Kratki utorak

Facebook HFS
2018.
2018.
ZABRANJENI EKSPERIMENTI IZA ZIDA - UNDERGROUND FILM U DDR-U

Gost novog Kratkog utorka, 27. ožujka u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, biti će njemački filmolog, redatelj, novinar i kurator, dr. Claus Löser, koji će predstaviti program pod nazivom 'Zabranjeni eksperimenti iza zida - underground film u DDR-u'. U okviru njega prikazat ćemo sedam filmova iz arhive istočnonjemačkog eksperimentalnog filma ex.oriente.lux, u kojoj su sakupljena uglavnom zabranjena djela iz razdoblja od 1976. do 1989. Ta arhiva nalazi se u berlinskom kinu Brotfabrik čiji je voditelj upravo dr. Löser, koji je programe slične ovome dosad prezentirao diljem svijeta - od New Yorka i Tokya, do Budimpešte i Kopenhagena.


Claus Löser

O samim filmovima Löser kaže sljedeće: 'U kasnijem razdoblju Njemačke Demokratske Republike (ili popularno DDR-a), usporedno blisko povezanim tendencijama u književnosti i likovnoj umjetnosti, počela se razvijati i nezavisna filmska underground scena potpuno odvojena od službenih medija i državno kontroliranog amaterskog filmskog kruga. Pokretači tih različitih umjetničkih formi bili su pripadnici nove generacije rođene u tvrdoj političkoj realnosti socijalizma u praksi. U svom bavljenju filmom upotrebljavali su vrlo bazičnu opremu (uglavnom Super8 kamere) kako bi producirali seriju radova koji su izuzetno varirali u svojoj kvaliteti, ali koje povezuje njihov neobičan pogled na život u DDR-u.


Samuel

U kasnim sedamdesetima prvenstveno su slikari prihvatili film kao način proširenja svojih umjetničkih mogućnosti. Pionir je bio A.R. Penck, a njega su slijedili Lutz Dammbeck, Cornelia Schleime, Christine Schlegel, Ulrich Polster i Jörg Knöfel, kao i članovi performativne grupe 'Autoperforationsartisten', npr. Volker Via Lewandowsky. Iako tehnički vrlo limitirani (radili su bez zvuka, s jednokratnim reverznim filmom i kadrovima maksimalne duljine od trideset sekundi), razvili su mnoštvo maštovitih ideja. Slikali su, grebali i rastavljali filmski materijal, kombinirali dokumentarne snimke sa grubo skiciranom fikcijom, ili su snimali svoje aktivnosti na pozornici.


Teror u Dresdenu

Početkom osamdesetih veliki broj narativno orijentiranih filmaša isprobao se u novoj formi (Gino Hahnemann, Thomas Werner, Claus Löser), unatoč konstantnom šikaniranju od strane vlasti kojima se nije svidio ovaj svojevoljni izraz izvan njihove kontrole. Nije bilo šanse da ovi filmovi nađu svoju publiku - državna birokracija promatrala je događaje s velikom sumnjom i uz pomoć vrlo širokih operacija tajne policije sprečavala svaku mogućnost javnih prikazivanja. U svakom slučaju, zbog toga što su mnogi umjetnici emigrirali na Zapad, pokret se raspao i prije nego što je zaista procvao. Nakon razdoblja tišine ovi filmovi postali su dostupni preko kolekcije ex.oriente.lux, arhive ustanovljene 1996., u kojoj je trenutno 150 filmova 40 različitih autora.'


Udaljena područja

Između ostaloga u programu 'Zabranjeni eksperimenti iza zida - underground film u DDR-u', vidjet ćemo i film 'Rujan rujan (September September)' Gine Hahnemanna, najznačajnijeg gay filmaša u DDR-u. U njemu autor prikazuje mokre ulice istočnoberlinskog kvarta Prenzlauer Berg, kao i performans u crkvi i kadrove Jean-Luc Godarda i slavnog umjetnika i gay aktiviste Rose von Praunheim. Radi se o alegoriji o zatvorenosti Istočne Njemačke, kao i refleksiji o procesu snimanja filmova kao takvom.


Rujan rujan

Vidjet ćemo i homage Heiner Müllerovoj adaptaciji Shakespearovog 'Tita Andronika' napravljen u obliku mračnog kolaža sastavljenog od misterioznih slika. Film pod imenom 'Report - komentar jednog komentara (Report - Kommentar zu einem Kommentar)' snimio je slikar Volker Lewandowsky, član slavne umjetničke grupe 'Autoperorationsartisten'.

Prikazat ćemo i jedan od filmova koji je režirao naš gost - 'Nekrolog', u kojem Löser dočarava paranoju življenja u nekadašnjem Karl-Marx-Stadtu (danas Chemnitzu).


Nekrolog

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, filmove puštamo s digitalnih i 16mm filmskih kopija (vidi raspored), bez dijaloga su, a ulaz na projekciju je 10 kn.

Raspored filmova (61 min):
Teror u Dresdenu (Terror in Dresden), A. R. Penck, 1978., 20 min, HD file
Udaljena područja (Ferne Gegenden), Helge Leiberg, 1984., 8 min, HD file
Rujan rujan (September September), Gino Hahnemann, 1986., 6 min, HD file
Ispod bijelih pokrivača (Unter weißen Tüchern), Cornelia Schleime, 1983., 9 min, HD file
Samuel, Cornelia Klauß, 1984., 4 min, HD file
Report - komentar jednog komentara (Report - Kommentar zu einem Kommentar), Volker Lewandowsky, 1987., 7 min, HD file
Nekrolog, Claus Löser, 1985., 7 min, 16mm