Novosti

Facebook HFS
05.07.2017.
Foto-kino klub Ivanovec
Pomurske narodne nošnje

Kako brzo vrijeme prolazi najbolje se, kažu, vidi prema djeci i koliko su narasla između dva susreta ili kakvoga događanja. Potvrđuje se ta spoznaja i na primjeru uspješne i prijateljske suradnje filmske družine OŠ Ivanovec, Foto-kino kluba Ivanovec, Međimurske županije i Hrvatske samouprave Stipan Blaszetin iz mađarska županije Zala, koja je uspostavljena prije četiri godine i bazirala se prvenstveno na učenicima osnovnih škola. U međuvremenu su već tradicionalni polaznici s hrvatske strane, poput Saše Bulović, Ivana Munđara, Stjepana Petkovića ili Filipa Tkalčeca, koji su sudjelovali i na ranijim susretima (a činjenica da se polaznici radionica u dobrom dijelu iznova vraćaju u svaku novu radionicu, iduće godine, dobar je dokaz da su zadovoljni sadržajima i kvalitetom, pa žele u novim godinama naučiti čim više) postali srednjoškolci pa je tako ovogodišnji susret, odnosno filmska i foto radionica, održan od 25. do 29. lipnja, prije bio susret mladih nego djece.

Raduje to sazrijevanje sudionika koje se odvija paralelno sa stasanjem cijele priče, no valjalo bi voditi računa i o održavanju kontinuiteta odnosno vratiti dio pozornosti i na osnovnoškolce i tako osvježiti sastav cijelog tima i otvoriti nove mogućnosti suradnje ubuduće.

Dok je prošle godine naglasak bio na sadržajima koje su organizirali mađarski domaćini u kuriji Ferdak u Serdahelu, drugom po veličini pomurskom mjestu s pretežno hrvatskim stanovništvom u susjednoj Mađarskoj, a posebno na snimanju igranog filma Ljubav za početnike, koji je ovoga puta i premijerno prikazan kao i tokom proteklih godinu dana snimljena video ostvarenja učenika, ali i na projektu učenja hrvatskoga jezika, za učenike s obje strane granice, odnosno višestruko zanimljivim posjetima učenika i voditelja Budimpešti i Crikvenici, gdje su se polaznici i ugodno osvježili u moru, ove su godine u fokusu bile narodne nošnje pomurskih Hrvata s obje obale Mure, odnosno aktivnosti KUD-a Katruže iz Ivanovca. Značajke narodnih nošnja prezentirale su Marija Prosenjak i Ilonka Štric iz Serdahela, a u Ivanovcu Anika Mesarić. Polaznici radionice zabavili su se i odijevanjem narodnih nošnji odnosno snimanjem umjetničkih fotografija na prigodnoj reviji.

Ponovno je organiziran i jednodnevni izlet u Budimpeštu, a posebno posjet bazilici sv. Stjepana odnosno sv. Istvana, najvećoj crkvi u Budimpešti, sagrađenoj sredinom devetnaestog stoljeća te botaničkom vrtu, održana radionica filmske montaže, kviz učenja i pamćenja narodnih poslovica na hrvatskom i mađarskom jeziku, a za vrijeme boravka dvadesetak sudionika u Ivanovcu i Čakovcu posjet osnovnoj školi, sportskoj dvorani, Kulturno-umjetničkom društvu Katruža i čakovečkim bazenima, naravno s kupanjem.  

Pri kraju četvrtog susreta i radionica održano je zajedničko pregledavanje snimljenih video materijala i fotografija te podjela priznanja i pohvalnica.

Višegodišnju provjerenu i dokazano dobru ekipu mentora i voditelja čine Bernadette Blaszetin, predstavnica Hrvatske samouprave Stipan Blaszetin iz mađarske županije Zala te Nataša Kralj iz OŠ Ivanovec i Radovan Petković iz FFK Ivanovec, a da su se i ove godine uspješno prihvatili složenog zadatka organizacije i provedbe četvrtog međunarodnog susreta i filmske odnosno foto radionice, najbolje su svjedočila  zadovoljna lica mladih sudionika i već sada izražena spremnost da dođu i iduće godine, na peti susret.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Produljen rok prijave na Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić – do 10. srpnja!

Ove godine 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se od 18. do 28. kolovoza 2017. godine u Krapinskim Toplicama, a svoje prijave možete poslati do 10. srpnja! »više

In memoriam

Melita Lila Andres Vukotić

(13. travnja 1923. - 29. lipnja 2017.)
Gospođa Melita Lila Andres Vukotić umrla je prije pet dana, u devedeset i petoj godini života, u svojoj omiljenoj kući u Bolu na Braču u kojoj je provodila svako ljeto... »više

Petnaesti Gastro Film Festival

Olé!

Jubilarni je Gastro Film Festival održan 1. srpnja u Osijeku, kao i obično u Ljetnom kinu, odnosno u dvorištu Doma tehnike, a u organizaciji Video kluba Mursa Osijek i Turističke zajednice Grada Osijeka, koja se zahvaljujući znanju, iskustvu i vrijednim rukama članica udruge... »više

Održan Pozdrav ljetu u Hrvatskom filmskom savezu

Objavljena selekcija Revija i Festivala – na natječaj pristigao rekordan broj filmova, gotovo dvostruko više nego prethodne godine!
»više