Novosti

Facebook HFS
09.03.2017.
Pulska filmska tvornica
Istarske štorije

Pulska filmska tvornica je producent televizijskog serijala od sedam dokumentarnih  petnaestominutnih autorskih filmova pod zajedničkim nazivom Istarske štorije,  koje potpisuju Ivana Anić, Sanda Letonja-Marjanović, Ines Pletikos, Katarina Radetić, Goran Legović i Marko Zdravković-Kunac, a sve će biti prikazane na TV Novi Pula.  Prvi film iz serijala, Improvizacija autora Marka Zdravkovića-Kunca, bit će prikazan u prostorima PFT u četvrtak u 21.45.

Film govori o troje beskućnika, bračnom paru umirovljenika koji već šest godina čekaju useljenje u gradski socijalni stan i uličnom sviraču koji iznad svega cijeni  slobodu i neovisnost, a svi spavaju na gradskom autobusnom kolodvoru u Puli. Osim spavaonice povezuje ih ljubav prema muzici, pa su tako osnovali Bermuda trokut exit bend. Skloni su glazbenim improvizacijama, a i većina stvari u njihovim životima je improvizacija.

I drugi filmovi serijala Istarska štorije tematski su okrenuti kulturnim različitostima  Istre, bave se posebnostima velikog i šarolikog etnografskog bogatstva te brojnim socijalnim skupinama, na razne načine isprepletenim, bilo da su starosjedioci ili  došljaci pa i ljudi s margina, svih vrsta. Istovremeno, u svakom je filmu pristan neki muzički izričaj, obilje je različitih glazbenih žanrova, ali i instrumenata, jezika i narječja, dok autori često svima poznate gradske ili pejzažne vedute prikazuju iz drugog ugla ili  ulaze u neke prostore koji se najčešće zaobilaze i ostaju skriveni. Iako su im sadržaji, teme i način prezentacije individualni, ovisni o pristupima autora, poruke su još jače kada ih se pogleda u cjelini.


Kadar iz filma Improvizacija

Autori filmova su jednim dijelom poznati, već afirmirani i višestruko nagrađivani, a drugim su čisti početnici kojima su ovo tek prvi filmski radovi, pa su im iskusniji kolege istodobno bili i mentori, pomažući prije svega savjetima i dijeleći s njima svoja znanja i iskustva.

Producent cijeloga serijala je Marko Zdravković-Kunac, koji je s Ines Pletikos podijelio i uredničke poslove, dok montažu potpisuje Danilo Lola Ilić.

Iskustva je Marko Zdravković-Kunac akumulirao i kao koordinator i voditelj programa Autonomne tvornice kulture Attack te osnivač Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI). Marko je i osnivač i prvi predsjednik Fantastično dobre institucije Fade In, unutar koje je kao producent i novinar realizirao preko 150 reportaža za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska, a producirao je i televizijski serijal Treći sektor, pa bio, s udrugom B.a.B.e., koproducent dokumentarnog filma Iskrivljeni odrazi Tatjane Božić te niza kratkih promotivnih filmova.

Godine 2004. pokrenuo je Pulsku filmsku tvornicu u kojoj je vodio niz različitih radionica i producirao preko stotinu filmova. Radio je i kao profesionalni montažer u raznim studijima te na lokalnim i nacionalnim televizijama. U dva je navrata Pulska filmska tvornica pod njegovim vodstvom bila uspješnim domaćinom Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Ostvarenje serijala dokumentarnih filmova Istarske štorije financijski su podržali Agencija za elektroničke medije, Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija te Hrvatski audiovizualni centar.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac od 13. do 22. ožujka 2017.

Retrospektiva Branka Ivande

U ponedjeljak 13. ožujka u 18 sati retrospektivu hrvatskog redatelja Branka Ivande otvara tv film Sestre (1991.) sa sjajnom glumačkom postavom: Alma Prica, Anja Šovagović-Despot, Siniša Popović i Božidar Alić... »više

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Subotnje jutro uz američki animirani klasik Magična paučina

Subota 11. ožujka 2017. od 11 do 13,30 sati
Ove subote tuškanačko kino za svoju najmlađu publiku prikazuje... »više

Ciklus filmova: Žena, mačka, kraljica

Četiri filma čija se radnja temelji na antropomorfizaciji mačaka odnosno zoomorfizaciji žena eksploatiraju davnu analogiju između žena i mačaka čiji korijeni sežu sve do antike, a koja je temeljem dva gradivna bloka patrijarhata: seksizma i specizma... »više

Kino Tuškanac, utorak, 7. ožujka 2017. u 18 sati

Filmski klub u maloj dvorani kina samo za članove Filmskih programa

Film Imam dvadeset godina, Marlena Hucijeva, započet kao Lenjinova kapija, po završetku 1962., nakon oštre kritike vlasti, skraćen je na polovinu originalne dužine i zabranjen za prikazivanje do 1965... »više