Novosti

Facebook HFS
03.07.2017.
Petnaesti Gastro Film Festival
Olé!

Jubilarni je Gastro Film Festival održan 1. srpnja u Osijeku, kao i obično u Ljetnom  kinu, odnosno u dvorištu Doma tehnike, a u organizaciji Video kluba Mursa Osijek i Turističke zajednice Grada Osijeka, koja se zahvaljujući znanju, iskustvu i vrijednim  rukama članica udruge Šokačka grana pobrinula za prigodnu izložbu rukotvorina te za različitu gastronomsku ponudu, od svatovskih kolača sve do tradicionalnih i svima omiljenih poderanih gaća. Održana je i multimedijska izložba radova djece, polaznika radionice animiranog filma odnosno Dječje maštaonice, s nedavno održanog festivala Filmska runda, koju je vodila Nataša Dorić.

Petnaesti je GFF održan pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra čiji je ravnatelj Daniel Rafaelić, službeno ga otvarajući, naglasio da je baš tako film i počeo svoju osječku priču, kada su braća Aleksandar i Rudolf Lifka daleke 1900. godine organizirala prvo prikazivanje pokretnih slika, a njihova mama Ernestina, koja je vodila busines, tj. putujući muzej i panoptikum, insistirala da sve bude oplemenjeno i ponudom hrane i pića. Potporu su dali i Osječko-baranjska županija i Zajednica tehničke kulture OBŽ. Direktor je festivala Branko Hrpka.


Članovi žirija, direktor festivala i dobitnik posebne pohvale
Photo by Nataša Dorić

Na Festivalu je prikazano trinaest filmova koje je odabrao selektor i tehnički direktor GFF-a Aleksandar Muharemović, iznimno ovoga puta svi u istoj kategoriji, a ne kao obično podijeljeni u filmove-recepte i u otvorenu, od čega je većina bila iz Brazila, Bugarske, Južne Koreje, Kolumbije, Španjolske i Urugvaja, a tek dva iz Hrvatske. Istina, tri, no poluminutna špica nedavno održanog osječkog festivala Filmska runda, što ju je svakako vrijedno i profesionalno načinila grupa autora iz Filmske runde i VK Mursa, prije bi se mogla smatrati potvrdom prijateljstva i dobre suradnje nego pravim natjecateljskim radom.

Tročlani je žiri kojeg su činili predsjednica Dalija Dozet, filmska redateljica te članovi Silva Ćapin, filmska redateljica i Duško Popović, novinar, odlučio trećim mjestom nagraditi petnaestominutni igrani film Naslijeđe (Legado) španjolskog redatelja Joana-Pola Argentera, kojem je do zadnjeg trena najveća konkurencija bila nešto kraći igrani film Crvena žena (Roja mujer) kolumbijske autorice Nine Marin. Da je pobijedila ona, reklo bi se da je za prsa, a ovako su pobjedu odnijeli brkati i bradati mesari. Oba se filma bave mučnom temom kanibalizma, prvi s muškog aspekta prijateljstva, a drugi sa ženskog viđenja neočekivane reakcije mlade žene koja je u djetinjstvu prošla seksualno zlostavljanje.

Drugo je mjesto osvojila posve različita priča španjolskog autora Mariusa Conrotta Diaza, opet igrani film Croissant koji se u nešto više od šest minuta pozabavio dvoma paralelnim ljubavnim pričama u kojima jedan muškarac kupi kroasane ljubavnici koju je tek upoznao i nakratko ostavio, a na koncu završi s prodavačicom tih istih kroasana.

Najboljim je proglašen još jedan španjolski film, ovaj put šarmantna, a ipak mračna,   animirana i tek nešto više od četiri minute duga Nova kuhinja (Nouvelle Cusine) čiji je autor Manuel Reyes Halaby uspješno riješio problem prehrane zombija.

Osvojivši sve što se moglo, Španjolci bi svakako mogli razdragano uzviknuti olé!

No, onda se pojavio autor i glavni lik igranog filma Zbregov Mladen Božić iz FFVAL-a koji je duhovitom pričom o držanju mlijeka u frižideru osvojio gledalište, ali i žiri pa  tako s punim pravom dobio posebnu pohvalu.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Održan Pozdrav ljetu u Hrvatskom filmskom savezu

Objavljena selekcija Revija i Festivala – na natječaj pristigao rekordan broj filmova, gotovo dvostruko više nego prethodne godine!
»više

Objavljen natjecateljski program 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala!

Kao što je i najavljeno, Hrvatski filmski savez već od jutra dočekuje sunčano ljeto objavom filmova koji su ušli u natjecateljski program... »više

Poznat natjecateljski program 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Za selekciju filmova 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bili su zaduženi montažer Slaven Zečević i redateljica Čejen Černić. Ove godine prijavljen je rekordan broj filmova – čak 292... »više

Pozdrav ljetu u Hrvatskom filmskom savezu!

Ove godine nastavljamo lani započetu tradiciju da posebnim programom proslavimo početak ljeta te obilježimo rad i djelovanje mladih filmaša i filmašica u okviru revijskih i obrazovnih programa HFS-a... »više