Novosti

Facebook HFS
24.03.2022.
Senzorne projekcije - film Asterix: Tajna čarobnog napitka u kinima diljem Hrvatske na Dan svjesnosti o autizmu!

Zagreb, 24. ožujka – Program senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost održava se već šestu godinu zaredom u kinima diljem Hrvatske, a ove godine počinje  projekcijom filma Asterix: Tajna čarobnog napitka i to u subotu, 2. travnja na Dan svjesnosti o poremećajima iz autističnog spektra. Spomenuto filmsko ostvarenje bit će prikazano u zagrebačkom kinu Tuškanac u 17 sati te u Kinu Gaj u Varaždinu i Kinu Velebit u Koprivnici u 11 sati.

S obzirom na konstantno rastući broj djece s poteškoćama u razvoju, važnost ovog projekta iznimna je, jer omogućava integraciju djece, bez obzira na domenu odstupanja. Kino samim time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano tako da bude senzorno optimalno predstavljaju značajan preventivni faktor. Djeca s teškoćama u razvoju vrlo često imaju odstupanja u području senzornog procesuiranja koje se očituju u poteškoćama prijema, obrade i interpretacije informacija zaprimljenih putem osjetila, pa im je samim time praćenje auditivnih i vizualnih sadržaja ponekad otežano.


Asterix: Tajna čarobnog napitka

Pod motom "filmsko iskustvo dostupno svima", senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka.

Filmovi za senzorne projekcije pažljivo su birani kako bi bili senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama, koja mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svjetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. reh., psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi put i održane.

Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma nego i na stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.


Asterix: Tajna čarobnog napitka

Za sada su poznati datumi projekcija u zagrebačkom kinu Tuškanac, varaždinskom kinu Gaj i koprivničkom kinu Velebit, a projekcija filma Asterix: Tajna čarobnog napitka održat će se 2. travnja 2022. u 11 sati u Varaždinu i Koprivnici, a u 17h u Zagrebu. Sve zainteresirane za dolazak na projekcije pozivamo da se jave na mail senzorne@hfs.hr.

U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te tako doprinesu integraciji djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu.  Sve dodatne informacije možete saznati na adresi senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Popis senzornih projekcija u travnju:

1. Kino Tuškanac, Zagreb – 02. travnja u 17h
2. Kino Gaj, Varaždin – 02. travnja u 11h
3. Kino Velebit, Koprivnica – 02. travnja u 11h
4. Centar za kulturu Korčula, Korčula – 03. travnja u 18:30h
5. Kino Urania & Kinematografi Osijek, Osijek – 12. travnja u 17:30h
6. Kino Samobor & POU Samobor – 30. travnja u 11h

Večer kratkog filma II

Ovog petka, 18. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske prikazat će se devet zapaženih hrvatskih kratkometražnih filmova. Nakon projekcije analizirat će se produkcijska i autorska motivacija, redateljski postupci te pristupi temama... »više

'JURIJ MEDEN: OGREBOTINE I GLITCHEVI – ZAŠTO I KAKO PRIKAZIVATI FILMOVE U 21. STOLJEĆU?' NA KRATKOM UTORKU

Novi Kratki utorak, koji će se dogoditi 22. ožujka, u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, biti će malo drugačiji od svih dosadašnjih. U goste nam dolazi sigurno najvažniji filmski kustos koji se ikad rodio na ovim prostorima - Jurij Meden... »više