Filmske radionice za djecu i mlade

Facebook HFS
2010.
FILMSKE VIDEORADIONICE ZA DJECU I MLADEŽ KRALJEVICA, 28. srpnja do 6. kolovoza 2010.

Mjesto održavanja:
Nacionalni centar tehničke kulture, Kraljevica

Polaznici Radionice:
20 djece osnovnoškolske dobi čiji su radovi osvojili prvu nagradu na 47. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva; i 20 djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi prema prijavi

Radionice ''Od ideje do realizacije'':

1. igrani film (osnovnoškolci)
Voditeljica: Karmen Bardek
Mentor - suradnik: Robert Krivec

 • osnove filmskog jezika
 • osnove snimateljske tehnike
 • razrada ideje: ideja, sinopsis, scenarij, knjiga snimanja, snimanje, montaža slike i zvuka

2. dokumentarni film (osnovnoškolci)
Voditeljica: Ivana Rupić
Mentor - suradnik: Robert Krivec

Polaznici će naučiti kako razraditi ideju za film, dodatno je istražiti i razraditi scenarij te steći potrebna znanja za njezinu realizaciju. Radionica je kombinacija teorijskog i praktičnog dijela. Osim kratkih osnova o filmu te njegovim vrstama i žanrovima, polaznici će nešto više saznati o dokumentarnom filmu te pogledati nekoliko kratkih dokumentarnih filmova domaće i strane produkcije. Isto tako svaki/a sudionik/a bit će u mogućnosti snimati kamerom, isprobati mikrofon, biti u ulogama snimane osobe, kao i upoznati se s osnovama montaže...

3. igrani film (srednjoškolci, po prijavama)
Voditelji: Dario Juričan i Jura Troje

 • uvod u kratki film (projekcije i razgovor o filmovima)
 • priča (razvoj od ideje do scenarija)
 • kamera / rasvjeta / zvuk (uvod u svijet tehnike)
 • snimanje igranog filma
 • montaža / obrada slike / specijalni efekti
 • projekcija i analiza

4. animirani film (otvoreno, po prijavama)
Voditelji: Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić

Tehnika radionice je piksilacija. Ukoliko vremenski uvjeti to onemoguće alternativa je kolaž animacija pod kamerom.

 • 1. dan: teorija, uvod u animaciju i rad na ideji
 • 2. dan: rad na scenariju i izrada storyboarda
 • 3. dan: rad na realizaciji radioničkog filma (animacija)
 • 4. dan: rad na realizaciji radioničkog filma (animacija)
 • 5. dan: rad na realizaciji radioničkog filma (animacija)
 • 6. dan: obrada materijala u računalu (compositing), montaža slike i zvuka
 • 7. dan: finalni proizvod na DVD-u

28. srpnja 2010.

do 18 sati dolazak sudionika u Nacionalni centar tehničke kulture
19 sati prvi susret svih sudionika Radionice s voditeljima
20 sati večera
21 sat – posebna filmska projekcija

Od 29. srpnja do 6. kolovoza rad u radionicama odvijat će se po dogovorenoj satnici s voditeljima radionica.

Uvjeti sudjelovanja:

Smještaj i prehrana: smještaj za sve polaznike video radionice osiguran je u trokrevetnim sobama u Hotelu Kraljevica, Kraljevica.

Ukupna cijena hotelske usluge (puni pansion uključujući boravišnu taksu za sve dane) od srijede, 28. srpnja (večera) do petka, 6. kolovoza 2010. (ručak) iznosi 1.593,00 kuna i participacija za Radionicu u iznosu od 500,00 kuna. Ukupni iznos je 2.093,00 kuna.
Navedeni iznos odnosi se na djecu koja na Radionicu dolaze po prijavi svojih roditelja.

Rok za prijavu: 1. lipanj 2010.

Rok za uplatu: 1. srpanj 2010. ukupni iznos uplatiti općom uplatnicom na račun Hrvatskog filmskog saveza (Zagrebačka banka 2360000-1101556872).

Voditelji radionica:

Karmen Bardek, prof. (igrani film za osnovnoškolce)
1986. diplomirala na Filozofskom fakultetu Zagreb - odsjek Čakovec, program studija razredna nastava. Od 1993. radi kao učiteljica razredne nastave u OŠ ''Antun Nemčić Gostovinski" u Koprivnici. 1995. osniva Filmsku i video družinu ''Mravec'' u OŠ "Antun Nemčić Gostovinski".

