Kratki utorak

Facebook HFS
2018.
2018.
HERZOG I DZIWORSKI O MUŠKARCIMA NA SKIJAMA

Novi Kratki utorak, koji će se održati 30. listopada u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu posvećen je remek djelima poetskog dokumentarizma s temom zimskih sportova. Kao najavu nadolazeće zime gledat ćemo dobro poznati klasik jednog od najvećih redatelja svih vremena Wernera Herzoga 'Velika ekstaza drvoresca Steinera', o dvostrukom svjetskom prvaku u skijaškim letovima, Švicarcu Walteru Steineru, najvećim dijelom sniman u meki slovenskog skakanja - na Planici, ali i dva filma u nas nažalost nepoznatog poljskog majstora Bogdana Dziworskog -  nadrealni masterpis 'Skijaške scene s Franzom Klammerom' u kojem autor dekonstruira zvjezdanu posturu u to vrijeme najvećeg austrijskog, ne samo skijaša nego sportaša, popularnog Kaiser Franza, kao i 'Nordijsku kombinaciju' - poetsku minijaturu o borbi muškaraca na skijama sa surovom prirodom.


Velika ekstaza drvoresca Steinera

'Velika ekstaza drvoresca Steinera' tipična je herzogovska priča o fanatičnom pojedincu koji pokušava postići gotovo nemoguć i pomalo suicidalan cilj, motiv s kojim se autor bavio dobrim dijelom svoje bogate karijere. U ovom slučaju to je najdulji let na skijama na svijetu, što je u to vrijeme iznosilo oko 170 metara. Protagonist je Walter Steiner, drvorezac iz sela Wildhaus u istočnoj Švicarskoj, sredinom 70-tih najveći svjetski letač, zbog čega je i dobio nadimak 'Der Vogelmensch' ili 'čovjek-ptica'. Herzog ga prati na natjecanju Svjetskog kupa u letovima na Planici 1974., na kojem Steiner ruši svjetski rekord, ali i zamalo pogiba. Naravno, Herzoga najviše zanima psihološka strana priče i ljudska motivacija za bavljenje ovim suludim i prekrasnim sportom. 'Velika ekstaza drvoresca Steinera' prvi je film u kojem se Herzog pojavljuje ispred kamere (to su mu naredili iz televizije SDR koja ga je financirala) i jedan od prvih za koji su muziku radili stalni kasniji autorovi suradnici, bend Popol Vuh.


Velika ekstaza drvoresca Steinera


Velika ekstaza drvoresca Steinera

Bogdan Dziworski u svijetu filma najpoznatiji je kao snimatelj koji je radio na filmovima nekoliko poljskih redateljskih velikana kao što su Pawel Pawlikowski i Grzegorz Krolikiewicz. No, osim toga Dziworski je i režirao dvadesetak vlastitih kratkih filmova, u kojima se opsesivno bavio gotovo isključivo dvjema temama - zimskim sportovima i cirkusom. S obzirom na njegov redateljski stil koji preferira vizualnu komponentu filma (logično za čovjeka koji je originalno snimatelj), blagu sklonost k nadrealnom i želju da priča priče bez upotrebe dijaloga, intervjua ili voiceovera, nije čudo da je imao sklonosti upravo ka spomenutim, često vizualno spektakularnim ljudskim djelatnostima.     


Skijaške scene s Franzom Klammerom

Na ovom Kratkom utorku gledat ćemo dva njegova filma. 'Skijaške scene s Franzom Klammerom' gotovo su eksperimentalno djelo u kojem Dziworski snima Kaiser Franza dok radi ono što najbolje radi - skija, ali tako da mu doslovno sjedi na ramenima s kamerom. Osim toga baca ga u bazen vode (sa skijama na nogama), i poigrava se s Klammerovom ulogom jednog od prvih skijaških playboya, dovodeći ga u Bečku operu, fensi restoran i u društvo mlade obožavateljice. Za to vrijeme na Klammerovom licu gotovo da se može pročitati čuđenje s obzirom na situacije u kojima se našao i pitanje da li je bio svjestan u što se upušta kad je pristao biti dijelom ovog filma. Dziworski je 'Skijaške scene...' napravio bez scenarija i to u suradnji sa slavnim animatorom (dobitnik Oscara za 'Tango' 1982.) i redateljem glazbenih videospotova Zbigniewom Rybczyńskim.


Skijaške scene s Franzom Klammerom


Skijaške scene s Franzom Klammerom

'Nordijska kombinacija' jednostavnija je poetska minijatura u kojoj se prati jedno natjecanje u toj disciplini koja spaja skijaške skokove i skijaško trčanje. Kao i u većini Dziworskijevih filmova o zimskim sportovima radi se o studiji pokreta, tijela, natjecanja i izvedbe.


Nordijska kombinacija

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Filmove puštamo s digitalnih i filmskih kopija (vidi raspored), imaju engleske titlove, ili su bez dijaloga, a ulaz na projekciju je 10 kn.

Raspored programa (76 min):
Nordijska kombinacija (Dwobój klasyczny), Bogdan Dziworski, 1978., 11 min, HD file
Skijaške scene s Franzom Klammerom (Sceny narciarskie z Franzem Klammerem), Bogdan Dziworski, Gerald Kargl, Zbigniew Rybczyński, 1981., 20 min, HD file
Velika ekstaza drvoresca Steinera (Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner), Werner Herzog, 1974., 45 min, 16mm