Novosti

Facebook HFS
08.03.2017.
Ciklus filmova: Žena, mačka, kraljica

Četiri filma čija se radnja temelji na antropomorfizaciji mačaka odnosno zoomorfizaciji žena eksploatiraju davnu analogiju između žena i mačaka čiji korijeni sežu sve do antike, a koja je temeljem dva gradivna bloka patrijarhata: seksizma i specizma. Više o (ne samo) filmskom tretiranju odnosa između žena i mačaka i finesama reproduciranja njihove podređenosti pročitajte u odličnom tekstu Petre Belc, a u KKZ-ovom ciklusu svjedočite odabranim bizarnim hollywoodskim primjerima koji navedenim stereotipima pristupaju iz mikro feminističke perspektive.

Ciklus je osmislila i filmove odabrala dramaturginja, scenaristica i članica KKZ-a Jasna Žmak. Filmovi počinju u 21 sat, a ulaz je besplatan.

09. 03. 2017.
Cat People (1942.), r. Jacques Tourneur, 73’
Glavni lik ovog kultunog horora iz četrdesetih je Irena Dubrovna, mlada Srpkinja, koja tijekom filma saznaje da je zapravo potomkinja plemena čiji se pripadnici, kada se seksualno uzbude, pretvaraju u mačke što će joj znatno otežati realiziranje ljubavnog odnosa s privlačnim inžinjerom Oliverom.

16. 03. 2017.
The Curse of the Cat People (1944.) r. Robert Wise, Gunther von Fritsch, 74’
Znatno slabije uspješan nastavak kultnog Cat People također realiziran u produkciji Vala Lewtona prema čijoj kratkoj priči je nastao i original, bavi se mističnim povratkom prethodno uginule mačke (koja je zapravo mlada Srpkinja Irena) u život kćeri njenog bivšeg ljubavnika Olivera.

23. 03. 2017.
Cat People 
(1982.) r. Paul Schrader, 118’
Remake kultnog Cat People iz 1942. s Nastassjom Kinski u glavnoj ulozi i Davidom Bowijem u soundtracku, originalnoj radnji dodaje Ireninog brata Paula i twist prema kojemu “srpske mačke” ljudsko obličje mogu ponovo zadobiti samo ubojstvom drugog čovjeka.

30. 03. 2017.
Cat Woman
(2004.), r. Pitof, 104’
Jedan od rijetkih superherojskih filmova sa ženom u glavnoj ulozi, u potpunosti izbjegava referiranje na figuru Žene-mačke kao Batmanove antagonistice i ljubavnice i fokusira se na kritiku farmaceutske industrije, dobitnik je čak četiri Zlatne maline: za najgori film, glumicu, redatelja i scenarij.

Kino Tuškanac, utorak, 7. ožujka 2017. u 18 sati

Filmski klub u maloj dvorani kina samo za članove Filmskih programa

Film Imam dvadeset godina, Marlena Hucijeva, započet kao Lenjinova kapija, po završetku 1962., nakon oštre kritike vlasti, skraćen je na polovinu originalne dužine i zabranjen za prikazivanje do 1965... »više

In memoriam

Lazar Stojanović

(1944.-2017.)
Psiholog, filmski autor i profesor Lazar Stojanović rođen je 1944. u Beogradu, a po vlastitom je shvaćanju više pripadao autorskom nego žanrovskom filmu, iako ga obično vežemo uz pojam crnog vala u Srbiji i Jugoslaviji... »više

Kino Tuškanac od 6. do 12. ožujka

Frankofonski filmovi, Kratki utorak, Večer animacije, Filmski klub, Pametno kino...

Uz sedam zanimljivih, a žanrovski i tematski raznolikih filmova frankofonskog ciklusa nekoliko je i filmofilskih programa: Kratki utorak donosi program Avant-Noir, koji istražuje suvremeno stvaralaštvo afričkih filmaša... »više

Festival frankofonskoga filma u kinu Tuškanac

Od 6. do 12. ožujka 2017.
Na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Frankofonije koja se nalaze u Zagrebu, (Belgija, Kanada, Francuska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska) te uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova... »više