Novosti

Facebook HFS
26.05.2017.
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Producentica Marina

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Marina Zlatarić uspješna je voditeljica  školske filmske skupine OŠ Bartola Kašića u Zagrebu, s kojom je osvojila niz domaćih i stranih nagrada, a među rijetkima je u nas koje se bave i eksperimentalnim filmom. Multimedijski orijentirana, pokretala je i vodila i radijske, novinarske, literarne i dramske skupine, s djecom sačinila dvije zbirke haiku poezije, vodila medijske seminare i radionice za profesore te je samostalna autorica niza vrijednih i nagrađivanih filmova. 

Svemu tomu dodala je i autorstvo radnih bilježnica za medijsku kulturu od petog do osmog razreda osnovne škole, naslovljenih Medijski izazovi, koje su namijenjene učenicima kao pomoć u nastavi medijske kulture u sklopu hrvatskog jezika, ali i svima koji vole medije, žele ih upoznati i ući u njihov svijet. Radne bi bilježnice trebale biti poticaj za rješavanje problema održavanja nastave medijske kulture, koja se često svodi na improvizaciju jer nastavnici dijelom nisu adekvatno obučeni, a niti motivirani.

Marina je i najvjernija polaznica i zagovornica Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić i bila je na svih dosadašnjih osamnaest, pa s Melitom Horvatek Forjan dijeli status najveteranke. Na devetnaestoj ŠMK, koja će se od 18. do 28. kolovoza održati u Krapinskim Toplicama, Marina Zlatarić je producentica i njen je zadatak proširiti krug učitelja i profesora osnovnih i srednjih škola koji bi se pridružili onima, a skoro ih je dvije tisuće u proteklih osamnaest godina, koji su kroz taj desetodnevni, izuzetno vrijedan obrazovni program, dogradili, usavršili ili tek u prvom susretu sa svijetom filma, fotografije, radija i medija stekli prve medijske spoznaje.

Niz informacija o Školi medijske kulture uobličen je u dvosatno izlaganje, obogaćeno brojnim video zapisima o radu i životu na Školi te dijelovima radova koje su polaznici, uz pomoć stručnih mentora, sačinili za vrijeme svog djelovanja u pojedinim radionicama, za dokumentarni, igrani i animirani film te za TV-reportažu, odnosno u radionicama za kameru i snimanje, montažu, postprodukciju zvuka, digitalnu fotografiju, radijsku reportažu, radio igru, za eksperimentalni film te filmski scenarij, kao i radionicu prvih koraka u budućem kreativnom dokumentarcu.    

Uz dva već održana zagrebačka susreta, u Centru za kulturu Dubrava i jučerašnji, u Hrvatskom filmskom savezu te onaj nedavni u Gospiću, najavljuje se i cijeli niz novih, između ostalih u Krapinskim Toplicama, Zaprešiću, Vinkovcima, Požegi i drugdje, uvijek s istim ciljem, upozoriti kako su današnja djeca okružena medijima od najranije dobi, kako se bez medijskih znanja i često bez ikakve zadrške sadržajima medija, njihovim čarolijama ali i zamkama, prepuštaju s oduševljenjem, kako je medijska kultura obavezni dio nastave hrvatskog jezika u školama u kojima filmske skupine, kao izvannastavna aktivnost, izazivaju veliko zanimanje učenika te da je učenje o medijima daleko šire od onoga što se na prvi pogled čini. Konačno, kako učitelji, profesori i stručni suradnici moraju što više naučiti o medijima i to znanje prenositi učenicima, a upravo sva medijska znanja, koja upiju kroz deset dana Škole medijske kulture, donose u škole i sati medijske kulture, ali i rad u izvannastavnim aktivnostima tako pružaju učenicima, uz upijanje medijskih znanja, veselje i uživanje jer o medijima uče kroz niz radionica, uz puno maštanja i kreativnosti i otkrivaju kako mediji nisu samo zabava, već im pristupaju i kritički.

Zbog toga i postoji Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić i zato ima tako puno razloga da se svi zainteresirani, koji osjete medijski zov, pridruže i ove godine.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

JOŠ 7 DANA OTVORENE PRIJAVE ZA REVIJE DJECE I MLADEŽI!

Osnovnoškolci, želite li biti dio najvećeg i najstarijeg dječjeg filmskog događaja godine? Srednjoškolci, ako još niste okušali svoju sreću u filmskom stvaralaštvu, ovo je prava prilika za vas! »više

GRANICE: RAZDVAJANJE, TRANZICIJA I ZAJEDNIŠTVO

Zagreb - 5. lipnja 2017. (9.30 – 18.00 sati)
Rijeka - 6. lipnja 2017. (12.00 - 16.00 sati)... »više

Osmi VAFI pod pokroviteljstvom Vlade RH i u znaku Kine

Osmi VAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin bit će održan u Varaždinu od 30. svibnja do 4. lipnja pod pokroviteljstvom Vlade RH, a u znaku zemlje partnera Kine. Na ovogodišnji festival pristiglo je 693 animiranih filmova iz čak 69 zemalja... »više

65 godina Kino kluba Split – predavanje o Kino klubu u Galeriji umjetnina

U četvrtak, 25.05.2017 u 19h u Galeriji umjetnina održati će se uvodno predavanje/panel diskusija na temu povijesti Kino kluba Split, a u sklopu kojih će posjetitelji imati priliku pogledati nekoliko filmova, poglavito iz opusa Ante Verzottija... »više