Novosti

Facebook HFS
21.07.2021.
Osmi Star Film Fest
Od 26. do 28. kolovoza

Već osmi po redu Star Film Fest, u organizaciji Kino kluba Sisak, jedinog okupljališta filmaša i filmofila u Sisačko-moslavačkoj županiji, osnovanog 23. rujna 2013. godine, koji se može podičiti s pedesetak snimljenih filmova, domaćinstvom 55. i 57. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, održavanjem brojnih edukativnih radionica za djecu i mlade i filmskih događanja raznih vrsta za sve ljubitelje filma, ove godine će trajati od 26. do 28. kolovoza, a organizatori najavljuju brojne sadržaje, od filmskih projekcija do radionica (filmske dramaturgije-od ideje do ideje za film voditelja Patrika Gregureca, CIKS, filmske kritike voditeljice Ive Rosandić te Liquid light show u izvedbi Egzotere), koncerata (filmske glazbe, u izvedbi Lordana Badanjka, acoustic jam session-a, grupa Lika Kolorado te Gungula odnosno Cura i dečko), izložbi (filmskih plakata te OR kodova) i filmskih rasprava (EU projekt CinED Bacača sjenki te Okrugli stol medijske pismenosti) i filmski kviz Kvizopija.

Pri tome se naravno nadaju kako će epidemiološka situacija biti povoljna i omogućiti održavanje SFF-a u normalnim uvjetima, nakon što je prošlogodišnji održan online. Uz opću epidemijsku krizu, Sisak je pogođen (a prostorije KK Sisak razorene) i posljedicama potresa što predstavlja dodatni organizacijski i logistički teret.

Ove se godine najavljuje održavanje Star Film Festa na dvije lokacije, u već tradicionalnom Kazalištu 21 ali i u Centru kreativne industrije Sisak. Star Film Fest je projekt koji baštini kulturu na području Sisačko-moslavačke županije te privlači brojne zaljubljenike u film, a s obzirom na sudjelovanje autora iz cijelog svijeta utjecaj Star Film Fest-a je neosporan i na globalnoj razini. Zahvaljujući Kino klubu Sisak i domaća publika ima priliku uživati u visoko kvalitetnom kino programu svjetske razine.

U natjecateljskom programu će ove godine biti prikazano trideset i devet filmova koje su odabrale selektorice Anja Kavić i Martina Mladenović. od ukupno čak 526 prijavljenih. Filmovi se natječu u kategorijama igranih, animiranih, eksperimentalnih, dokumentarnih te industrijskih radova (od kojih je sve i počelo, oslonjeno na ideju o povijesnom i recentnom filmskom praćenju Siska kao nekadašnjeg industrijskog središta Hrvatske i Jugoslavije), a uza stručni žiri pobjednike  bira i publika.

Među tih trideset i devet odabranih filmova u službenoj konkurenciji je najviše, ukupno osamnaest igranih, pa devet animiranih, četiri dokumentarna, a ima i dosta onih koji se ne mogu ili ne žele svrstati u samo jedno kategoriju, nego će se natjecati u raznim kombinacijama eksperimentalnog/dokumentarnog/animiranog ili igranog sadržaja.

Najviše autora je iz Španjolske, čak četrnaest, čemu treba pribrojati i koprodukcije španjolskih autora s kolegama iz Brazila i Švicarske, zatim filmaše iz Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Engleske, Francuske, Irana, Izraela, Južne Koreje, Njemačke, Portugala, Rusije, Senegala, Sjeverne Makedonije, Srbije, Turske, Uzbekistana te dvoje autora iz Hrvatske s animacijama, Anu Despot s filmom Jaje i Sunčanu Brkulj s radom Kula. Nekoliko je filmova od  jedne minute, a najduži traje cijelih dvadeset i četiri.    

Projekcije će se moći pratiti i online, a na taj će način filmovi i mogućnost glasanja biti dostupni do kraja zadnje projekcije.

Natjecatelji se bore i za nagradu najboljeg regionalnog filma, najbolje montaže i najbolje fotografije/kamere.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Carmen Lhotka

Diplomirana filmska i televizijska montažerka Carmen Lhotka dugo je bila načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva te voditeljica Projekta zaštite i restauracije nacionalne filmske zbirke... »više

Knjiga Mali filmski razgovori

Smrt i rođenje

U početku bijaše riječ. I na kraju.
Nije se baš krenulo s nekim velikim planom. Koliko se sjećam, Vera Robić Škarica je koncem 1995. godine zamislila da se u Kinoklubu Zagreb ustoliči prvi profesionalni... »više

Započele Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici

U ponedjeljak 19. srpnja započele su Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici! Više od 25 mladih sudjeluje na tri filmske radionice „Od ideje do realizacije“, za igrani, animirani i dokumentarni film... »više

Poznato je koji su filmovi u natjecateljskim programima 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala

Selekcijska komisija napravila je ogroman posao te je od ukupno 1415 prijava odabrala 84 naslova koji će se ove godine prikazati od 7. do 11. rujna u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. »više