Novosti

Facebook HFS
07.07.2017.
Aktivni (međunarodni) lipanj u Hrvatskom filmskom savezu

Hrvatski filmski savez u ljeto je zakoračio mnogobrojnim međunarodnim suradnjama.

Sredinom lipnja održan je početni sastanak projekta Ignite Your Skills – strateškog partnerstva mladih i onih koji rade s mladima koje uključuje 20 sudionika iz Slovenije, Njemačke, Hrvatske, Mađarske i Portugala.

Ovaj projekt daje mladim ljudima znanje u video i edukativnoj produkciji; uči ih kako odražavati svoj napredak u učenju, kako napraviti kampanju na društvenim mrežama, kako napraviti osnovna društvena istraživanja i kako raditi u međunarodnom okruženju. Sastanku u Strunjanu u Sloveniji ispred Hrvatskog filmskog saveza prisustvovali su Antonio Britvar i Sanja Zanki. Projekt se nastavlja u listopadu u Amaranteu u Portugalu.

Na „domaćem terenu“ boje su branili Laura Crnek i Luka Kukec iz XII. Gimnazije i Rudolf Ravbar iz Kinokluba Karlovac koji su sudjelovali u selekcijskom žiriju srednjoškolaca za program PLUS sljedećeg izdanja Zagreb Film Festivala. Laura, Luka i Rudolf su redoviti polaznici Nastave filma za srednjoškolce u kinu Tuškanac. Program PLUS Zagreb film festivala namijenjen je srednjoškolcima te prikazuje 5 filmova koji se natječu za nagradu mladog žirija.

Krajem lipnja Lucija Strugar, prošlogodišnja pobjednica u kategoriji dokumentarnog filma Filmske revije mladeži, sudjelovala je na filmskom kampu Smoothie u Mariboru, Slovenija. Filmski kamp Smoothie je šestodnevna intenzivna radionica za mlade zaljubljenike u filmove između 14 i 21 godine, a sastoje se od teorijskog i praktičnog dijela. Svrha programa je da sudionici doživljavaju proces stvaranja filma od ideja do premijere.

Lucija nam je ukratko ispričala svoje dojmove:

Filmski tabor Smoothie je tabor u kojem vlada prijateljska, opuštena atmosfera. Mentori su nas naučili i proveli kroz sve dijelove produkcije. Sami smo osmišljali scenarij te tako razvijali svoju maštu, a dužnosti smo raspodijelili po našim interesima i željama. Rijetko kad sam u području igranog filma pa mi je ovo iskustvo bilo nešto sasvim novo, čak sam se okušala i u glumačkim vodama, iako sam bila zadužena za montažu i zvuk. Osim što sam stekla novo iskustvo, upoznala sam predivne talentirane ljude i stekla nova prijateljstva.

Dio filmskog kampa također je filmska noć u kojoj je Lucija Češkić iz Kinokluba Karlovac predstavila Four River Film Festival. Kako su sami organizatori kampa istaknuli suradnja s Four River Film Festivalom je za njih vrlo važna jer su kao srednjoškolci sudjelovali na festivalu te je isti imao veliki utjecaj na njih kao filmske autore.

Ljeto je uistinu vruće počelo!

Foto-kino klub Ivanovec

Pomurske narodne nošnje

Kako brzo vrijeme prolazi najbolje se, kažu, vidi prema djeci i koliko su narasla između dva susreta ili kakvoga događanja. Potvrđuje se ta spoznaja i na primjeru uspješne i prijateljske suradnje filmske družine OŠ Ivanovec, Foto-kino kluba Ivanovec, Međimurske županije i Hrvatske samouprave... »više

Produljen rok prijave na Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić – do 10. srpnja!

Ove godine 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se od 18. do 28. kolovoza 2017. godine u Krapinskim Toplicama, a svoje prijave možete poslati do 10. srpnja! »više

In memoriam

Melita Lila Andres Vukotić

(13. travnja 1923. - 29. lipnja 2017.)
Gospođa Melita Lila Andres Vukotić umrla je prije pet dana, u devedeset i petoj godini života, u svojoj omiljenoj kući u Bolu na Braču u kojoj je provodila svako ljeto... »više

Petnaesti Gastro Film Festival

Olé!

Jubilarni je Gastro Film Festival održan 1. srpnja u Osijeku, kao i obično u Ljetnom kinu, odnosno u dvorištu Doma tehnike, a u organizaciji Video kluba Mursa Osijek i Turističke zajednice Grada Osijeka, koja se zahvaljujući znanju, iskustvu i vrijednim rukama članica udruge... »više