Novosti

Facebook HFS
19.07.2023.
Stigli su rezultati selekcije za nova izdanja Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži!

28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival bit će održani u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac od 12. do 16. rujna, a natjecateljski program uključit će 63 filma raspoređena u četiri kategorije – igrani, animirani, dokumentarni film i slobodni stil.

FIlmovi koji su ušli u konkurenciju dolaze iz više od 20 zemalja, dok prijavljeni filmovi dolaze iz 98 zemalja . Ovakav globalan doseg najviše govori o tome koliko je univerzalan jezik filma, te što festivalski program znači za mlade srednjoškolske filmaše i njihove vršnjake.

Nevjerojatan broj od 1447 filmskih prijava pogledale su budne oči naše selekcijske komisije, dr.sc. Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije te doktorica filmologije, filmski kritičar Boško Picula i direktorica fotografije i redateljica Dinka Radonić. Ovaj je fantastični trio za publiku, goste i žiri festivala osigurao pomno probranu selekciju srednjoškolskog filma. Zadatak nije bio nimalo lak, ali rezultat je službena selekcija od 63 filmska naslova. Službenu selekciju Four River Film festivala pogledajte ovdje, a službenu selekciju filmova u konkurenciji Filmske revije mladeži na poveznici.

Službenu selekciju čine filmovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Poljske, Francuske, Švedske, Norveške, Njemačke, Irske, Danske, Ukrajine, Indonezije, Kine, Singapura, Indije, Perua, Irana, Brazila, Kirgistana i Kazahstana.

Publika festivala uživat će u pričama ispričanim kroz inovativne i maštovite narative igranih filmova, impresivna animirana filmska ostvarenja, dokumentarne sadržaje koji tjeraju na razmišljanje i bezgranične filmove slobodnog stila bez žanrovskih barijera. Ovo još jednom potvrđuje da nas u rujnu čeka raznovrstan i zanimljiv program.

Uz natjecateljski program, festival je prepoznat po svojim popratnim sadržajima. Goste festivala tako očekuju radionice, okrugli stolovi, filmska druženja i zabavni sadržaji. Ako vam treba još jedan razlog za posjetiti Karlovac u rujnu, neka to budu projekcijske lokacije! Svaku večer, filmsko platno Four Rivera seli se na drugu lokaciju odnosno- drugu rijeku. Uživajte u besplatnim filmskim programima na Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri!

Prepustite se struji i pripremite za uranjanje u rijeku filma!

Pokrovitelji programa su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica grada Karlovca, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije i Turbing d.o.o..

Hrvatski filmski ljetopis – 113 / 2023.

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (208 stranica) koji donosi temat posvećen nedavno preminulom velikanu suvremenog hrvatskog filma, redatelju Lukasu Noli. Temat otvara opširni esej Tina Bačuna o redateljevom opusu, stilu i filmskoj ostavštini... »više

365/7 treći dio

Da dobro ste pročitali, 365/7 ima i svoj treći nastavak. Priči se još ne nazire kraj. Kino klub Sisak i treći tjedan za redom nastavlja s radionicama u Zaostrogu u sklopu projekta 365/7 koji je ujedno financiran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra te Grada Siska... »više

Počelo je filmsko ljeto u Fužinama!

U ponedjeljak, 17. srpnja započelo je novo izdanje Filmskih radionica za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Program je osmišljen kao spoj boravka u prirodi te filmskog i medijskog obrazovanja prilagođenog djeci i mladima... »više

UMJETNA INTELIGENCIJA U SVIJETU FILMA NA SFF-u

Prijeti li nam svojevrsna inflacija kreative? Što su umjetnici budućnosti, a što je umjetnost budućnosti? - samo su neka od pitanja o kojima će  se razgovarati na panel raspravi AI u svijetu filma na ovogodišnjem Star Film Festu... »više