Novosti

Facebook HFS
02.06.2021.
Tišina
Radheya Jegatheva

Ovaj petak u rubrici Four River Friday donosimo vam razgovor s Radheyom Jegathevom, redateljem filma Tišina koji je na prošlogodišnjem Four River Film Festivalu dobio Grand Prix nagradu.

Razmatrajući tišinu i spokoj svemira, astronaut u filmu dolazi do iznenađujuće spoznaje o samome sebi. Istina je zapisana u zvijezdama, no što će mu one otkriti?

„Nevjerojatno uvjerljivom pripovjedačkom vještinom i razrađenom vizualnošću, ovaj film drži nas na rubu sjedala od prve do zadnje sekunde. Iznimna izvedba 3D-animacije koja nas vodi kroz priču naprosto je očaravajuća, dok suptilna zvučna kulisa nagovješćuje ključ priče. Moj osobni favorit!“ film je komentirala snimateljica Dinka Radonić.

Pročitajte kako je počela Radheyina ljubav prema filmu, koliko je pandemija utjecala na njegovo stvaralaštvo i što misli koji će žuti motiv predstavljati FRFF ove godine! Pratite razgovore s ostalim mladim filmašima svakog petka u našoj rubrici Four River Friday.

1. Kako je počela tvoja ljubav prema filmu?

Film i animacije oduvijek su bili ogroman dio mog života, a posebno zainteresiran za njihovo stvaralaštvo postao sam na kraju osnovne škole. Prvotno su me privukli vizualni efekti kada sam učio kako koristiti programe da bih stvarao vizuale, animacije i pokretne grafike. Također sam volio pisati priče, a kad sam naučio kako stvarati vizuale, bio sam u mogućnosti projicirati sve svoje ideje u vizualni format. Tako su priče prirodno dolazile uz animaciju i film.

2. Kako biraš ideje za film?

Inspiracija i ideje mogu doći iz raznih izvora, no volim ih izvlačiti iz svojih osobnih iskustava i polja interesa te ih združiti s nečim novim u tom istraživanju (npr. sa svojom ljubavi prema svemiru). Često bih se zatekao kako se osvrćem na nešto što sam napisao ranije, uzimajući neki od aspekata i pritom gradeći novu ideju. Jednostavno pokušavam jako puno razmišljati. Toliko mi ideja za projekte dođe tijekom samog procesa izrade… Stoga moji radovi mogu biti vrlo podatni i fluidni u tom smislu.

3. Kako uspijevaš organizirati snimanja tijekom pandemije?

Srećom, u Perthu u zapadnoj Australiji gdje živim već nekoliko mjeseci nije bilo transmisije virusa u zajednici, pa se život poprilično vraća u normalu. Međutim, mnogi moji sastanci i dalje se provode na Zoomu, pogotovo oni u fazi planiranja. Pandemija je definitivno oblikovala način na koji planiramo i funkcioniramo na daljinu.

4. Kako napreduju tvoji ovogodišnji filmovi?

Imam kratki animirani film na kojem radim s producenticom Hannah Ngo i spisateljicom Clare Toonen. Riječ je o nesretnoj ljubavnoj priči, o galebu koji se zaljubi u dron. Također imam i jedan dokumentarac na kojem radim. Oba su filma trenutno u fazi pretprodukcije i vrlo sam uzbuđen što sam ove godine krenuo upravo s ovim projektima.

5. Kako ti je bilo sudjelovati na prošlogodišnjem online FRFF-u?

Bilo je iznimno dobro vođeno i isplanirano. Bilo je sjajno što sam mogao biti dijelom festivala izdaleka!

6. Planiraš li i ove godine sudjelovati na Four River Film Festivalu? Ako da, što očekuješ od ovogodišnje Revije u Karlovcu?

Svakako bih volio, a prijavio sam svoj film Painting By Numbers te sam u motivacijskom pismu pojasnio da se nadam da se može koristiti kao izložbeni film, budući da sam u trenutku stvaranja već napunio 21 godinu.

7. Koji će biti ovogodišnji žuti motiv FRFF-a?

Možda sunce! Ili možda zadržite patkice, neka budu maskota zauvijek.

Mila
Karlo Vorih

Ovaj tjedan u rubrici Revijalni ponedjeljak predstavljamo vam dokumentarni film Mila Karla Voriha iz udruge Blank_filmski inkubator. Film je na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva osvojio treću nagradu... »više

PRODUŽEN POZIV ZA PRIJAVU FILMOVA NA 30. DANE HRVATSKOGA FILMA

Pozivamo vas da i ove godine svojim sudjelovanjem pridonesete održavanju i što reprezentativnijem programu Dana hrvatskoga filma, manifestacije koja je posljednja tri desetljeća bila podjednako važna i vama kao stvarateljima i gledateljima hrvatskoga filma... »više

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa

Novi, proljetni broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (105, 192 stranice) otvaramo tematom koji predočava raznovrsne teme i interese suvremene crnogorske filmologije. Adnan Prekić istražuje odnos ideologije i filma... »više

Filmovi nagrađenih autorica 14. Gledališta KKZ-a

Ovoga četvrtka, 27. svibnja s početkom u 21 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat će se svih šest nagrađenih filmova 14. Gledališta KinoKluba Zagreb. Gledalište je predstavljanje klupske godišnje filmske produkcije... »više