Ivana Rupić, prof. (dokumentarni film za osnovnoškolce)
Zvanje profesora likovne kulture i likovne umjetnosti stekla 1989. godine u Splitu. Od 1999. godine je stalno zaposlena u OŠ Jurja Šižgorića kao profesorica likovne kulture i voditeljica filmske i foto grupe (od 2001. do 2010. godine filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića je snimila više od 20 filmova (animirani, igrani, dokumentarni) te na Revijama filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži nekoliko puta osvojila prva mjesta i zavidne rezultate).

Robert Krivec (filmski snimatelj, mentor – suradnik na obje radionice za osnovnoškolce)
Diplomirao je na ADU u Zagrebu 2004. smjer filmskog i televizijskog snimanja. Od 1999. radi kao snimatelj na HTV-u. Radi kao fotograf za časopise i predavač u Kino klubu Zagreb te kao stručni suradnik u Hrvatskom filmskom savezu. Snimatelj je nekoliko dokumentarnih filmova, muzičkih spotova, majstor rasvjete na televizijskim emisijama te fotograf na raznim reklamama. 2007. godine odlazi u London gdje radi za televizijske kuće kao snimatelj kao što su RTL, Nova Tv, Sky News, Sky Sport, ITN, SIC i Reuters. Na London Academy predaje televizijsku i studijsku rasvjetu i dokumentarni film kao vanjski suradnik i voditelj seminarskih radionica. 2009 godine se vraća iz Engleske te radi kao glavni snimatelj u Muzeju suvremene umjetnosti, u Algebri kao predavač video radionice i redatelj reklama u Luminus agenciji.

Dario Juričan i Jura Troje (igrani film za srednjoškolce, po prijavama)
Dario Juričan završio je Filmmaking na London Film Acadmy. Vodio desetak filmskih radionica u Zagrebu, Vukovaru, Gvozdu i Kninu. Radi kao freelance režiser/producent.

Jura Troje je učitelj koji već niz godina vodi filmske radionice u OŠ I.G. Kovačić te Blanku u Zagrebu. Osim filmskih radionica bavi se i glazbom, vodi bend Štakor ugrizo bebu.

Vjekoslav Živković (animirani film po prijavama)
2006. godine diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije s filmom Women on Board. Od 2008. godine radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije, kao vanjski suradnik. 2010. dovršava svoj zadnji animirani film Tišina mora. Od 2005. do danas bio je voditelj dvadesetak radionica animiranog filma za djecu i mladež (u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava, Šibenskog dječjeg festivala, Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac).

Obrazloženje za organizaciju Radionica:

U Koprivnici je od 24. do 27. rujna 2009. godine održana 47. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece. Reviju su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski filmski savez i OŠ ''Antun Nemčić Gostovinski'' iz Koprivnice. Pokrovitelji 47. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece bili su Grad Koprivnica i Koprivničko - križevačka županija, a odražavanje Revije pomogla je i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Ukupno su u osam revijskih projekcija prikazana 93 dječja filmska i video rada, u ukupnom trajanju od oko osam sati, koje su između 149 prijavljena rada odabrali članovi stručnog Ocjenjivačkog suda, koji je djelovao u sastavu Maja Flego, Krešimir Mikić,predsjednik, Snježana Tribuson i Slaven Zečević.

Ocjenjivački sud odabrao je deset radova koji su proglašeni najboljima i ravnopravno su nagrađeni:
Ante OŠ Vladimira Nazora, Slavonski Brod
Budilica ŠAF, Čakovec
Foto safari FKVK Zaprešić
Još jednom za Riju OŠ Rudeš, Zagreb
Misteriozni nestanci OŠ Lučac, Split
Odjel za suho grlo nos OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica
Plava čarolija ŠAF, Čakovec
Plaža Narodno sveučilište Dubrava-Centar za film i video, Zagreb
U novi dan OŠ Jurja Šišgorića, Šibenik
Utrka za znanjem OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić

Nagrada se sastoji od diplome i prava na besplatno sudjelovanje dvoje učenika iz nagrađenih škola i klubova na radionici igranog ili dokumentarnog filma koje će posebno za nagrađene učenike organizirati u Tehničkom centru Hrvatske zajednice tehničke kulture u Kraljevici 2010.

VEZANE VIJESTI