Novosti

Facebook HFS
30.05.2017.
Sudjelovanje predstavnika Hrvatskog filmskog saveza na Erasmus+ projektu za mobilnost mladih osoba i mladih radnika „Brain Drain, Brain Gain + Circular Migration“

Nakon uspješne suradnje s njemačkom nevladinom organizacijom Memos e.V. na Erasmus + projektu  „Recollecting The Future“, Kristina Dorić, predstavnica Hrvatskog filmskog saveza, sudjelovala je na još jednom Erasmus + projektu mobilnosti mladih osoba i mladih radnika pod nazivom „Brain Drain, Brain Grain + Circular Migration – BB + C “,  koji se održao od 20. do 27. svibnja u Skopju u Makedoniji.

Nevladina organizacija Memos e.V. iz Njemačke kroz projekte mobilnosti mladih osoba i mladih radnika okuplja partnerske organizacije s prostora nekadašnje Jugoslavije različitih sfera djelovanja, od Instituta za razvoj mladih KULT i javne ustanove Gimnazija Obala Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Mladiinfo  iz  Crne Gore, Volonterskog centra Skopje iz Makedonije, Mladinskog centra Velenje iz Slovenije, Asocijacije Duga i Pokreta Gorana Vojvodine iz Srbije, kojima je zajednički rad i djelatnosti s djecom i mladima.

Studijska posjeta, jedna od tri glavne aktivnosti planirane kroz Erasmus + „BB +C“ projekt, organizirana je za mlade radnike i osoba koji rade s mladima, kako bi se omogućila razmjena znanja i iskustava te suradnja, kako u razvoju i definiranju projekta tako i među partnerskim organizacijama. Naglasak je, također, bio na definiranju glavnih termina projekta ( Bran Drain / Brain Gain / Circular Migration), definiranju sadržaja i aktivnosti koje obuhvaćaju i proučavaju odlazak mladih nakon školovanja na rad u inozemstvo. Nadalje, kroz studijske posjete institucijama i organizacijama civilnog društva, koje djeluju na području obrazovanja i osposobljavanja mladih u Skopju i na području Makedonije, razvila se je metodologija pomoću koje će se nastojati detaljnije istražiti i analizirati razlozi odlaska visokoobrazovanih mladih iz zemalja s prostora nekadašnje Jugoslavije.

U skladu s temom studijske posjete, poseban je naglasak prezentacije rada Saveza stavljen na djelatnosti vezane uz rad s djecom i mladima. Okupljeni su saznali ponešto o aktivnostima Saveza u održavanju festivala i radionica, radu s udrugama članicama, nagrađivanju najboljih mladih filmaša te međunarodnoj suradnji kojoj je cilj da talentirani filmaši sudjeluju na svjetskim festivalima i upoznaju vršnjake iz različitih dijelova svijeta.

Finalni zaključaj studijske posjete je da poticanje mobilnosti i emigracije, koja bi bila više u formi privremene, sezonske ili pak cirkularne migracije nije sama po sebi nužno loša, ali tek ukoliko se mlade i druge nezaposlene osobe, aktivno potiče i omogućava njihov povratak. No, ukoliko se nepovratno gubi ljudski, ekonomski, socijalni i kulturni kapital u generacijama koja odlaze bez misli o povratku tada se zasigurno društva i države, kako u zemalja s prostora nekadašnje Jugoslavije, tako i zemljama članicama Europske unije nalaze pred izazovom koji tek treba riješiti.

Erasmus + projekt „Brain Drain, Brain Grain + Circular Migration“ financirane je od strane Europske komisije i sljedeća aktivnost, na kojoj će uz osobe koje rade s mladima sudjelovati i mladi od 16. do 25. godina starosti, održati će se sredinom rujna 2017. u Gradačcu u Bosni i Hercegovini.

Osmi VAFI

Kina – prijatelj i partner

Iako osmi VAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin stvarno počinje u utorak, 30. svibnja održavanjem dvije radionice, Moj prvi animirani film (za djecu od devet do trinaest godina) odnosno izradom filma u tehnici stop animacije... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Producentica Marina

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Marina Zlatarić uspješna je voditeljica školske filmske skupine OŠ Bartola Kašića u Zagrebu, s kojom je osvojila niz domaćih i stranih nagrada, a među rijetkima je u nas koje se bave i eksperimentalnim filmom... »više

JOŠ 7 DANA OTVORENE PRIJAVE ZA REVIJE DJECE I MLADEŽI!

Osnovnoškolci, želite li biti dio najvećeg i najstarijeg dječjeg filmskog događaja godine? Srednjoškolci, ako još niste okušali svoju sreću u filmskom stvaralaštvu, ovo je prava prilika za vas! »više

GRANICE: RAZDVAJANJE, TRANZICIJA I ZAJEDNIŠTVO

Zagreb - 5. lipnja 2017. (9.30 – 18.00 sati)
Rijeka - 6. lipnja 2017. (12.00 - 16.00 sati)... »više