Novosti

Facebook HFS
05.05.2017.
Amaterski video foto klub Delnice
Lijep dan vam želim

Najteže je (i najljepše!) snimiti film o dragoj osobi i o dragomu kraju. Pravi autori osjete onu slatku jezu, pozitivnu napetost i povećanu odgovornost, puno veću nego kad rade nešto obično i svakodnevno, rutinski. Tada je stvar tek u tehnici i zanatu. A kad je o dragima riječ, i kada se stvaratelji ne boje pokazati ljubav i odanost, onda je to umjetnost. Uvijek isto vrijedna, bilo da je film, glazbeno djelo, slika, tekst…. Ili fotografija.

Dokumentarni film Lijep dan vam želim Mirte Mataija i Gorana Zaborca želi dati drugačiju sliku Gorskoga kotara o kojem se najčešće priča samo kao o problemu, o   stalnom iseljavanju i nikakvoj demografskoj slici, području u kojem nema posla niti budućnosti, a šume se polako ali uporno suše... ili se pronađu neki čudaci pa se kroz njih kraj doživljava kao neobična zajednica koju civilizacija još nije dotaknula.

I zaista, što mi, ostali, znamo ili mislimo o Gorskom kotaru? Da tamo vječno sniježi (a šašavi Gorani skaču do neba od veselja što im svaki dan počinje lopatanjem bijelih nanosa), da su ceste uglavnom zatvorene i neprohodne, da na svakom zavoju stoji bar jedna medvjedica s troje mladih i tiho mumlja, kao pozdrav ili upozorenje, tko će ga znati, da je sve to jedna nepregledna zelena površina, tu i tamo ispresijecana srebrnim vodotocima i jezerima, koje gledamo dok prolazno jurimo autima na more ili se malo manje žurno vraćamo poslije odmora, a rijetko stanemo i dobro pogledamo. Još bi se puno sličnih, i naravno krivih stereotipa moglo unedogled nabrajati dok se udaljavamo, a nismo si dali truda da zastanemo i bolje pogledamo.

Lijep dan vam želim fino je uokviren parabolom o Radiju Gorski kotar, uz koji dan obično započinje, ugodno traje i često kasno u noć završava, a ponajviše se bavi fotografkinjom Višnjom koja s prijateljicom što joj dolazi u posjet obilazi šumama i gorama i neumorno snima. Da, valjalo bi reći da je Višnja, naravno, čudakinja koja je poput kakve slavonske bećaruše prodala njivu i imanje ne bi li kupila dobar objektiv, a kad povremeno, prilikom fotografiranja, padne u vodu i ona i kolege spašavaju najprije opremu, pa tek onda nju.

U tih pola sata stalo je i fino posloženo i bezbroj događanja u naizgled mirnom gradu  i okolini, gdje nemaš s kime ni kavu popiti, kažu oni što ne znaju. Od Petehovca sa začuđujućim pogledima na Delnice ali i Risnjak i sve do Slovenije, preko recepata za goranske njoke i jelenske specijalitete i štrudle sa šumskim voćem, hokejaškog turnira veterana kojeg organiziraju delnički Mamuti, biciklističkog natjecanja po snježnim i zaleđenim stazama, ali i puno lirskih snimki siga koje se tope s grana na obalama Kupe, nezaobilaznog snijega koji pada i noću i danju, šumskih staza kojima tiho prolaze košute i namjernici, dinamike svakodnevnih događanja i naglašene ljepote kraja. Života koji buja u svakom kadru, pun veselja i vedrine, a ipak i određene sjete.    

Nakon izrazito društveno i kritički postavljene R evolucije s kojom su višestruko nagrađivani na međunarodnim festivalima, Mirta i Goran vraćaju se zavičajnim temama i snimaju izvrstan film koji odiše ljubavlju.

Film Lijep dan vam želim premijerno će biti prikazan u petak, 5. svibnja u 20.00 sati, u AVFK Delnice.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Velika dvorana kina Tuškanac

Velika kazališta na velikom platnu

S ruskih pozornica: Evgenij Onjegin teatra Vahtangov
Nedjelja, 7. svibnja 2017.
19:00 Evgenij Onjegin (Vahtangov teatar, Rusija, prvi put postavljena 2013.)... »više

Kino Tuškanac, subota, 6. svibnja 2017.

Pametno kino uz filmove Zagrebačke škole crtanoga filma

Ove subote najmlađa će publika uživati u animiranim klasicima Zagreb filma, a nakon projekcije nova kreativna radionica koja traje 60 minuta a namijenjena je od 5 do 10 godina, ali dobrodošla su djeca svih dobi... »više

Večeri animacije u Tuškancu

Bordine animirane reklame

Sinoćnje su Večeri animacije u kinu Tuškanac imale uglednoga gosta i domaćina u istoj osobi. O svojim je prvim iskustvima s animiranim filmom, a zatim i s animiranim reklamama... »više

Dokumentarni film

Udar na sjećanje

Izložba Spomenici na nišanu posvećena je razarajućim i kulturocidnim zločinima nad kulturnim, povijesnim i vjerskim naslijeđem što su počinjeni početkom devedesetih godina prošloga stoljeća u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu... »više