo!    

Općenito se misli kako je utvrdo kuhana jaja lakše pripremiti nego ona na šorbulu, a najveći je problem naravno u neravnomjernosti kuhanja dva dijela jajeta, bjelanjka i žumanjka. Dovoljno je uzeti nekoliko jaja (koja se, kažu, više vole kuhati u društvu) i veliki lonac (jaja ipak, ma koliko društvena bila ne bi trebala biti nagurana), preliti ih  hladnom vodom, pa sve staviti na vatru, a kada malo zakuhaju ili čim vidimo mjehuriće, ugasiti vatru i poklopiti posudu. Jaja će tako odležati desetak minuta, a onda ih valja isprati hladnom vodom. Pri kuhanju visoka temperatura stvrdne proteine  u bjelanjku, ali prekuhavanjem se izazove kemijska reakcija koja stvara zelenkasto-sivi ovoj oko žumanjka. Kipuća voda može uzrokovati neželjeno pucanje ljuske, pa je bolje kuhati na manjoj temperaturi.

A jaja se najbolje gule tako da im se ljuska zdrobi na što više malih dijelova, pa ih je lako odjednom skinuti. Bar, u pravilu. Utvrdo skuhana jaja neki samo posole i zagrizu cijela, drugi ih narežu na ploške pa slože po sendvičima, treći ih oblože mljevenim mesom i naprave ukusnu roladu, četvrti…   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Započeli 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival!

Karlovac, 12. rujna – Karlovac je jutros osvanuo u znaku filma – već od jutarnjih sati održao se program u kojem su sudjelovali najmlađi Karlovčani i Karlovčanke osnovnoškolskog uzrasta... »više

22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival

Šorbula

Možda tako na prvi pogled ne izgleda, ali jaja na šorbulu baš i nije lako sačiniti, iako postoje brojni recepti i cijela tehnologija. Ali, kao i o svemu na svijetu, i bar dvije škole mišljenja! Oni što navodno znaju s jajima tvrde da se na šorbulu prave samo jaja što su bila na sobnoj temperaturi... »više

Počinju Filmska revija mladeži i Four River Film Festival – prvi festivalski dan donosi bogat program

Službeno otvaranje festivala uz Kratki izlet Igora Bezinovića u 20 sati na Korani... »više

Svečanom dodjelom Zlatnih motorki završio 12. Trash film festival

Varaždin je prošlog tjedna bio mjesto okupljanja brojnih superjunaka iz filmova, stripova i računalnih igara. Naime, od 6. do 9. rujna je održan 12. po redu Trash film festival... »više